烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

e排咁凍..唔打邊爐既你...會整咩送呀

我以前唸唔到可以煮咩食啦....
今日以經整左2個煲仔送...
粉絲蝦煲
梅菜肉煲...

大宅

Re: e排咁凍..唔打邊爐既你...會整咩送呀

如果要返工既日子, 我唔會理佢有幾凍,
都係整果 d 餸, 放假就令計, 不過都係會煲下湯,
好少整煲仔送, 因為屋企冇煲仔, 同埋天氣咁凍,
蒸咩餸拎到出黎唔駛一陣就咩都凍哂嚕 !!

貓BB 寫道:
我以前唸唔到可以煮咩食啦....
今日以經整左2個煲仔送...
粉絲蝦煲
梅菜肉煲...

伯爵府

畀面勳章

教下我點整呢
日本の平安を祈ります

大宅

我會整
咖哩或日式牛肉窩
同埋煲湯

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我會整下餃子、蝦乾粉絲瑤柱雜菜煲、葡汁薯仔雞翼、炆排骨等。
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇粉絲雜菜煲既食譜呀, 我都想試下整呀?
Latte, 又名臭TE或臭喵

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

天氣凍, 我多數一次過蒸2碟送, 再加一個湯。 因為遂樣煮的話,第二碟都未煮好, 第一碟就攤凍晒。一次過蒸就2碟都滾熱。

男爵府

veronna 寫道:

原料:乾粉絲,胡蘿蔔絲,筍絲,芹菜絲,洋蔥絲,金針菇,水發開洋和雞湯一碗。

做法:1、油鍋燒熱後,放辣椒絲和蒜榮煸香,然後把所有蔬菜絲放入鍋內翻炒均勻後加雞湯;
   2、燒開後加入泡軟的粉絲和開洋,然後加鹽,胡椒粉,砂糖,稍許甜面醬和蠔油,稍煮入味後,用水澱粉勾芡,淋上麻油增香,最後放入燒熱的煲內即可。

複式洋房

昨晚煲左湯+豆pop釀魚肉粉絲煲+葡汁薯仔雞

暖哂))))))

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

煲o下粥 + 炒粉麵 ar^ 或者
煲仔飯 + 碟菜咁 lor^

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

貓BB 寫道:
[quote]
veronna 寫道:

原料:乾粉絲,胡蘿蔔絲,筍絲,芹菜絲,洋蔥絲,金針菇,水發開洋和雞湯一碗。

做法:1、油鍋燒熱後,放辣椒絲和蒜榮煸香,然後把所有蔬菜絲放入鍋內翻炒均勻後加雞湯;
   2、燒開後加入泡軟的粉絲和開洋,然後加鹽,胡椒粉,砂糖,稍許甜面醬和蠔油,稍煮入味後,用水澱粉勾芡,淋上麻油增香,最後放入燒熱的煲內即可。[/quote]

咩野係水發開洋, 蒜榮煸香? 同埋d調味料落幾多先啱呀? 我唔係好識落呢d架, 每一次都係要跟食譜, 然後再跟自己口味加減, 但每一次都一定要拎返食譜出黎跟住先得.
Latte, 又名臭TE或臭喵

別墅

我都係整炆送多d

大宅

羊腩煲,咖喱雞。

伯爵府

畀面勳章

我呢兩日都煲粥呀,有無sis可以教下我緊粉絲牛肉煲同魚香茄子煲呀?
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至