自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

引用:其實考唔考都無所謂,咪一樣咁鬼多功課同埋

原帖由 亞貴 於 13-09-25 發表
其實考唔考都無所謂,

咪一樣咁鬼多功課同埋精英班嗰d要上多堂
佢地半日班時間好用好多,精英班果D上多堂放學都唔駛2點。我女唔係精英唔駛上,呀女話今年連TSA既功作紙都無,已經少左份功課,但都好多功課

子爵府

畀面勳章

引用:改咗隔考好耐了,即一個小朋友在佢六年小學

原帖由 木土土 於 13-09-25 發表
改咗隔考好耐了,即一個小朋友在佢六年小學階段,只會考一次TSA ,一係三年級考,一係六年級考!

...
但我2女話下年佢讀六年級果陣要考喎,佢3級果陣已經考左

伯爵府

引用:佢學校本來3同6年班考TSA的,今日同我講話

原帖由 啫喱黃 於 13-09-25 發表
佢學校本來3同6年班考TSA的,今日同我講話今年開始改隔年考,因為上年6年班考左所以今年佢地唔駛考,佢開心 ...
唔係學校改,係教育署規定六年班一年考TSA,一年考分班試

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我女話今年學校改左,今年六年班唔駛考TSA

我剛經歷完細仔小三TSA,大仔小齊呈分試及TSA

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:mrs.so 的帖子

小六好辛苦,兩樣一齊,終於完成任務順利升中

子爵府

畀面勳章

引用:小六好辛苦,兩樣一齊,終於完成任務順利升

原帖由 mrs.so 於 13-09-25 發表
小六好辛苦,兩樣一齊,終於完成任務順利升中
上年D6年級咪就係咁,所以呀女好開心因為考小個試

mrs.so  我大仔就係上年既一批...  發表於 13-9-25 21:24

伯爵府

我亞囡今年都係六年級, 都唔駛考, 不過, 學校都一樣照谷
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-09-25+發表改咗

原帖由 啫喱黃 於 13-09-25 發表
但我2女話下年佢讀六年級果陣要考喎,佢3級果陣已經考左
原來只係小六TSA同中一分班試隔年考,既係同一個學生,佢係是旦考一樣,學校會因應考邊樣而操小六學生做唔同練習!而小三TSA係人人要考!

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁出年升小6咪好辛苦又要谷TSA paper

重新起步,為未來努力

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

改咗隔考好耐了,即一個小朋友在佢六年小學階段,只會考一次TSA ,一係三年級考,一係六年級考!

...
我仔小三已考了,出年先升小六,咪一樣要考兩次

重新起步,為未來努力

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實我覺得要廢除TSA, 尤其六年級, 只考呈分試和分班試已足夠!

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個今天要考。

禁止訪問

畀面勳章

回覆:SUSANNA 的帖子

伯爵府

咪都係要考分班試

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+啫喱黃+的帖子我間學校今年全操+PS1+,

原帖由 yan02 於 13-09-25 發表
回覆 啫喱黃 的帖子

我間學校今年全操 PS1 , 的練習全是 PS1 , 感覺PS1 深過 TSA ...
PS1緊要過TSA嘛!直接影響師弟妹banding

琥珀宮

...
OH, 原來只係小六TSA同中一分班試隔年考,既係同一個學生,佢係是旦考一樣,學校會因應考邊樣而操小六學生做唔同練習!而小三TSA係人人要考!

琥珀宮

引用:其實我覺得要廢除TSA,+尤其六年級,+只考呈

原帖由 mickeyeva 於 13-09-25 發表
其實我覺得要廢除TSA, 尤其六年級, 只考呈分試和分班試已足夠!
出年要考小六TSA既學生,係唔洗考中一分班試!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

引用:Quote:原帖由+mickeyeva+於+13-09-25+發表

出年要考小六TSA既學生,係唔洗考中一分班試!
基本上中一分班試係間間中學都要考架,如果唔係,點分有啲學生可以去精英班呀

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-09-25+發表出年

原帖由 littleflowers 於 13-09-25 發表
基本上中一分班試係間間中學都要考架,如果唔係,點分有啲學生可以去精英班呀

...
而家係講緊教育局主辦既中一分班分,成績會影響個學生原本小學既band 1/2/3學生%,所以小學會好緊張呢個試!有d中學會有自己分班試去定精英班,同小學無關唔會去操!

首頁

尾頁

跳至