嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: (請各好心媽咪幫忙) 2歲仔仔咳個不停,睇了幾個兒科專科都唔得.好擔心.

民房

Re: (請各好心媽咪幫忙) 2歲仔仔咳個不停,睇了幾個兒科專科都唔得.好擔心.

真的唔該晒你, 原來寒咳是不可以飲川貝及海底椰. thanks. :-P

民房

其實我都知, 不過我仔仔唔肯停奶, 所以我唯有開稀.
jj782005 寫道:
有冇試過停奶呀? 因為越飲奶,亞仔會咳得越厲害!!

民房

最近煲(龍利葉,石黃皮,蛤蚧,蜜棗,果皮)湯,
仔仔真的少了咳, 很開心呀....

mimi_babys 寫道:
2歲仔仔咳個不停,睇了幾個兒科專科都唔得.好擔心.
(由2006年12月頭,仔仔只係早晚臨訓起身時咳一兩聲
我都有一路煲湯水俾佢飲, 亦有睇兒科醫生, 但係都仍然
有咳. 到了一月時,即今個月.仔仔就咳得犀利左. 我於是
轉了另一個兒科專科. 食了三次藥仲比之前咳得厲害.
晚上咳個不停訓唔到. 我好擔心, 差d想帶仔仔入急症室.
但我記得醫生話過,如果咳時無喘是不用入院的, 而我仔仔
雖然咳得好厲害,但就無喘, 所以我最後都係無帶佢入急症
室. 到第二朝, 就無咳得咁犀利.
(睇過幾個醫生,都話聽到仔仔個肺係清, 唔係哮喘),但為什
麼會這樣...?? 成一個半月都未好. 醫生話我仔仔係氣管敏
感, 多數都係天氣涷影響的. (仔仔一起身我已經俾暖水佢飲,
俾多件外套仔仔著,一出街已經圍住條頸巾仔)
大家有無顃似既經歷分享下呢?? 請各好心媽咪幫幫忙.
我真係好擔心.

我已試過好多方法:
--->川貝燉蛤蚧
--->川貝燉雪梨
--->川貝燉蘋果
--->純猴棗未($100一枝果種,食左七枝左右), 好掂,但只係for痰.咳不嘛嘛.
---> 紅蘿白,響螺肉,海底椰煲豬展湯
--->龍利葉燉蛤蚧
--->最近我俾仔仔食善古寧藥粉(4mg), 已食左兩晚. (情況差不多,無特別好轉過)

請各好心媽咪分享下你地既經歷, 我好傷心同擔心,
我怕仔仔會變氣管炎.

複式洋房

teresatze,
中藥你慢慢試吓, 每一次飲個時候, 比一至三匙比佢飲, 之後再休息一陣, 再來, 咁就會好啲, 仲有你最好用保暖瓶/杯保存, 邊飲邊倒出來, 咁就唔會咁快凍啦!

洋房

我bb1歲都係夜晚咳, 我會比d暖水佢飲&同佢搽d"保心安油"係心口同背脊. 咁佢就會再訓噃, 都work.
氣管敏感都好難醫, keep住唔好冷親同唔好食凍嘢啦, 要大個d先會好d.

民房

其實我已試過你的方法,但唔WORK.
Joeymimi328 寫道:
我bb1歲都係夜晚咳, 我會比d暖水佢飲&同佢搽d"保心安油"係心口同背脊. 咁佢就會再訓噃, 都work.
氣管敏感都好難醫, keep住唔好冷親同唔好食凍嘢啦, 要大個d先會好d.
該用戶已被刪除

別墅

氣管敏感姐..唔洗咁擔心..
留意住佢有冇轉症仲好....
要戎口....刺激氣管既野唔食得 !!
(好多野都可以刺激到....自己留意下)

仲有..唔好比小朋友去 d 太空曠既地方玩..
空氣希薄都可以刺激到佢...去 d 人多既地方仲好~
如果咳得太勁...試下比佢聞紙袋...

禁止訪問

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

民房

很奇怪,我仔仔又晚上咳, 變左早上一起身咳個不停, 即係....點解呢?? 有無人知.
該用戶已被刪除

民房

我好唔開心呀, 我仔仔無啦啦星期六晚咳個不停,仲嘔左一次. 我星期日即去睇兒科專科.(我都係睇baby-kingdom d 媽咪介紹,劉達楹醫生,希望得啦...)醫生開左d我仔仔未食過既藥,係白色膠囊,裡面係一粒粒超細的白色珠仔,要打開倒出黎食唔好咬爛,用水沖即刻吞,醫生話e隻對咳同氣管都好好.其實你地覺得需唔需要照肺 and 抽血驗呢? (醫生話我仔仔個肺聽到好清)

大宅

mimi_babys:
我個case 同你差唔多, 我亞仔(3.5y)斷斷續續都病左好耐, 由聖誕至而家, 大部份時間有藥食就好d, 每當食曬d藥就又黎料,多數係running nose 同夜咳!
我發覺當天氣轉冷, 亞仔就夜咳, 咳到大人同小朋友都冇得訓... 我睇醫生睇到怕,連專科都睇埋, 大部份醫生都話係普通感冒, 聽到個肺係清, 所以都係冇咩事, 不用太擔心!

係呢, 你睇呢個醫生是不是係銅鑼灣呀? 唔知好唔好呢? 多唔多人等? 因為我要search定有邊d醫生好d, 等亞仔再咳得勁就想轉醫生! 如有資料, 麻煩告知! tks!
My blog

民房

june_june ,

我暫時都未知e個醫生好唔好,因我仔仔都係第一次睇佢.

晚上真係咳得好厲害, 咳個不停, 我真的很驚, 有昤都唔知帶唔帶仔仔去急症室好? ..... (因為我唔係太想入醫院,太多細菌了)

大宅

mimi_babys :

你可以當佢咳得好勁時, 幫佢查薄荷膏(萬秀雷敦)或萬金油,初個心口仔同背脊, 比多少少暖水佢飲, 如果可以的話,最好用個盆裝d好熱既熱水比佢文下,等佢索d熱水蒸氣, 可以舒緩下氣管, 我有時都會夜晚晚都會敢樣做, 等佢仔可以舒服d!希望幫到你啦!

如果可以比我選擇, 我都唔想入醫院, 要留意下佢有沒有發燒唔退或抽筋, 如有以上情況, 就要入醫院呀啦!
放心啦, 小朋友通常都冇咩事, 我地做媽媽要定d黎, 萬事都要鎮定d!

My blog

複式洋房

Dear all,

In last year 2005 from 26/12, my baby (18mths last yr) cough for 4 months, only in night time. She consulted 3-4 doctors (one is famous one, Dr. FUNG HK$1000 consult fee) with no better condition.

I was crazy & tried many other different ways, e.g. soup, buy Sharp fresh air machine, put a water inside the bedroom, use ginzer brush the back & throat...etc.

In that four mths, I had asked around all my friends, colleague who told many many other methods. One of my colleague told me that there are many kindergarten mothers to buy 蛤蚧 soup (with fresh 蛤蚧) in old snake shop.

Bingo! She only drank 2 days of 蛤蚧 soup & cough left totally. I was very very happy!

In 2007 January day 2 or 3, my daughter (30 mths now) cough again. She only cough in night with "TAM" but continuously six nights. I tried gave her 2 bowls of 蛤蚧 soup in a day. Bingo again. I am happy.

But, these two nights, she cough again seriously & 蛤蚧 soup cannot help her this time.

So, I brought her to see a new doctor (my husband & me's consulting doctor). Hope he can help her.

Anyway, we must very be careful of baby's food when they have cough.

Hope all your babies get well very very soon, include my honey baby!!!

from 3R

民房

3R,

我同你一樣,我之前煲左成個禮拜蛤蚧湯俾仔仔,但就唔係新鮮蛤蚧,我都好想買新鮮,但我唔知邊度有得買,你可唔可以話我知,希望你幫到我.你可以pm俾我的.thanks.

首頁

尾頁

跳至