興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想買攝錄機, 想請教以DV帶或DISC錄製的分別?

舊的攝錄機壞了, 想買新的, 想請教以DV帶或DISC錄製的分別? 因好久沒有買這類機了, 是否DV帶已OUT? 如DISC錄製的是否無DV錄製的時間那麼長呢?

洋房

Re: 想買攝錄機, 想請教以DV帶或DISC錄製的分別?

用DV帶的一般錄印質素會較好,因為影像沒有經過壓縮。
用碟的相對較差,因為已經過MPEG2壓縮。

用DV帶的錄影時間較長,一餅帶可以錄60分鐘。
用碟的用高質素錄影只可以錄20分鐘。

用DV帶的重看較麻煩,可以在原本的機上連接電視播放。
用碟的較方便,只要有相容的DVD機(DVD-R、DVD+R或DVD-RAM)便可以即時重播。

用DV帶複製較麻煩,需要先轉錄到電腦(需要"實時",即一小時錄像而要一小時轉錄)。然後再燒錄成VCD或DVD。
用碟的較方便,如上所說基本上可以在相容DVD機即時重播。

有錯請指正。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

今時今日科技日新月異,斷估都唔會買返幾年前o既產品卦....除非情有獨終啦,我都o岩o岩買左部dvd攝錄機,再買左部dvd錄影機,兩者(dvd攝錄機&行帶式攝錄機)比較我覺得各有各好,冇錯dvd攝錄機時間係短d,平均20分鐘一隻,(但個sales話有d時間長d底面錄o既碟喎,唔知係咪呢?)我覺得又冇乜問題喎,而家我o既做法係錄滿5隻碟,然後抄落錄影機再抄返落隻大碟度(2hrs)o岩o岩好,好方便,係唯一最麻煩o既係,dvd攝錄機下下錄前和錄後都要做初始和終結o既情式囉!

首頁

尾頁

跳至