論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問! 會唔會因呢個原因而轉工人??

新工人到咗兩個幾月, 做嘢okay啦, 不過不失.

但係, 我個仔(一歲半)一D都唔跟佢, 唔俾佢抱不突只, 見到佢仲要掉頭走, 係走得好快嗰隻!

我可以肯定個工人冇對阿仔做過D乜嘢, 因為我地屋企一定有大人响樹, 仔仔同工人姐姐暫時未試過獨處.

不過咁樣都好煩, 因為我完全冇信心交底阿仔俾姐姐單獨一個湊, 就算連一個鐘都唔敢.

唔知阿仔點解咁樣? 莫非真係人夾人緣?

點算好呢? 應唔應該換工人呢?

Please teach me ah!!!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

侯爵府

Re: 請問! 會唔會因呢個原因而轉工人??

既然你都肯定工人對仔仔無做過乜, 而你如果知道工人對仔仔係有愛心/耐性既話, 我就會叫你唔好諗轉. 因為只係小朋友唔適應

洋房

我會比多少少時間再睇定d先...可能係唔習慣,因為一向有大人睇住,無拿拿多個工人,有d細路仔都會好抗拒!

大宅

係呀﹐你要試下安排一些同阿仔做既日常工作﹐例如暗訓覺﹐餵奶﹐刷牙等﹐其他人唔可以插手就算開始時阿仔會喊﹐咁慢慢阿仔就會跟佢架啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我個工人由個細女未出世做到而家3歲啦.一d都吾跟佢,一齊出街,個工人只係幫我拿住少少野,我要抱一個,拖一個.阿女個bag都要我拿.我係度要我同2個女沖"梁"大部份既照顧都係我做到最後開奶訓先收工..我覺得我係bun多d.所以都係等約完換鬼左佢.呢個問題,我覺得係個工人一向吾鐘意同小朋友玩,只係做家務...所以吾跟佢..

子爵府

如果可以肯定個工人真係無對個小朋友做過乜,而所有時間都有熟人下一齊照顧小朋友,咁我又覺得小朋友唔跟佢都唔出奇!
好似小朋友兩三歲剛返學咁,好多都會喊,因為新環境兼無晒熟人,但事實d老師真係無對佢做過d乜,慢慢好快見到小朋友接受老師,其中最大原因係佢地喺學校無得揀"熟人",而老師無傷害佢地之餘亦有方法令佢開心吧!
當然,都要諗個工人同小朋友獨處o既開頭要安排得好一d,可能短短數分鐘,就算小朋友唔肯唔緊要囉,可能只係叫個工人拎件玩具俾個小朋友,就當個小朋友唔肯俾個工人埋身,咪叫個工人拎左件玩具放低行開,只少俾個小朋友覺得個工人唔係咁得人驚兼討厭吧,haha!
可能呢個年紀好認人啦,但所有時間都有人睇住,好難做到話放手就放手,唯有做左個"開頭"先囉,佢肯跟1分鐘都係好開始啊,,,hehehe.......或者教吓個工人同佢玩囉,呢個年紀好鍾意"呢埋",我唔識寫出嚟呀,即係大人望一望個小朋友,自己跟住遮住塊面,試吓叫個工人同佢玩吓囉,,,hehe

大宅

收到你地嘅諗法喇, 唔該哂!

直覺姐姐係嗰種唔hate小朋友, 但係又唔係好鍾意小朋友嗰D人. 有時見到街上面有D好錫小朋友嘅姐姐(mum不在場), 真係好想挖角!

或者完咗兩年約揾過個啦!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

先問自己請工人的目的? 主要是煮飯打掃還是幫你帶小孩?
如果是帶小孩 那一定要找有經驗的 (最好是帶過初生嬰兒者) 她們會比較有耐心和愛心 其實小孩很容易'騙'的 看帶的人有沒有心
如果小孩不跟工人 我一定會炒囉 免得自己太累

大宅

工人姐姐以前响HK湊過newborn㗎. 可能每個mami要求唔同掛.
我想佢一半一半囉. 自問對家務要求唔高, 但係可能佢唔夠friendly, 所以唔易like佢.

炒又有D內疚, 因冇實際理由... :-|

首頁

尾頁

跳至