母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

厭奶期??定介奶??

我bb就黎11個月,每日3餐奶(每餐6oz 到用樽), 2餐粥, 有時食小食, 生果....本來一直都無事。:lol:

但係E幾日 開始,bb開始唔食奶,每支食4oz , 跟住就唔食,攪到要成日倒奶 :-( ,己經奶量唔多 ,見到自己D心血日日係咁倒.....唉...... :-( :-( 。
不過奶之外既野....就乜都食...重係有幾多食幾多 .

我99話bb自己介奶la. 唔食你d奶lu, 我聽到,當然唔開心la :tongue: .......又有人話,都1歲la. 好介奶la, 你d 奶"冇益"la. 連我c6都話"係啦..醫生都叫餵到1歲" .

雖然我宜家重try my best to keep 奶量, 亦有心理準備要補奶粉.. but 我都想keep 住bb起碼有1餐半餐mama 奶
不過. 我又發現BB由以前唔會主動扭我要埋身, 到宜家到時到候就會扭,扭到埋到身為止....(包括半夜)
講真..我亦樂於埋身.但我亦唔可以只埋身唔pump milk..

咁....bb其實係唔係想介奶 or 真係厭奶呢??我唔相信bb想介奶law..., 定係真係想介人奶呢??我又要點解釋呢??

大宅

Re: 厭奶期??定介奶??

我個仔類似甘,巨唔係想戒,巨大左,識食好野 :lol: 又想吃新野 。我仔12個月開始,在婆婆家已不再吃奶,一日三碗粥(有魚+肉+菜),另有水果+包包+湯�水,巨又唔好零食如小餅餅之類。但一回家,會不定時埋身。我放假更狼,4小時一粥,粥同粥之間會吃下媽媽奶。他不大隻,不過托賴,身體健康。 由他吧。
不過,我仍保持在公司泵一次,其他時間埋身。以前係泵2次的,亞仔10個月後開始減左一次。奶量泵一次保持3-4.5安,都ok :wink:

大宅

我其實有唸過..放工返到屋企唔pump 奶,等埋身..不過時間會好長..( 我會早上8:30 pump 一次,返エ冇pump),而bb最後個餐奶會係10點左右
但又怕谷(only 少少谷).同埋會少左奶。

別墅

我bb都係唔多願用bottle食. 今朝婆婆話佢食6oz兩安要用spoon餵先肯食. 我係公司依然泵兩次. 奶量少咗lunch泵有大概6oz, 下午4:30pm只有4-5不等. 每日佢食3餐奶(朝早, 中午&睡前), 2餐粥.

泵奶schedule
6:30-7:00
11:30-12:00
4:30-5:00
9:30-10:00埋身

如果skip4:30個次, 參唔多成10鐘唔泵唔餵. 會唔唔影響奶量. 因我放工回阿媽屋企食飯同接阿囝. 通常7:30pm返到阿媽度, 飯後走, 返到屋企就9:00-9:30pm.

大宅

我99唔會幫我用spoon 餵仔 .

我已經冇係office pump 奶..
我宜家返工前& 放工後, 相隔12 個hours 先pump,
BB臨訓會用樽餵4-5 oz 才會埋身,順便訓埋。

total pump 2 次共12 oz 到。

大宅

我想知道....
BB如果自己介奶,會有乜特晶架??
太多人同我講宜家BB自己介奶啦!!!!
我好懷疑係唔係...................

大宅

最新消息::::

我99已經開始幫BB介奶lu....
早餐食完麥皮,才加mama奶...
下午茶餐奶,如果bb冇胃口,會skip 左,唔俾佢食,,,留肚食粥仔...
到臨訓個餐,先食1/3 碗粥,再+3oz mama 奶, 之後才埋身......
if 咁樣,我想個3oz 都唔用樽, 直接埋身.
其實咁可唔可行呢??
該用戶已被刪除

大宅

LittleLittleBear 寫道:
u really wanna have your 99幫BB介奶? why ar? your b is still young!

:-( :-( :-(
i don't want also!!! :-(
but i didn't have any idea to do.
My 99 every day told me " your BB didn't like drink your milk la..., he 介奶 la. "

But i still pump the milk , to let her give to my BB...

also i cannot 控制 her in daytime:-(, she only do her own thing what she think.... .

I will try my best to let my BB drink mama milk.
i don't want him to介奶 now...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊