跳至

首頁

尾頁

大宅

有無bb已經識得認英文字母或數目字?

想知大家的進展如何

男爵府

好媽媽勳章

Re: 有無bb已經識得認英文字母或數目字?

My daughter recognizes "A" & "O" only... :-( :-(

But, she could recognize picture (with word & alphabet) much better (e.g. apple, boy, banana, bus, cat, car, cake, dog, egg, fish, ice-cream, kiwi, orange and pig)...

Sometimes, she could point out the actual thing from above and say it out...

I am now trying to count 1, 2, 3....loudly while we are steping up / down the stairs, I hope it will help her to have a concept about numbering...

大宅

hi mormorchan,

wow, 你個囡囡so smart,我bb而家仲係mud都未識,連講嘢都未識呀,你點樣教得咁好o既,指敎吓

男爵府

好媽媽勳章

Every baby is smart!

I bought a large poster and posted it on the room-door...I taught from "Apple", said loudly 2 - 3 times to her then stop, played with her with another toy, watched TV, etc. About 10 - 15 mins, I brought her to the door and asked "where's an apple?"...

Surprisingly, she remembered and she pointed it out. I clapped hands and said "good girl, well done.." I repeated this method for the other words / pictures...

As I said, every baby is smart, he/she will give you a surprise every day~

大宅

mormorchan,

Your method is really good!

mormorchan 寫道:
Every baby is smart!

I bought a large poster and posted it on the room-door...I taught from "Apple", said loudly 2 - 3 times to her then stop, played with her with another toy, watched TV, etc. About 10 - 15 mins, I brought her to the door and asked "where's an apple?"...

Surprisingly, she remembered and she pointed it out. I clapped hands and said "good girl, well done.." I repeated this method for the other words / pictures...

As I said, every baby is smart, he/she will give you a surprise every day~

大宅

mormorchan,

你個女好叻呀.唉! 我孖b都係唔mud都唔識.冇計啦,平時唔係自己湊o既b真係差d o架.幫我湊果個人仲要係教育水平低果隻. :-( :-(

男爵府

我係用cheap cheap神奇畫板教我個仔,我對呢種板有"情意結",自己細個好恨有...
因為塊板會好神奇咁消失字,仔仔好奇,就會同我一齊學認字和認圖,我圖畫話佢知,教佢讀,教佢認圖和ABC...可以坐係床上成個鐘都得(我好悶),所以佢大概都認到ABC,我只教佢ABC
重有買D有圖的細細本硬皮書,教佢認野...
重有自製"車主雜誌"<=買有好多頁透明膠的A4 file,係雜誌撕d有車的頁入落去,比佢翻看,唔怕撕壞,平靚正 (仔仔最愛車)

大宅

我對女剩係認得隻鴨ja. :-( :-( :-(

男爵府

總之平時講多d,bb自然係度不斷吸收,
佢今日唔比反應你,前唔代表佢唔識,只係唔知點表達,
佢會突然比驚喜你,可能突然嗡到或認到好多野...bb的潛能好難估計架

我大嫂的教女方法=>好似街頭推銷員咁,係度不斷講,重覆又重覆...5理對方的反應,但佢對仔女人仔細細已背到好多詩和其他

我就無大嫂咁悶,雖然都會重覆好多次(可配合誇張的語氣和表情),但會睇佢反應,和適當時問返佢...
平時行街都要口不停+手指指,話佢知4周的野,唔好以為太難的野,佢地實唔識,只要你講,佢個腦仔就係度記緊

bb係部錄影機,乜都錄一餐,但個播放工能就未成熟,所以好多野錄左,但一時唔多識播番比你睇,並唔代表唔識

以上係個人的"懶有經驗"的意見...

男爵府

睛靈勳章

Issac仔係呢方面都唔係好得.

翡翠宮

好媽媽勳章

大包好差... 教左好耐, abc, 123 , 都識唔到亂咁指....
講野又差, 近排重衰, 咩都指住話波波 (之前識指住話係車車、燈燈、波波... etc) ....

複式洋房

各位媽媽﹕
Take it easy.文字對小朋友是抽象符號,尤其我地小朋友依個階段的學習是以實物及具體為主,abc及123就當歌仔及親子話題就無妨,大人同小朋友都不應有錯敗感,同千萬不要和人比較,否則你有壓力小b亦會有壓力。 :lol:

大宅

好同意kyterry所說。我們也沒有特別教天樂,只是她看Disney 的 VCD時學到一些英文字母,而日常生活中,例如搭lift及看月曆(她婆婆通常都會讀給她聽),就會學到一些數目字。我們也不知道原來她已識了,是有時去街時她看見時自己說出來才知道她已開始進入認文字的階段。與她看書時,問她看到第幾頁,她可以說給你聽,真是很驚喜!

kyterry 寫道:
各位媽媽﹕
Take it easy.文字對小朋友是抽象符號,尤其我地小朋友依個階段的學習是以實物及具體為主,abc及123就當歌仔及親子話題就無妨,大人同小朋友都不應有錯敗感,同千萬不要和人比較,否則你有壓力小b亦會有壓力。 :lol:

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我bb是8月尾出世的, 佢都是睇 dwe & brainy baby學了很多野. 工人又肯教.

英文字認得的有 : A, O, STAR, STOP
數目字 : 8 & ZERO

讀出 (圖畫 + 英文生字): DOLL, CAR, DUCK, SOCK, SHOE, FORK, KNIFE, SPOON, TEDDY, APPLE, CIRCLE, STAR, CUP

能指出的圖案: Triangle, SQUARE, CIRCLE, STAR, RECTANGLE, HEART

五官, 手指, 肚腩, 肚臍都指得出了.

不過, 中文就差小小

大宅

我都覺得BB學野好快.你同佢講一次,原來佢已經記入腦.我個女已經識認同讀十幾個英文字母同以英文或廣東話讀1至9.顏色同型狀各4種.重有好多圖片.不過未識講句子,只懂簡單溝通. :-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mat 都認到好幾個英文字母, 不過仲未識講野

男爵府

我冇專登教,所以小芊仲未識

大宅

你地d baby真係smart, 我對女都係識好少野.我姑奶話佢地醒目,我一d都唔覺.我教佢地睇圖又唔專心,一拿本書就放入口咬, 攪到我都唔你好敢比書佢地自己睇.佢地食同搗蛋就最叻,冇其他長處啦. 第時唔知點算. :-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一拿本書就放入口咬 <-- 都唔緊要,
佢地玩玩下就會睇架喇...

禁止訪問

睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至