婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我隻佬有胃酸倒流,請問有冇好e生介紹及食療方法???

Dear all,

Thank you!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Re: 我隻佬有胃酸倒流,請問有冇好e生介紹及食療方法???

up!

大宅

Re: 我隻佬有胃酸倒流,請問有冇好e生介紹及食療方法???

食易消化ga野,快d睇醫生la。
   咪.......咪.......咪.......

大宅

黎志偉醫生是腸胃肝臟專科醫生,對這個病都發表過一些文章。電話:23661888

複式洋房

其實,胃酸倒流是比較難醫的,或不能單用藥來的治療,只可用藥物來減少胃酸分秘等等,從而減輕問題。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Dear all,

Thank you so much! I will try to catch him to see
doctor ah.

男爵府

You may try Manuka honey.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

若有宵夜習慣就要戒掉,食完飯大約若三個鐘內不要平臥,胃液會倒流架!

禁止訪問

大宅

GiGiMum,
你要知道因乜原因引致胃酸倒流,先可以醫得好。
我都因為呢個問題,醫o左成半年有多,
而家先叫好番好多,因最終都搵到個主因。
之前一直都係睇專科西醫,而家就轉睇中醫。
因西醫專科實在太貴了(每次埋單都要千幾二千蚊),
而且總係斷唔到尾咁。

大宅

我以前有位舊男同事, 有胃酸倒流, 後來食了一輪 "牛初乳", 胃酸倒流改善了, 身體亦強壯了.

複式洋房

我老公也有胃酸倒流問題, 請問你可唔可以介紹你個中醫比我呀?

omchung14 寫道:
GiGiMum,
你要知道因乜原因引致胃酸倒流,先可以醫得好。
我都因為呢個問題,醫o左成半年有多,
而家先叫好番好多,因最終都搵到個主因。
之前一直都係睇專科西醫,而家就轉睇中醫。
因西醫專科實在太貴了(每次埋單都要千幾二千蚊),
而且總係斷唔到尾咁。

大宅

頭痛人,
pls check pm.

複式洋房

Hi Omchung14,

巳經收到啦, tks!
請問每次要幾多$呀? 食幾多日左右呀?

頭痛人,
pls check pm.

大宅

頭痛人 寫道:

巳經收到啦, tks!

每次佢會比6包中藥,價錢就$400-500。
視乎用咩藥而定。
食幾多日都係睇你飲中藥後o既反應o個喎!
同埋要睇下係因咩事而引致胃酸倒流。

複式洋房

係咪一日煲一包呀? 一星期要食6包呢? 咁你依家係咪巳經斷尾啦? 使唔使再睇佢啦? 佢醫左你幾耐呀? 因為我怕我老公冇咁好耐性食中藥, 我要你咁好個例子話比佢知佢至會聽我講家! 唔該!

[quote]
頭痛人 寫道:

巳經收到啦, tks!

每次佢會比6包中藥,價錢就$400-500。
視乎用咩藥而定。
食幾多日都係睇你飲中藥後o既反應o個喎!
同埋要睇下係因咩事而引致胃酸倒流。[/quote]

複式洋房

win01,

我老公話有口氣/口苦現象, 咁係咪可以煲五花茶/雞骨草/蕃薯糖水(非薑).....比佢飲呢? 但佢晚晚睡覺都心口痛, 巳經叫佢唔好食消夜o羅, 但係咪連鮮奶到唔飲得呢?
win01 寫道:
一般料子而已....如只是一般輕證的話
有口氣/口苦就是飲食習慣問題肥膩吸煙生冷不可吃...五花茶/雞骨草/蕃薯糖水(非薑).....
胃寒(正常溫度手摸腹部比手溫冷)蕃薯糖水下薑.
但如連串其他臟腑有問題的話就要看醫師了.

大宅

頭痛人 寫道:
係咪一日煲一包呀? 一星期要食6包呢? 咁你依家係咪巳經斷尾啦? 使唔使再睇佢啦? 佢醫左你幾耐呀? 因為我怕我老公冇咁好耐性食中藥, 我要你咁好個例子話比佢知佢至會聽我講家! 唔該!

係呀!一日煲一包,分兩次飲,每次最少相隔四個鐘。
我o既胃酸倒流係因驚恐症所致,
所以而家都係以醫驚恐為主。
而家胃酸倒流o既問題已經好番好多了。
但因我o既驚恐問題未完全好番晒,
所以仲睇緊佢。

複式洋房

唔該晒你呀! 我會鼓勵我老公去試下家啦! tks!

[quote]
頭痛人 寫道:

係呀!一日煲一包,分兩次飲,每次最少相隔四個鐘。
我o既胃酸倒流係因驚恐症所致,
所以而家都係以醫驚恐為主。
而家胃酸倒流o既問題已經好番好多了。
但因我o既驚恐問題未完全好番晒,
所以仲睇緊佢。[/quote]

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Dear omchung14,

Pls check PM.

gigimum

首頁

尾頁

跳至