烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:黃師奶廚藝小百科 - 脆脆大蝦PIZZA

好好味咁 請我食一件啦

黃家小新抱  味道係幾好架~!  發表於 14-1-14 09:38

珍珠宮

好媽媽勳章

收藏正!!

黃家小新抱  謝謝欣賞~  發表於 14-1-14 09:38
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

manlee22 發表於 14-1-12 22:41
我已經焗咗兩個來食好好味啊,不過我朋友覺得餅底好似餅乾,雖然脆在硬咗少少,請問怎改善?謝謝!

...
硬咗即係你搓得過火架喇~一搓得過火會硬~
改善方法係只需要搓到個麵糰冇粉粒滑身就得呢~!
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

大宅

回覆:黃家小新抱 的帖子

多謝!下次再試

黃家小新抱  係呀~唔難架~實會成功呢~!  發表於 14-1-18 10:08

大宅

畀面勳章

黃家小新抱  謝謝你欣賞先~!  發表於 14-1-18 10:08

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 黃家小新抱 的帖子

好靚吖

黃家小新抱  謝謝你讚賞~!  發表於 14-1-18 10:08

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

水晶宮

大宅

大宅

大宅

引用:>~嗱~PIZZA+上面嘅假仁呢~或者海鮮材料~黃

原帖由 黃家小新抱 於 13-09-23 發表
想問下個麵團等發45mins後要唔要好似整包咁用手指沾粉桔下睇下發夠未?定只需計反時間就得?

伯爵府

引用:<< 脆脆大蝦PIZZA >>~嗱~PIZZA 上面嘅假仁

唔加酵母會唔會小左d甜甜地既麵包味?

伯爵府

引用:<< 脆脆大蝦PIZZA >>~嗱~PIZZA 上面嘅假仁

點解可以唔駛加酵母
我係整餅新手

水晶宮

回覆:wupigpig 的帖子

唔駛架!呢個係薄脆批口感唔同!我冇落酵母架!我只係醒個面糰45分鐘去釋放搓嗰時嘅揉力咋!

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

回覆:yani8322 的帖子

!呢個係薄脆批口感唔同!我冇落酵母架!我只係醒個面糰45分鐘去釋放搓嗰時嘅揉力咋!另外我覺得小朋友太細唔好食風乾火腿咁多!少少咁試下好呢!味太濃喇

大宅

引用:唔駛架!呢個係薄脆批口感唔同!我冇落酵母

原帖由 黃家小新抱 於 14-06-16 發表
唔駛架!呢個係薄脆批口感唔同!我冇落酵母架!我只係醒個面糰45分鐘去釋放搓嗰時嘅揉力咋!

...
請問如果早一晚整定個麵團放雪櫃可以嗎?

伯爵府

引用:!呢個係薄脆批口感唔同!我冇落酵母架!我

原帖由 黃家小新抱 於 14-06-16 發表
!呢個係薄脆批口感唔同!我冇落酵母架!我只係醒個面糰45分鐘去釋放搓嗰時嘅揉力咋!另外我覺得小 ...
黃C9~我睇咗你幾個pizza帖,昨晚來個淸雪櫃行動啦,我唔聽話,冇跟足指示,請細看:首先我分不清點樣叫做光滑麵糰但不起筋,(大概10分鐘可以嗎?),在工作台上滾圓蓋上保鮮紙靜止45分鐘,預備食材:沙樂美腸、煙肉剪碎、菠蘿粒、蚧柳2條搣C、芝士碎。夠鐘便預熱焗爐,把麵糰幹成pizza狀,嗱!準備衰啦!你的指示是先焗10分鐘,我焗了6分鐘見到佢長出好大個泡泡又有d金黃,便冇理拿出來搽醬放料,(其實咁早取出的另一原因是我見你的料已熟,之後不用焗咁奈,我的料未熟一心想拖長放料後焗的時間)之後焗多13分鐘左右d芝士有燶色,以為食得,點知切開咗見到餅底中間有層半透明狀一層,似未熟透,於是又放回焗爐遮錫紙翻焗,果層都冇乜改善,唯有催眠自己食咗佢我想知道係咪我焗頭10分鐘唔夠所以咁?其實熟咗未?

水晶宮

回覆 clyl03 的帖子

搓到光滑就類似下面個樣~我呢個篤咗下手指~係因為我試下得未jer~你個麵糰好似下面咁滑嘟嘟就得~之後就鬆弛~!

好喇~~假設你個爐夠熱先~唔夠熱就唔得o既~因為呢d薄脆批一定要個爐好夠熱~亦因為咁~好多人會買pizza 石~~咁你鬆咗佢45分鐘後~你有冇用叉篤d 洞洞呀喺個麵糰到? 因為篤咗會易熟d~同埋呢~個批唔會谷起得好勁~焗差不多10分鐘先熟架~你要焗到佢夠乾身夠金黃~個批先唔會中間有水份架~你下次可以試下連埋個焗盆放入去預熱~咁都有幫助~
另外呢~唔知道你係咪用茄膏定意粉醬啦~個人認為用茄膏較易handle~因為意粉醬太水喇~家用焗爐未必焗得好~用茄膏會易控制好多~~
仲有呢~你d 料有菠蘿~同埋蟹柳~蟹柳(解凍後)同埋菠蘿有冇抺乾水份?! 因為太重水份呢~d水好易滲入個批到~咁個比會糊化架喇~就算你抺乾水份~我會建議你最後2-3分鐘到先放呢類食材咁會好d呢~
試得多~就多咗經驗會進步呢~努力努力~!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至