在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無正在或者計劃進修既媽咪呀!!

我依家諗緊讀唔讀埋個degree...
因為我be be依家得5個月
我驚我讀書會少左時間湊佢,同佢玩.
同埋會儲少左錢.
但唔讀我又驚第時後悔同埋轉工時
選擇有限....
真係唔知點選擇呀!!
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

洋房

Re: 有無正在或者計劃進修既媽咪呀!!

幾時何日BB都係細,想讀就快D讀,早讀早取得Degree對妳日後找工會幫助更大的,況且,當BB讀書的時候更加需要妳在旁,到時至去讀便會太遲了。現在開始讀,到BB讀書的時候,妳應該畢業,時間o岩o岩好。 :lol:

大宅

glorymum
係呀.如果今年開始讀,到be be 5歲左右就讀完
即係佢入小學前我就可以畢業
如果我應付到既話一個term take 2 科
讀2年半-3年就okay 喇!!

多謝你既建議呀!
依家做在職媽咪一d都唔易呀
好多野顧慮!!

係呢..咁你有無進修打算呀!

glorymum 寫道:
幾時何日BB都係細,想讀就快D讀,早讀早取得Degree對妳日後找工會幫助更大的,況且,當BB讀書的時候更加需要妳在旁,到時至去讀便會太遲了。現在開始讀,到BB讀書的時候,妳應該畢業,時間o岩o岩好。 :lol:
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

洋房

有呀,工作需要,所以報讀了普通話,每星期要返學一晚,小朋友D工課唯有叫老公代為檢查,但他好求其,無辦法。

最好唔駛做工就唔駛讀"我夢寐以求啦!我年紀唔細,現在又要讀番書都感吃力o架,有時覺得新人的能力勝過我幾百培,我都好羞愧。 :-|

大宅

glorymum
"唔駛做工就唔駛讀"我都想呀!
不過,好難囉...我仲要照顧埋我媽咪個頭家麻
所以點都要返工嫁喇....
唯有努力d囉

依家arm arm畢業出黎個d呢~
差不多個個都有學過普通話..
唔同我地個時返學咩鬼都無得學!!

有呀,工作需要,所以報讀了普通話,每星期要返學一晚,小朋友D工課唯有叫老公代為檢查,但他好求其,無辦法。

最好"我夢寐以求啦!我年紀唔細,現在又要讀番書都感吃力o架,有時覺得新人的能力勝過我幾百培,我都好羞愧。 :-|

洋房

時代不斷進步,要追上步伐,每刻都要去學新野來補住個位,真係好倦!

大宅

hi

其實係小朋友返小學之前我地仲可以讀書 不過我而家都係到同妳地一樣努力當中 希望快d完成個diploma咁就對自己同小朋友都好dd
大家記住努力呀

洋房

Diploma 係未夠,最perfect就係完成ACCA。

大宅

Hello! 咁多位,

我都想再進修, 我雖然有 degree 但係冇再考ACCA 或 其他會試, 所以真係唔夠架 ! 我剛剛遞咗辭職信, 農曆新年前可以休息下, 之後都想考番 ACCA呀 ! 真係有的擔心, 因為幾年都冇考啦, 好似好多PAPERS 都改晒, 要認真的找料先得, 唔知你地有冇考ACCA呢 ???

禁止訪問

大宅

咁又係既 如果只係有diploma & degree都唔會太好 不過要再考 ACCA真係有D難度

洋房

明愛(太子道),你呢?

teresatze 寫道:
glorymum
我沉晚都報讀了普通話,你報左邊間呀...??

洋房

Dear OT,

我無考過,不過張Diploma可以exempt ACCA 幾張papers,現在 Level 1 & 2 分別都有兩張papers等我完成埋佢。

你會start邊張,睇o下可唔可以一齊考,互相互勉。
OT 寫道:
Hello! 咁多位,

我都想再進修, 我雖然有 degree 但係冇再考ACCA 或 其他會試, 所以真係唔夠架 ! 我剛剛遞咗辭職信, 農曆新年前可以休息下, 之後都想考番 ACCA呀 ! 真係有的擔心, 因為幾年都冇考啦, 好似好多PAPERS 都改晒, 要認真的找料先得, 唔知你地有冇考ACCA呢 ???
:-P

禁止訪問

洋房

幾時開課?我原本今晚,點知唔夠人數,開唔成,現在改為25/1先有得學。

公爵府

我都係剛剛完成最後一年的degree. 讀了一年. 係好辛苦. 我個女1.5yrs, 我開始讀. 現在讀完都係2.5yrs. 跟住大把時間同佢玩...

係就係少了時間同佢玩, 但係俾自己多一個保障. 第時想轉工都易點... 等佢地返幼稚園先讀, 咁就更加照顧唔到佢地的功課

car817ho 寫道:
glorymum
係呀.如果今年開始讀,到be be 5歲左右就讀完
即係佢入小學前我就可以畢業
如果我應付到既話一個term take 2 科
讀2年半-3年就okay 喇!!

多謝你既建議呀!
依家做在職媽咪一d都唔易呀
好多野顧慮!!

係呢..咁你有無進修打算呀!

[quote]
[/quote]

洋房

完成一個Degree的學費是否很昂貴?過十萬?如果英文程度普通可以讀得成嗎?

洋房

其實我都唔知應該學好D英文先(Oral差,written普通)?還是攻ACCA考試先?但又自卑,覺得有了個Degree(Diploma已經有,但唔究穩固自己地位),唔會比人看低。

請給予意見。

禁止訪問

洋房

讀8個月咁耐?幾多錢?我個課程只得兩個月,$250咋,是基礎班,讀完不如互訴評語,好嗎?。 :lol:

首頁

尾頁

跳至