婆媳關係

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

我好感恩有個好99,我99係傳統家庭主婦,有一雙巧手,除了煮得一手好送,仲好識得車衣縫紉針黹。

未結婚前上去c6屋企食飯一定會好好送,次次食到捧住肚走。而我都會識做幫99洗晒所有碗。後來99知我身體差,成日都會煲滋潤湯水,仲會幫我調理身體。
拍拖時過時過節會邀請我去佢地鄉下玩,鄉下全部c6阿姨都好親切好好玩,冇架子,成班大細路咁同後生玩埋一堆。果陣好羨慕c6,同班親戚可以好warm好團結,好有家庭溫暖既感覺。每年暑假或長假期都成班親戚2,30人包團短線旅遊,嘻嘻哈哈咁玩。

婚後同6299同住,懷孕期間99已作好坐月準備,浸定米煮酒俾我產後補身。隔一段時間就燉鮮奶花膠俾我地食。又教c6點照顧我同一直教導c6唔可以做大爺,要c6就算放工幾攰都要幫下手打理頭家。
99見我冇買大肚衫(因為我一直可以著返自己啲鬆身衫),行街見到岩我就買俾我著,我話俾返錢佢佢係都唔要,話好平街邊貨希望我唔介意。我點會介意呢,難得99行街都掛住我。點知後來俾我發現原來啲衫一啲都唔平,我知道99一定唔肯收我錢,就唯有叫c6求其作個藉口請99食餐勁。
由於99好叻車衫織野,99為bb做準備,親手車左條傳統孭帶,雖然老套,但我好鐘意,因為果份心意真係幾錢都買唔到。99仲織左冷衫冷帽,又親手車左一套床單被袋俾bb,真係好靚好可愛,所以陀bb時我已經胎教bb第時一定一定要好好孝順嫲嫲,因為嫲嫲真係好愛你啊!

到照結構時,亦係bb性別開估時。之前做oscar 醫生話6,7成係仔,我同99講,99都話等照結構先肯定啦。當時我以為99咁傳統,應該會鐘意孫仔。到照結構我叫埋99一齊去,等佢可以睇下bb,當時醫生確定係女,99當時好開心,見到bb好活躍。後來我問99知道係女有冇失望,佢話冇,話仔女都係天賜的,孫仔孫女佢一樣愛錫,仲話佢鐘意女,因為女顧家又孝順,當時我就好感恩我有個好開通既99。

喺準備bb野時,99已經買定好多衫仔俾bb。我同99都認為bb大得快唔駛買貴野,所以99喺大陸買左好多好平既bb衫,係貨辦黎,所以好平,但質地絕對唔差,99買得好開心,邊買邊send相俾我睇,返到屋企仲第一時間洗乾淨晒香噴噴,等我唔駛咁操勞洗bb衫。

99知道大肚婆情緒唔穩定,有次我同c6喺房傾計傾傾下嗌交,我喊到好淒涼,99第一時間入黎攬住我叫我唔好喊,話bb知道架。跟住拉左我c6出去,話c6有咩都要平心靜氣傾,唔好激親大肚婆,話大住肚係鐘意亂諗野,你老婆算好忍得你啦,唔好再激佢。之後入黎房話夜喇,叫我乖乖地訓覺,有咩第日先講。到第二日我同c6訓醒冇事,c6就話我阿媽宜家錫你多過錫我喇,我話唔緊要啦,我爸爸都錫你多過錫我啦,打和。

懷孕後期,99開始預備薑醋,由於我媽咪完全唔識亦冇時間整(working mama),所以我同c6傾不如99整男家,女家買薑醋券,因為我唔想99辛苦。但99知道後就叫我地唔好嘥錢買券,佢反正整開唔爭在整多啲俾女家,我好感激99啊!於是叫c6俾多啲錢99去準備。99覺得香港啲薑唔夠鄉下果啲靚,專登帶埋架買送戰車返鄉下托左幾十斤薑返黎,仲有其他for我坐月煲俾我沖涼既野,我知道後馬上要c6去關口接99返黎,好心痛個老人家為左我坐好個月而咁辛苦千里迢迢托啲薑返黎,幾十斤啊!返到黎大家好開心咁坐低一齊刨薑皮,又教我點樣睇舊薑靚唔靚,之後教c6炒薑,一連整左幾晚,見佢企喺廚房幾日,攰到要放張櫈仔喺廚房坐,果一刻我同自己講,佢唔止係我99,仲係我媽媽,我要當佢係自己媽媽咁好好孝順佢終老。

話咁快bb出世喇,住院期間一日3餐都係c6喺屋企帶黎醫院既超正99飯。bb未出世前我叫99唔好黎醫院,因為唔想佢辛苦走黎走去(99腳唔好有關節痛)。到bb出左世,99黎到醫院見到bb第一下,果個開心樣我呢一世都記得,係好慈祥好和藹既嫲嫲樣。99知道我早在bb出世前已決定餵人奶,佢都好支持,喺醫院bb要食奶,我都唔介意喺99面前餵,99問我有冇奶,由於我唔識,所以99幫我用手擠同按摩,好成功令我好快上奶。
好順利地,bb出世第二日我就同bb出院了,99同c6黎接我,有99幫手抱住bb,c6就可以扶住我慢慢行。
我99咁錫我,坐月當然係超好超豐富,上奶湯炒米茶薑飯補品乜都有,總之我坐月除左餵奶同訓覺外,其餘時間就係食食食,99話坐月一定要坐得好,身體分分鐘好過以前架。
當中我最深刻最感動就係每日的五更飯,99話坐月一定要食五更飯,即係每日清晨5點食飯,係最補的。好記得我坐月果陣係冬天最凍果陣,由於99辛苦左成日湊bb同幫我坐月,所以我同c6講夜晚我一定要自己湊bb,我想99好好休息。不過每晚凌晨3點,就會聽到99起身喺廚房煮飯,天寒地凍要踢開張被起身煮飯我食,我相信我媽咪都冇咁偉大啊!每日準時5點99就會畢好一碗新鮮熱辣辣既五更飯同用暖壺裝住炒米茶,入黎我房叫醒我起身食飯,食到咁上下又入黎睇我食完未,幫我執走啲碗等我快啲訓返覺。但我真係非常之過意唔去要個老人家咁樣服侍我(我每次都話要自己做但99唔俾一定要我休息),持續左幾日之後我同c6講我寧願唔補身唔食五更飯,都唔想見到99咁辛苦(我有次起身去廁所見到99著住大褸擔左張櫈仔坐喺廚房烚著左,我叫99返去訓我睇火,佢唔肯,話好凍叫我快啲返上床坐月婆唔可以凍親),c6馬上叫99教識佢煮五更飯,以後呢餐飯由c6煮。

之前睇開婆媳版,成日見到jm話99搶湊b,我初時都擔心自己會咁諗。但當99湊bb時,我冇覺得99搶湊b,相反我好感激99已忙於為我張羅一切,仲幫我手教我點照顧bb。亦會喺適當時候放手,俾我地做返爸爸媽媽既責任。從來都冇俾說話我聽,例如話我地唔識湊呀,佢湊大咁多個都係咁呀果啲。相反99都算接受新派湊法,好似我餵人奶bb唔駛飲水,初時99話冇可能唔俾bb飲水,但經我解釋人奶成分有88%係水分,加上佢餵bb好多次bb都唔肯飲水,佢都冇再堅持。而原本有啲我唔認同既湊法,我都作出讓步,認為只要唔係危害bb健康,我係應該要放心交俾99湊。當然,我99湊bb湊得好好,每事都會同我傾同我講。我返緊工,99會send相或短片俾我,話我知佢同bb做緊咩等等。所以我真係好感恩上天賜我一個咁好既99。c6有時俾99哦兩句就發脾氣,我會提醒c6 99幫左我地好多好多,一定要孝順同氹返99。連我媽咪有時都會呷醋,話我成日將99掛喺口邊,緊張99多過緊張佢,但我將99對我做既事同我媽咪講,我媽咪都好感謝99照顧到佢個女咁好。

宜家我同bb都身體健康,bb活潑聰明,呢啲全部都係99既功勞。衷心希望我99身體健康,長命百歲,我好想盡我努力,俾到好好既生活俾我99,俾機會我好好孝順99,以報答佢為我地無私的付出。

Kinexma  好感動, 幸福必降你們一家!  發表於 14-3-13 14:47
katherinelum    發表於 14-3-13 00:05
alisavolvo  好奶奶,好新抱  發表於 14-2-17 14:52
CurryCheng    發表於 14-2-13 13:12
VPL    發表於 14-1-16 10:32
peggysze    發表於 14-1-10 12:37
kawai120  lucky  發表於 14-1-8 23:00
wingyan008  恭喜你!亦恭喜你奶奶有個懂感恩既新抱  發表於 14-1-7 23:14
jamieshih1210    發表於 14-1-7 22:45
RSG媽媽  u r very lucky ar  發表於 13-11-2 10:10
FVH    發表於 13-11-1 15:01
pomanlife    發表於 13-11-1 13:39
fishfishchen  你99好好  發表於 13-11-1 03:01
亞貴    發表於 13-9-27 16:27
kikyou1101    發表於 13-9-27 09:30
四眼熊貓    發表於 13-9-26 16:26
Ruby3103    發表於 13-9-26 14:07
寫我心情    發表於 13-9-26 13:52
lina9316    發表於 13-9-25 21:04

珍珠宮

回覆:講下我家好99先(感人長篇故事)

有d位佢係好好 但有d位佢都算干預到你地我覺得 不過可能人夾人緣 所以希望你地一直相親相愛啦

大宅

恭喜你有個好奶奶~ 其實做人最緊要感恩,唔好事事覺得係必然,唔

大宅

引用:恭喜你有個好奶奶~+其實做人最緊要感恩,唔

原帖由 GOGOASIA 於 13-09-25 發表
恭喜你有個好奶奶~ 其實做人最緊要感恩,唔好事事覺得係必然,唔
未打完,唔好將人地既缺點無限放大就可以和和氣氣~~

大宅

你99好好,好勤力

複式洋房

好幸福呀~~

大宅

畀面勳章

子爵府

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

男爵府

引用:有d位佢係好好+但有d位佢都算干預到你地我

原帖由 namnamnamlolo 於 13-09-25 發表
有d位佢係好好 但有d位佢都算干預到你地我覺得 不過可能人夾人緣 所以希望你地一直相親相愛啦

...
可能真係人夾人緣,有時99做既野未必係岩,但我都唔會怪責99。好多jm們唔滿意既地方99可能都有(例如錫bb咀啦,bb食佢口水尾啦……),唔知點解我又唔介意。同一件事如果係62做我可能會介意,c6話我對人唔對事。我話係因為我識得記住人地既好,但你爸爸……sorry ,我記唔到有邊樣係好

大宅

melmelyan 發表於 13-9-25 15:50
我好感恩有個好99,我99係傳統家庭主婦,有一雙巧手,除了煮得一手好送,仲好識得車衣縫紉針黹。

未結婚前 ...

恭喜你有個好99,講真唔係個個99都咁好。會幫你話番個C6,我需要未有BB,但都諗到99係點~

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

U're so lucky!! 希望樓主同99都keep住呢分感情同關心!衷心恭喜你!

大宅

俾10個讃你哋, 好多事都係雙向嘅, 你一定都係個體貼嘅新抱

男爵府

引用:Quote:原帖由+GOGOASIA+於+13-09-25+發表恭

原帖由 GOGOASIA 於 13-09-25 發表
未打完,唔好將人地既缺點無限放大就可以和和氣氣~~
所以我宜家學習點樣ignore 62啲缺點,試下放大佢啲優點

男爵府

引用:Quote:melmelyan+發表於+13-9-25+15:50+我

原帖由 BeKe1012 於 13-09-25 發表
恭喜你有個好99,講真唔係個個99都咁好。會幫你話番個C6,我需要未有BB,但都諗到99係點~ ...
人夾人緣,相信我同我99係有緣份,加油啊!睇開啲自己冇咁辛苦。

大宅

你好幸福有一位咁錫你嘅奶奶

珍珠宮

好幸福~
我以前成日諗,只要當99係自己媽媽,佢一定唔會對自己唔好,
但尼個世界總是睇際遇的,還有很多的無奈~
只有遇到時好好珍惜,遇不到時但求不要一發不可收拾!

大宅

melmelyan 發表於 13-9-25 17:16
人夾人緣,相信我同我99係有緣份,加油啊!睇開啲自己冇咁辛苦。

我都知道人夾人緣,我99 D行為好易分咩係新抱同佢個女。分別很大的,我又沒有去計,我只係做好自己就算,佢唔犯我我唔犯佢就好了。

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

好開心見到正能量^^
祝你地一家永遠幸福~

男爵府

引用:好幸福~我以前成日諗,只要當99係自己媽媽

原帖由 做個靚太 於 13-09-25 發表
好幸福~
我以前成日諗,只要當99係自己媽媽,佢一定唔會對自己唔好,
但尼個世界總是睇際遇的,還有很多的 ...
係啊,我以前一直都抱住我對人好,人對我好既態度喺社會打滾,雖然撞過無數次衰人,但當見到99為我地100%去付出,我就好想200%去回饋佢。

首頁
12345...10

尾頁

跳至