自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:點解香港人好似變得越來越無禮貌......

有些人,你見佢跌左野,叫佢執返,仲要一聲唔該都無,仲要執完就走左去

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

一定會身教! 人地唔做佢既事,自己做好自己

vivibabyvivi    發表於 13-9-17 23:50
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

子爵府

引用:Quote:原帖由+SMILE_CHINGB+於+13-09-17+發

原帖由 yukiyukipang 於 13-09-17 發表
我都大肚過。自問有人讓位我一定thank you 人。但大肚婆摸肚好自然的事。吾係老馮想坐先摸肚。同大肚婆所受 ...
我無話全部大肚婆,亦唔係話你,我只係share我所見的事。

侯爵府

好同意

我父母在大陸來港30幾年,佢地對人仲包容有禮
我覺得係大家捱過苦,更明白要同舟共濟,依家好多土生土長香港人好不可一世咁,郁啲就話你踩親佢咁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+13-09-17+發表因為

原帖由 cherrycwy 於 13-09-17 發表
同意,被洗牌後的香港
唔同意

唔可以衰嘢就話係人地搞成咁,香港人應多啲反省下自己的問題

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

人地讓比我會講幾次唔該 同埋未必次次坐
人地幫我開門 我會講幾次唔該(怕對方聽唔到) 有時會叫小朋友1齊講

子爵府

同意!

伯爵府

好媽媽勳章

因為150 x 365 x 16 = 876,000。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

侯爵府

好媽媽勳章

所以呢……唔好下下插大陸,自己要做好先好講

子爵府

引用:同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝

原帖由 SMILE_CHINGB 於 13-09-17 發表
同意。正如讓座俾老人家,佢哋會多謝前多謝後,聽到自己都覺得不好意思,又不是做了什麼,讓一讓座好小事。 ...
我都成日忍唔住摸肚,感受下胎動,但絕對唔係想"曬"肚同要人讓座。
其實我自己大住肚我都試過讓座俾一個"老奉"大肚婆(佢個肚好大!),佢又係一句唔該都無,望都唔望我就坐落去,態度實在令人討厭!
我自問好有禮貌同有家教,見到呢啲人都好睇唔過眼,但見佢比我有需要坐,我都會照讓。

用戶要求終止服務

畀面勳章

家長身教
所以我覺得凡事有因果
你依家唔讓座, 將來你個仔/下一代都唔會讓比你
要盡力做好自己!

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 小小bb 的帖子

出入屋苑好多時d人企喺度等你開門,直出直入唔該冇聲,絕大多數係著哂西裝或者貴婦打扮,B6更加係奉旨咁,入lift又唔禁實開門制由對門夾到人

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:小小bb 的帖子

同意

子爵府

引用:回覆+小小bb+的帖子出入屋苑好多時d人企喺

原帖由 iriswook 於 13-09-17 發表
回覆 小小bb 的帖子

出入屋苑好多時d人企喺度等你開門,直出直入唔該冇聲,絕大多數係著哂西裝或者貴婦打 ...
Same same!!!!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

AK+BB 發表於 13-9-17 19:30
一定會身教! 人地唔做佢既事,自己做好自己

人地點做, 我們控制唔到, 我們要身教, 教出有品德的下一代

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:小小bb 的帖子

宜家好多人都覺得你幫佢系老奉

男爵府

yukiyukipang 發表於 13-9-17 19:16
我都大肚過。自問有人讓位我一定thank you 人。但大肚婆摸肚好自然的事。吾係老馮想坐先摸肚。同大肚婆所受 ...
講得好好,大肚婆摸肚是好自然的事,係地鐵摸肚經常是為咗保護個肚唔好被人撞到,而吾是為咗要人讓座。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港人已俾大陸人同化咗了……

大宅

不嬲都覺,大擺尼類人、高傲,自大,冇禮貌、後面有人不懂推住門on hold, 在香港大多西人會做,咁耐才遇過一兩次香港男士做,極有風度,相反不會做的,你hold門比佢,也不懂說吾該

珍珠宮

身教好緊要!為下一代著想!加油!由自己做起先

首頁
12345...7

尾頁

跳至