自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

之前有BK媽咪講, 拾到手機後交還手機給機主, 機主連多謝都無句。

我發現老一輩的香港人雖然學歷低, 但有禮真誠。(我讓座, 替他們推門, 按電梯), 他們有95%會微笑同講多謝。

我又經常替推BB車或拖小孩的太太或先生推門, 他們只有30%會講謝謝。

我又會送些小禮物給阿囝的同學或替他們服務, 但他們都認為是應份, 會講多謝謝的只有極小數。

現在的生活環境令我們的下一代變得這樣冷漠? 真不是為一句"謝謝"而為你們服務, 但一句的"謝謝"對我是很大的鼓勵。

希望各位BK的家長可以鼓勵我們的下一代對別人真誠有禮

ysmpy    發表於 13-9-18 12:40
wong12   點解好像人家幫你是老馮的, 唔該多謝都無句  發表於 13-9-17 21:00

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:點解香港人好似變得越來越無禮貌......

同意。

男爵府

絶對同意
家長身教好緊要

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小小bb 發表於 13-9-17 18:30
之前有BK媽咪講, 拾到手機後交還手機給機主, 機主連多謝都無句。

我發現老一輩的香港人雖然學歷低, 但有禮 ...
因為新一代b6自私,所以教育佢地D仔女都變相自私…

香港人因為唔想比佢地佔便宜而維護自己也變得自私

我爸爸個代雖然係大陸人…但團結唔自私,有賊就成班男街坊一齊捉一齊打

平時有好野食都分比隔離鄰居

我62試過濟水日了擔起幾桶水返黎派比年老既鄰居

丫雅    發表於 13-9-18 13:57
fanny3315    發表於 13-9-18 09:48
希澂    發表於 13-9-17 20:33
babykaman    發表於 13-9-17 20:18
小小bb  好人好事  發表於 13-9-17 18:41

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

教育改變,價值觀也改變了,以前以「德」排第一位,但現在「德」在學校裡很難找到了。

正規的學業加補充作業已把老師學生精力用盡,那有空去說一些比較空範和不會考試的東西?

在家教?學生在家的時間多還是在學校裡?遇到各式各樣的問題應該在同輩間比較多吧,但學校都唔做的東西回到家裡短暫對住家人會做嗎?小學還比較易教,上到中學又是令一回事了。

現在社會鼓吹暴力,電視節目/議員/政客....都不能用和平談判對話來解決問題,只會用極端手段取自己所需的,見到這麼多廢青,我們的下一代會變成怎樣?

pollytopig  Agreed  發表於 13-9-18 13:48
小小bb    發表於 13-9-17 20:10

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

因為家下,都唔知點為之係“香港人”囉。

丫雅    發表於 13-9-18 13:58
puizhe    發表於 13-9-17 20:12
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

引用:Quote:小小bb+發表於+13-9-17+18:30+之前有

原帖由 Minor 於 13-09-17 發表
因為新一代b6自私,所以教育佢地D仔女都變相自私…

香港人因為唔想比佢地佔便宜而維護自己也變得自私
你老爺係good man

侯爵府

同意,真係事實。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

alaneva 發表於 13-9-17 18:54
你老爺係good man
我62好好架!我99就:;pppp:

男爵府

仲有非常自我中心覺得自己大晒咁

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

子爵府

同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝後,聽到自己都覺得不好意思,又不是做了什麼,讓一讓座好小事。相反,大肚婆會覺得你係應份讓座,佢哋會企係你面前,不停摸肚,好似俾訊息你話"我係大肚婆"你要讓座。

頭先坐火車,有個好心女人叫格黎個fd讓開少少俾個大肚婆行入黎俾佢座(當時列車已經好多人), 讓咗個大肚婆入黎俾佢坐佢一句thank you都無!!我想講,唔係老馮囉

伯爵府

BK Milk勳章

現在有好多青年和小孩都是外傭帶大的,乜都老馮。

子爵府

畀面勳章

引用:因為家下,都唔知點為之係“香港人”囉。

原帖由 chowqv 於 13-09-17 發表
因為家下,都唔知點為之係“香港人”囉。
同意,被洗牌後的香港

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+13-09-17+發表因為

原帖由 cherrycwy 於 13-09-17 發表
同意,被洗牌後的香港
好彩仲有一班講純正廣東話嘅JM…希望b6唔好走來搞亂檔啦!

天生女人購物狂

男爵府

引用:啱,特別係好心幫有小朋友既推門或者㩒lift

原帖由 Jujube 於 13-09-17 發表
啱,特別係好心幫有小朋友既推門或者㩒lift,一家幾囗施施然入到來後唔該都冇句仲要咀miu miu時我就會等佢 ...
後生個啲好多無禮貌,推住架bb車好似老馮要讓佢,你幫佢開門,㩒電梯真係唔該都冇聲,佢哋仔女大咗咪同佢哋一樣囉

象牙宮

愈後生愈讀得多書,就愈無禮貌,見得太多。

男爵府

我每次推商場玻璃門都會望下有冇人跟後順手幫下個定住道門,費時撞到後來果個,老人家見你幫佢推門多數好有禮貌。一般正常都會自己接住推門。
試過有個後生女繞住手行,個勢老馮我推住,我好想唔定住門撞佢,佢仲要望都唔望我費時撞到佢,我只好做開門仔

子爵府

引用:同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝

原帖由 SMILE_CHINGB 於 13-09-17 發表
同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝後,聽到自己都覺得不好意思,又不是做了什麼,讓一讓座好小事。 ...
我都大肚過。自問有人讓位我一定thank you 人。但大肚婆摸肚好自然的事。吾係老馮想坐先摸肚。同大肚婆所受壓力吾小過老人家。吾好覺得大肚婆想坐係老馮!

丫雅  唔會喺街摸肚x2  發表於 13-9-18 14:00
CarrieNazi  吓, 我會用手護住個肚, 因為依家D人顛顛地, 行路都亂咁撞, 我怕撞親  發表於 13-9-18 10:16
vivibabyvivi  我唔會喺街摸肚囉  發表於 13-9-17 23:52

大宅

引用:同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝

原帖由 SMILE_CHINGB 於 13-09-17 發表
同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝後,聽到自己都覺得不好意思,又不是做了什麼,讓一讓座好小事。 ...
你講得好

首頁
12345...7

尾頁

跳至