跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人試過無痛分娩?

好想知道情況會係掂,
有冇個人經歷同感受可以分享?

男爵府

Re: 請問有冇人試過無痛分娩?

不過已經係8年前了..果時我都冇諗過做無痛分娩..因我血壓高所以住左醫院一星期,岩岩到40週果朝捉左我落去產房做檢查,(當時冇心理準備,自己仲跟d亞姐行落去,仲要岩岩食完午飯)跟住兩個醫生同我講個b都ok可以生,之後冇得番上病房,跟住同我催生.過左冇幾耐開始陣痛,一痛果時個血壓計係咁beep beep响....我見到BP去到190.個姑娘咪問我:妳血壓高架,跟住佢咪係咁睇個FILE..差不多痛左1個鐘我已經頂唔順,咪問個姑娘有冇無痛分娩囉!之後個姑娘打左個電話.跟住同我講一陣有醫生過黎睇我.過左半個鐘..有個醫生過黎同我做無痛分娩..仲問我平時有冇腰痛呀!仲話可能會有某d後遺症,(當時佢話我可能會死,我都話時但啦!!)佢响我背脊骨入左支針,搞左一陣我開始唔痛.佢仲搵粒冰試我上半身同下半身有冇感覺,咁當然得上半身有感覺啦!一路咪係度等囉.等開度數掛..當時我咪好休閒咁睇住個肚又漲高,又落低... 差唔多到4點個姑娘入黎叫我試o下用力生...但我出盡力好多次,姑娘都話未睇到個b頭髮.仲話好似柯唔出咁用力啦...!!但係都唔得(因為跟本下身都用唔倒力).最後過左一個鐘有醫生入黎話:妳仲生唔出我要同妳吸出黎.最後响5點35分吸左出黎了.(用左5個鐘時間生左)我仲响產房食埋晚飯先推我上房...不過亞b個頭頂紅紅地囉...第二日就冇左lu..
依家我到第二胎...都唔知點算呀...怕痛囉!我又冇血壓高喎!今次唔會咁好彩有無痛分娩掛!!

大宅

夢之城,
Thanks for sharing!
咁你生完有冇後遺症,eg:下身乏力、腰痛、
頭痛等?
Woodyryan

男爵府

Woodyryan 寫道:
夢之城,
Thanks for sharing!
咁你生完有冇後遺症,eg:下身乏力、腰痛、
頭痛等?
Woodyryan

冇呀!!其實做無痛分娩都OK架!!

首頁

尾頁

跳至