自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

好媽媽勳章

Re: 童年經典零食回憶錄

Yes, Bingo! 全中.

chunchunbb 寫道:
我覺得係以前响街邊有好大隻好似穫咁既局出黎,好厚架,切開一半夾住中間有椰絲,砂糖果種.[quote]
多角色婦女 寫道:
砂糖薄餅
安樂園嘅雪糕磚 (睇怕你地無食過).
[/quote][/quote]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都有食過呀,好正架

其實我都唔係好知~只係記得有種係用好薄既白色紙盒裝住,入面有兩塊好鬼薄既威化夾住舊雪榚~
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

好媽媽勳章

chunchunbb, 啱啦, 正是.

安樂園係冰室? restaurant? or 茶室? 我都唔係好有印象. 但係記得在中環, 好有名氣的.

ha8mo 寫道:
我好相信我有食過
但叫我講名
就一定UP唔出囉
你好鬼好記性呢!

[quote]
其實我都唔係好知~只係記得有種係用好薄既白色紙盒裝住,入面有兩塊好鬼薄既威化夾住舊雪榚~
[/quote]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有時係 “魚則” 魚涌 & 銅鑼灣都有得賣呀

[quote]多角色婦女 寫道:
Yes, Bingo! 全中.
[quote]chunchunbb 寫道:
我覺得係以前

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

LokYauYau 寫道:
係「磨交剪鏟刀」呀!

[quote]
ha8mo 寫道:
你漏左個「磨剪刀」呢!

[/quote]
我條村個阿伯係嗌"磨較剪磨刀"ka, 仲有人會賣"衣裳竹"; "白糖糕, 西米糕";"芝麻糊, 花生糊"........
仲有, 仲有, d人會偷雞係單位內賣啤酒/汽水/小食咁, 我好like既冰菠蘿&木瓜, 就係o係斜對面個阿伯度買ka la......

侯爵府

呢串魷魚以前放學成日買黎食; 而鴨先生朱古力豆同汽水糖(罐裝), 以前真係成日食, 都遺忘左啦, 家陣見到又搵番個回憶出黎

魷魚

鴨先生朱古力豆

汽水糖(罐裝)
[/quote]

複式洋房

esmehouse 寫道:
我都有食過呀,好正架

[/quote]
係咪叫雪糕三文治呀

別墅

好媽媽勳章

esmehouse, 以前無三文治呢個名詞架, 所以叫雪糕磚 law.

sylvia11f 寫道:
[quote]
我都有食過呀,好正架

[/quote]
係咪叫雪糕三文治呀[/quote]

寶石宮

Yes

sylvia11f 寫道:
[quote]esmehouse 寫道:
我都有食過呀,好正架
[/quote]
係咪叫雪糕三文治呀[/quote]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢個橙係我老公童年0既至愛!!
如果有人知道邊度仲有得賣,記住話我知呀!!!

好彩仲有人知我講邊隻

[quote]ha8mo 寫道:
似桔多D 啊!
[quote]
成個橙形既軟糖﹝仲可以一 kai kai 咁食﹞
[/quote][/quote]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

紙包雪條我食好多喇!! 我都好鍾意巨星雪條架!!我會'lam'哂d 朱古力碎碎至食條雪條...

三粒糖,bibi 糖我都記得...仲有太空糖,幾年前係間車仔麫鋪"重遇"佢,好開心!!!最緊要係個包裝無乜點變!!不過賣成$2一包....

別墅

橙形既軟糖都係我童年至愛零食

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

6) 士多自製jerry/大菜糕, 倒"cup"落一張紙上, 拿著張紙啜

呢款我屋企以前都係禁買(我屋企以前係七層樓樓上士多仔)
不過jelly就唔"cup"得落紙度(軟得制)
大菜糕 cup 落紙重會送多半條飲管 for 你啜啜啜

我屋企以前開士多仔都冇你地記得禁多
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

複式洋房

唔知仲有冇七彩蝦條同乖乖買呢 :mrgreen:

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

ha8mo 寫道:
脆脆就好似有

乖乖就真係唔覺喇

同埋唔知係咪
搬晒上大陸做
定係人老左口味都變左
食番同樣既野都硬係覺得唔同左味道

所以回憶真係唔係有$就買得番
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

子爵府

minimon 寫道:
呢串魷魚以前放學成日買黎食; 而鴨先生朱古力豆同汽水糖(罐裝), 以前真係成日食, 都遺忘左啦, 家陣見到又搵番個回憶出黎

魷魚

鴨先生朱古力豆

汽水糖(罐裝)
[/quote]

正~好回味

大宅

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

裕記賣$1包, "四洲太空糖", 包裝一樣架.

禁止訪問

大宅

7彩蝦條!!

首頁
34567...8

尾頁

跳至