跳至

首頁

尾頁

大宅

有無bb仲未肯行

我個哀仔, 踏入第十六個月, 重唔肯行, 又唔係鐘意抱, 成日就企高 "mon" 底, :-(

大宅

Re: 有無bb仲未肯行

你用D野去引佢行, 食物玩具都可以呀~

男爵府

goreme 寫道:
我個哀仔, 踏入第十六個月, 重唔肯行, 又唔係鐘意抱, 成日就企高 "mon" 底, :-(

我個B都只係肯行幾步,但佢而家巳經15個月啦

禁止發言

大宅

我個女係好奇心好重+骨硬(e生講的)的b...佢一向對身邊d野都好八掛...我其實冇主動教佢爬同行...我想由佢自然發展...但佢自己好快就學識...應該係佢成日好想主動跟住我走來走去,同埋好多野佢自己想去拎... 仲有,我好狠心,佢學爬成日滑到個頭起樓,學行跌親起樓,我都好小即時呵返佢,只係係身邊問佢:"bb,r u ok?",若果唔喊,我就叫佢"then get up."佢起左身,我先讚佢:"bb,very great, good girl~"...佢性格亦較硬,好小因為痛喊...

我諗你地可以試下搵多d會發聲的野/佢地中意的食物誘惑佢地行多d...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/
該用戶已被刪除

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔骨比較硬淨,所以10個開始學行已經唔比我拖...
但佢行到依家,因為個人太心急呀,成日行2步仆一仆,我發覺佢有d內8字腳~
咁我就成日都迫佢行多d行順d~
但佢依家係跑架....
衝~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~咁就走左去~
不過好彩佢早2個月開始都肯比我拖,因為知我會嬲會鬧佢,不過行路仍然唔係"腳踏實地"果d~
一放手比佢自己行...如果唔睇實好快唔見左佢...因為佢實在係"跑"得太快~

或者你地試下咁啦,帶佢去公園放佢落地下...之後你行開,佢初頭可能會喊架,係咁叫媽媽呀咁.但佢點喊你都暫時唔好理,可能聽到心痛但冇計架...你又擔心佢遲唔行唔係咁好嘛~要訓練下佢~咁你可以伶d佢平時鐘意既野出黎,又或者叫佢睇下(好誇張咁):"嘩,bb你睇下哥哥姐姐玩得幾開心!!嘩...你睇下狗狗走左去呀...快d追佢追佢!!(扮捉佢,扮"o節"佢)bb...呀...媽咪黎捉你喇!!"
咁岨下佢肯唔肯行丫~我之前試過同個媽咪一諂出街佢個仔又係唔多肯行一放落地喊到"湯"豬咁但我都係咁樣做令佢自己試下行架~佢依家行得幾好呀~重定過我個仔呀~令我好芹羨慕呀,hee~

男爵府

我阿小方包佢就相反...
自十一個月大識行之後...
響屋企成日要自己走黎走去...唔肯俾人抱...
佢就曾因為成日要跑...搞到上次撞穿頭... :-(

但出街哩...佢而家要自己走去自己中意去既地方...
所以...
而家不論在家同出街...
都要用"拖行帶"...
一來唔駛成日彎低身追住佢咁辛苦...
二來佢萬一跑到失左平衡都可以立刻拖起佢~
無咁易撞親~

複式洋房

Marcus仔只可以自已行兩、三步,每次成功后會拍手讚自己,跟住要佢身邊既每1個人都拍手讚佢"好野",咁佢多數會試多一、兩次...

但如果佢吾肯就點都迫佢吾到,試過秤高佢對手同佢行,佢竟然順勢吊起埋對腳成屈曲狀...琴晚仲用膝頭哥行tim,比佢激死!?-(

番playgroup得Marcus仔1個未識行,但爬得超快,令其它小朋友家長都讚嘆不已...因為佢地D小朋友一識行就吾肯爬,而miss就話爬行對BB既感官發展好好...

但3月1日要in nursery...真吾敢想像到時佢仲係未識行四圍爬...又吾識講野...會吾會影
該用戶已被刪除

大宅

雯雯都好遲識行, 成15個月, 不過進步得好快, 依家已經唔洗人拖, 但真係好坐唔定, 有時真係好危險, 係酒樓要週圍行, 好不受控制。

題外話, 點解咁早要in nursery? 你in 边間?係咪好多人報架, 人地話細b(即開學未夠兩歲)要等夠兩歲先插班。

大宅

雯雯都好遲識行, 成15個月, 不過進步得好快, 依家已經唔洗人拖, 但真係好坐唔定, 有時真係好危險, 係酒樓要週圍行, 好不受控制。

題外話, 點解咁早要in nursery? 你in 边間?係咪好多人報架, 人地話細b(即開學未夠兩歲)要等夠兩歲先插班。

[quote]
SmonaChan 寫道:
Marcus仔只可以自已行兩、三步,每次成功后會拍手讚自己,跟住要佢身邊既每1個人都拍手讚佢"好野",咁佢多數會試多一、兩次...

但如果佢吾肯就點都迫佢吾到,試過秤高佢對手同佢行,佢竟然順勢吊起埋對腳成屈曲狀...琴晚仲用膝頭哥行tim,比佢激死!?-(

番playgroup得Marcus仔1個未識行,但爬得超快,令其它小朋友家長都讚嘆不已...因為佢地D小朋友一識行就吾肯爬,而miss就話爬行對BB既感官發展好好...

但3月1日要in nursery...真吾敢想像到時佢仲係未識行四圍爬...又吾識講野...會吾會影

複式洋房

間nursery叫"卓思",係青衣區內reputation幾好,應該都幾多葵

洋房

Hihi Smona,

I also live in TsingYi. When are you going to interview 卓思 ? I have also applied and will interview on 3Mar.

No worry ar.. Ryan also not walking very good , always want to hold my hand .

See you. :-P

複式洋房

Hi Shum Shum,

interview time is 1Mar, 4:30pm!

maybe our boys will be classmate!

複式洋房

我個女識行已經4個幾月,但仍然用腳指行, 腳踭唔拈地,究竟應該比佢著厚底鞋定薄底?
該用戶已被刪除

大宅

我個懶仔, 終於肯行幾步, 但去 想去dr kong買學行鞋, 但隻腳太大, 請問大家知跖知邊道有大d size ?

複式洋房

Marcus仔經年初一及二被佢姑媽們and姨媽們地獄式特訓後,而家可以幾似樣咁單手拖住我地行lu,自己都可以行10步,但仲未好穩陣...

goreme,Marcus仔同你個仔相反,對腳太細,12cm既鞋都未岩著,我都買左Dr Kong學行鞋M size,長度OK但Marcus仔對腳slim得滯,好似著左龍船咁!

但我姑奶話OK,仲同Marcus仔行左一段nathan road 但鞋底好薄wor...

大宅

SmonaChan - 我個仔都係年初一, 係公公屋企開始自由行,而家隻大腳著 5k 剛剛好一下個月又要買對新. 因為買果d係識行鞋, 睇見佢行得好辛苦, 隻腳 "第"得好高, 但行得好細步,如果唔著鞋, 會行得好大步, marcus 仔會唔會咁 ?

首頁

尾頁

跳至