烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 檸檬雞翼

我無醃呀

叮叮噹噹 寫道:
請問雞翼駛唔駛醃左先?
thanks!

別墅

wingkiu,
試在啦 but 都係有少少"劫"味, 但都算好味 如果只去掉檸檬黃色&白色部份會唔會無在"劫"味

我用在蠔油+生抽+片糖,雞翼先出出水(D肉會爽D, 之前聽亞SO教過)

大宅

醒目開學勳章

我都想分享0下煮0左3次檸檬雞翼既結果。

第一同第二次都用生粉雞粉醃下,第二次就無用生粉醃,個佬竟然食得出第二次唔夠滑,所以大家想雞翼煮完滑D,可以煮之前落生粉同雞粉醃0下D雞翼先煮。

另外想檸檬出味,落檸檬係鑊度之前,用手細細力揸0下檸檬,等佢D汁容易出,落鑊後就唔駛再壓,由得佢煮。

別墅

LoloJuly

等我都試下先

LoloJuly 寫道:
wingkiu,
試在啦 but 都係有少少"劫"味, 但都算好味 如果只去掉檸檬黃色&白色部份會唔會無在"劫"味

我用在蠔油+生抽+片糖,雞翼先出出水(D肉會爽D, 之前聽亞SO教過)

別墅

你咁厲害, 已經煮左3次

我好小用生粉醃野, 等我都試下先

[quote]
bryanmami 寫道:
我都想分享0下煮0左3次檸檬雞翼既結果。

第一同第二次都用生粉雞粉醃下,第二次就無用生粉醃,個佬竟然食得出第二次唔夠滑,所以大家想雞翼煮完滑D,可以煮之前落生粉同雞粉醃0下D雞翼先煮。

另外想檸檬出味,落檸檬係鑊度之前,用手細細力

大宅

醒目開學勳章

係呀,我已經煮左3次,鬼叫檸檬雞翼越食越想食0羊!

[quote]
wingkiu 寫道:
你咁厲害, 已經煮左3次
我好小用生粉醃野, 等我都試下先
[quote]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wingkiu:
我今晚整左檸檬雞翼,但係唔知點解d汁好似話梅味咁....好似怪怪咁...我老公要用d清水沖下去先食...沖完就好好味啦 ...咁我想問我係唔係有d地方出錯左呢?

大宅

我都整左...好味ar....但好似酸左dd.<我放得太多lemon汁 la...下次再放小d..就ok lu

別墅

唔係啩, 似話梅

其實我都唸唔到邊到出錯, 唯一嘅地方, 係片糖同檸檬嘅分量掌握得唔好

maggie0043 寫道:
wingkiu:
我今晚整左檸檬雞翼,但係唔知點解d汁好似話梅味咁....好似怪怪咁...我老公要用d清水沖下去先食...沖完就好好味啦 ...咁我想問我係唔係有d地方出錯左呢?

別墅

唔緊要啦, 你下次可以先放小小檸檬, 跟住試下ok唔ok, 先再放, 咁就會穩陣d.

yantonbabyshop 寫道:
我都整左...好味ar....但好似酸左dd.<我放得太多lemon汁 la...下次再放小d..就ok lu

別墅

wingkiu,

我睇完各位媽咪試整過"檸檬雞翼", 各人都話好味! 可否告知我個食譜呀? 因我睇曬你們的對話都不見個食譜, 可否post出來呢?

謝謝!
wingkiu 寫道:
各位, 我又試煮了一個十分簡單的"檸檬雞翼", 你地都試下啦, 真係好好味.

檸檬雞翼

別墅

Hi bonnieandtung,

你都試下啦, 食譜:-

click here

別墅

wingkiu,

等我試O下先! 謝謝!

希望老公及囡囡會鐘意食! 尤其是囡囡......因她不食肉類的!

別墅

唔食肉 , 咁你比乜佢食呀

bonnieandtung 寫道:
wingkiu,

等我試O下先! 謝謝!

希望老公及囡囡會鐘意食! 尤其是囡囡......因她不食肉類的!

洋房

Wingkiu,
見到你整嘅檸檬雞翼睇到我口水都流呀, 我都想快d試吓, 我想問咁少水會唔會好易痴底? 要煮几多分鐘呢? 我怕未熟就焦曬, 請問有咩技巧? 製成品係未冇汁嫁?

別墅

yinteresa,

1) 你可以先煎香雞翼到半成熟才落調味.
2) 千其唔好落水, 會把味道沖淡
3) 個煮唔會好多汁, 但係都夠送飯
4) 你煮時將檸檬輕輕壓幾下, 就會有好多檸檬水出黎, 咁就夠曬汁煮啦 (有BK媽媽話直頭"揸"d檸檬汁落去煮都ok)
5) 檸檬一定要切厚片, 如果唔係會苦
6) 如果怕酸, 可將片糖份量加大, 你可一路煮一唔試

希望幫到你啦

yinteresa 寫道:
Wingkiu,
見到你整嘅檸檬雞翼睇到我口水都流呀, 我都想快d試吓, 我想問咁少水會唔會好易痴底? 要煮几多分鐘呢? 我怕未熟就焦曬, 請問有咩技巧? 製成品係未冇汁嫁?

洋房

唔該曬

子爵府

wingkiu

多謝你介紹檸檬雞翼,我是一位雞翼王,好鬼鐘意食,一次食好多隻架....唔該晒你先~~

別墅

mickey24

咁你就要快d試下啦

mickey24 寫道:
wingkiu

多謝你介紹檸檬雞翼,我是一位雞翼王,好鬼鐘意食,一次食好多隻架....唔該晒你先~~

洋房

Wingkiu,
我終於試咗啦, 而且重成功咗, 真係好容易又好好味, thks

首頁

尾頁

跳至