論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 幫助解決僱傭問題

Mercy,

The only reason because she don't like the job or she
has prospect employer in Hong kong, she want to
change her employer.

Nothing can done, just send her home ASAP or not
allow her to stay in your house. She can stay in
Agent's boarding house.

大宅

Re: 幫助解決僱傭問題

Mrs. Rose
我有一菲傭,將會於四月完約,她打算申請到加拿大工作,因她要申請她的兒子(18歲,香港出生)來港,所以把申請到加拿大的手績暫停。我本想和她續約,讓她工作至離港去加拿大。但我先生反對,認為她兒子到港後會有很多問題發生,現問題如下:
1) 18歲,香港出生的菲律賓人是否能在港定居並工作?
2) 是否所有申請到加拿大工作的菲傭必須是大學畢業?我工人她46歲,並非大學畢業,但她說肯定無問題。
3) 我應否和她續約?(她一定會去加拿大)
4) 我另有一工人是她弟婦,二人都來自Iloilo city,如果我另請一名新工人,是否最好都來自Iloilo city?有沒有其他省份的工人比較細心?
5) 在香港有沒有顧傭公司能介紹有外國工作經驗(如澳洲、日本等)的菲傭?

請給意見,多謝解答。

大宅

Re: 僱傭問題信箱

BabyTing,

I need to pay $200 for insurance under Overseas Workers Welfare Administration (Philippines).
{It because according to the HK Labour Law all the processing fee paid for the contract, employer need to pay for it.}

Is it a compulsory requirement for renewing contract?
{Actually this is not a requirement for renew
contract, it is only a welfare program for overseas domestic helper under Phil Government (OWWA)}

大宅

mrsrose,
last day在1月31日,
-是否可以31�1前批visa代工人31�1走了
 1� 2新工人可以到港呢? 
-或2月1日以後才批visa呢?
{air-tkt是一定最少要有14日open days:我看她很想早走,我想她會31�1那天走回菲,因她要上一個月training course然後到新僱主上工,是否可在她同意下白紙黑字要求31�1 or1�2air-tkt,不用十四日open days ,因新年怕air-tkt很少.
Thank you for your help!
[quote]
mrsrose 寫道:
KaKaYa,

我bun bun做了18個月,而她又找了新僱主,她已給了我resignation letter在1月4日,她要求last time在1月尾;請問她是否

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

禁止訪問

男爵府

Dear Mrs. Rose,

I know my bun bun is on the way applying to Canada. So, I am going to apply a one from overseas & usually will take around 2-3 months time.

1) Just in case the new maid's visa approved, but the old maid still in HK. Can I stop the new maid's application or when should I stop the new maid's application?

2) If I stop the new maid's application after visa approved, shall I need to pay the new maid 1 month's notice payment? Or I only have to pay the new maid after she landed in HK?

Pls help with tks.

民房

Dear MSROSE,

Thanks for your reply. Pls refer to the following for my answers.

{你首先幫我解我既疑難先、因我唔明白你寫既野?}

我工人2月頭回Indonesia, 我和她renew contract,
她3月頭返.
{幾時同佢renew contract? 做左未?}
<<I have renewed her contract>>

上月患左乳腺炎, 睇左7-8次doctor, 現在差不多好曬,
但refer我工人去個外科doctor放膿(in breast).
{差不多好曬,點解重要去放膿?}
<<According to the doctor's advice, virus/bacteria were killed by antibiotics and there's still "water" in her breast. It may have to be released by surgery.>>

保險只可claim $150 (if operation in clinic).
有冇建議呢?
{冇好建議,但想平當然係去睇政府醫院,叫私家醫生
寫信refer你工人去。其實除左傷風感冒小病外,外傭
最好睇政府醫院。}
<<The doctor has written her a reference letter to a surgeon. But if she brings it to the public hospital, she may have to wait for several months. (At the beginning, before she got to the private doctor, we had tried to register her case with public doctor (with reference letter from another doctor), the appointment date for first visit is Jan 2008!)>>

funnykayu

大宅

Hi, MsRose

I'm going to fry my maid this weekend, and have asked an agent to come as a witness. They will prepare necessary documents for me and I'll have a single ticket ready for her to go which valid until end March. Departure time at late night.

I'm wondering and also a bit afraid if there will be any problem happens during the whole procedures. Would the maid come back to disturb us or do something bad to my daughter? Any idea similar case happened before?

I'm frying her because she borrows money outside which we also treat as "dishonest" as when we asked her she denied. I know I cannot fry her because of "borrowing money", then can I fry her because of this kind of "dishonest" (stated in the termination letter). In fact, her other performance are pretty good and if i put "job underperformance" would it cause me troubles if she goes to labour dept to ask for help?

別墅

Hi, Mrs Rose,

我而家個印印年中將會滿約, 佢唔會續約, 佢話佢約滿時, 想將機票折現, 請問是否合法? (因我唔想有任何手尾要跟).現有問題如下:

(1) 如果折現俾佢, 有d乜o野方法可以保障我地多d, e.g. 簽收信寫明我出cash俾佢自己買機票+quote from travel agent

(2) 折現金額係"淨票價"定要加埋稅?
(3) 折現金額需計埋佢由當地機場至屋企一段嗎?

唔該晒

大宅

BBTsun,

22/4/2007 約滿
26/3/2007 買左機票比bunbun番菲律賓

可吾可以(?):
{入境處訂明合約期滿前四星期內才受理續約申請,如果照數日子26/3才可去入境處申請,你同工人講遲2天走}

11/3/2007 Consulate Processing
25/3/2007 Pick up in Consulate
24/3/2007 Immigration for Visa

重有需要什麼文件?

{去灣仔入境處2樓取份續約申請表及合約,填好及簽名之後帶齊新舊合約、僱主身分證copy、工人身分證copy及passport去領事館入合約,出合約後就連同新舊合約、僱主身分證copy、工人身分證copy、工人passport、收入證明copy、地址證明及表格到入境處申請.}

大宅

caritas,

請現成工人(bun bun), 同事完約的工人, 9/1/07到我家就職。
問題1 : 她一年之內是否要離境, 出一出深圳, 是否己OK?
{轉僱主後一年內是一定要離境,入境處先會批埋第2年的VISA給工人.除返原居地外,可以去澳門或大陸等地...不過有講過話最少出境7天先會批埋第2年既VISA. 但亦有聽過有些工人即日來回澳門或大陸後入境時都照批埋第2年的VISA給工人(要視乎入境處的職員有冇留意)}

問題2 : 一年內離境, 唔返菲律賓, 是否要比一程飛機票的
錢, 如馬尼拉, 大概幾錢?
{要視乎是否工人要求不回菲律賓. 是工人要求唔返就不用比,如果是你要求而工人又同意,多數僱主同工人傾比返一半機票錢給工人, 正常日子的來回菲律賓機票錢大約$1600左右}

問題3 : 她在前顧主工作10年, 只驗身一次, 現在我是否要她
驗身?
{要視乎你的需要,如果是照顧bb的最好就驗身.}

大宅

BBTsun,

是否約滿前一個月去immigration做visa,可吾可以早d呢?因為26�3買左機票比bunbun番菲律賓(22/4/2007 約滿).

{入境處訂明合約期滿前四星期(28天)內才受理續約申請,如果照數日子最快26/3才可去入境處申請,你同工人講改遲2天走}

大宅

calculator,

1. 長期服務金-可以開張寫佢名支票 -OK嗎?
{可以}
2. 使唔使第三者在場, 咁誰最方便+OK?
{不一定需要第三者在場,不過有就最好}
3. 長期服務金計法 - 最後合約薪金 x 2/3 x 10年
{最後人工的3分之2 x 10年服務年期}
4. only通知人民入境署?
{是,在工人離開後7天內以書面通知入境處工人已離開}

大宅

irenedestiny,

印傭要返印尼結婚兩

大宅

samma1999

我本來已決定換工人(Bun Bun),因為她真的不適合我,亦已找到新工人 (Bun Bun)但在1月5號才 apply-[但現在個工人唔知]. Before that, 我比左d hint 個舊工人叫佢自己搵下工啦,因為我覺得佢唔適合我屋企,如果我有一日唔要佢,不如佢自己走啦,好過比我炒,佢應承今日答我的 (我 99可以隨時幫我照顧個女的)。今日個工人同我講,叫我比2個月通知佢走,因為佢想再搵工,仲叫我立即比封解顧信佢,但係要2個月通知。我想知到我應唔應該比佢,如果比左,對我正在申請的工人的批出有沒有影響,請幫忙回答。

{工人咁講即是佢唔會辭職. 正常比通知期只是比一個月就可以,不用應承比2個月通知期. 解顧信方面僱主不一定需要比工人的,就算僱主願意比都是工人離開時先需要比(因離開日子除時都可能會有變更). 你現在申請中的工人是在港約滿工人or 海外申請的工人? 入境處方面就要視乎你是否有levy要退,要退就一定要前工人已離職先會批出新工人visa.(如果是申請海外就會有真空期冇工人用).}

大宅

有人登左個post,外傭工作簽證明天17-1-2007或停發候外傭稅裁決.
請問係吾係暫停批visa??因我等緊出visa的,thx!!!
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=872906&forum=16&4

民房

Dear Mrs Rose,
Thank you for answer!
但想問清楚-你意思是我現在不需比解顧信,但我想現在通知她一個月後走,是否都不要比信?? 另外我新請的工人是海外的,那麼我是否要通知入境處個舊工人幾時 last day!
Once again ! Thank you for your help!

禁止訪問

子爵府

hi Mrsrose,

請問一下,工人昨天Lastday,
因佢2月份會去新僱主家上工.
咁呢留段日子,佢會在出面agent到住.

問題就係,我要否通知入境處她不在我到做嗎? 如要寫咁應該點寫呢?
因佢同我講話,新僱主用既agent,就話我咩手續都不用做,
是嗎?

拜託!!

大宅

好媽媽勳章

When I can get the ref. no. from 入境處? I already submit the application from on 9 Jan.

Thanks

首頁

尾頁

跳至