跳至

首頁
12345...27

尾頁

男爵府

畀面勳章

Re: 有冇06/07mama 會o向QE生ar?^^

denden 寫道:
我15號去qe產檢e生話我一切正常又不是高齡故無得照中期結構性u/s..不過當天同老公聽了陪產必聽的第二課產前講座及e生幫我寫信book產前運動(要俾$)..都ok..

我o向QE check左一次咋~
下一次要等35週先有得睇ar....
我諗咩都冇得照喇......
我填form冇填老公o個度ar...因為未結婚...
咁佢咪冇得上堂lor...><

大宅

Hi yoed,

35wks先再睇?你係咪安排番落健康院follow-up, 到35wks 先番QE呀?

我都book左'生產過程知多少', 老公都未必去到但自己就一定去, 你早D打電話book上堂啦, 知多D有多D心理準備呀!

男爵府

畀面勳章

pigbb2007 寫道:
Hi yoed,

35wks先再睇?你係咪安排番落健康院follow-up, 到35wks 先番QE呀?

我都book左'生產過程知多少', 老公都未必去到但自己就一定去, 你早D打電話book上堂啦, 知多D有多D心理準備呀!

係ar~但係你知喇...健康院好少儀器ga ma~
每次都只係磅重驗小便同見nurse~
好似冇咩太大用處......
...又冇得照u/s...

我因為要返工所以好多堂都就唔到時間ar...
其實o向qe做過產檢係咪等於book左位生b咖喇?
我怕到時佢地話我冇book所以冇位生ar......

大宅

Hi yoed,

我係晌QE follow up, 但其實都係驗小便,磅重同聽心跳, 同晌健康院冇乜分別, 但QE每次都太多人等覆診, D E生姑娘都滾水碌腳咁講多句都慳番, 所以我寧願佢放我落番健康院, 到時先番QE跟!

你手上已經有QE比你的登記冊嗎?有既話就唔使驚, 但到時會唔會多人到冇位生就冇人知喇!

男爵府

畀面勳章

Hi yoed,

我係晌QE follow up, 但其實都係驗小便,磅重同聽心跳, 同晌健康院冇乜分別, 但QE每次都太多人等覆診, D E生姑娘都滾水碌腳咁講多句都慳番, 所以我寧願佢放我落番健康院, 到時先番QE跟!

登記冊??我好似真係冇wor...
點既樣ga??......

你手上已經有QE比你的登記冊嗎?有既話就唔使驚, 但到時會唔會多人到冇位生就冇人知喇!

複式洋房

Hi

我諗我地都不用太担心我地會無位生仔, 我第一次去登記的時後都問過護士, 我問"現在咁多人生仔我地會唔會無床位, 又或會唔會睡洗手間門口或樓梯後?" 個護士話"吾會, 你地係香港人, 點都會俾個位我地喎" 咁你地不用太担心啦
baby

男爵府

畀面勳章

chloriswwl 寫道:
Hi

我諗我地都不用太担心我地會無位生仔, 我第一次去登記的時後都問過護士, 我問"現在咁多人生仔我地會唔會無床位, 又或會唔會睡洗手間門口或樓梯後?" 個護士話"吾會, 你地係香港人, 點都會俾個位我地喎" 咁你地不用太担心啦

依家條街係超多大肚媽媽ga!!!
真係好多好多~~
每日行行下街都最少見到5,6個~~
希望醫院d人真係sure到時有位喇~
怕怕~!! >0<

大宅

我聽左'生產過程知多少'喇! 可以睇番4/F佈告板(登記處隔離)個講座時間表, 如果夾到你個覆診期就唔使預先book, 當日同先生/陪產人一齊9:30am 到4/F就得, 記得帶埋覆診咭呀, 聽完個助產士就會吸印架喇!

複式洋房

我未聽呀, 但我上星期去睇個講座時間表, 好full呀, 而且又夾唔到我覆診期, 我想問會講d甚麼架, 如果聽唔到會唔會好可惜呢 係呢, 我想問你地要不要飲糖水呀, 我月尾又要去飲呀, 1月頭已經飲左次, report 結果係一齊正常, 都唔知點解又要我飲多次 還有呀, 你地知唔知我地在生bb之前會唔會再有機會照超聲波架
baby

大宅

Hi chloriswwl,

個堂由助產士講下分娩前徵兆, 入院安排同分娩方法同過程, 都好實用, 最緊要唔使$嘛!

我都係月尾覆診+飲糖水, D friend已經同我講杯野好難飲!

QE照超聲波我都唔預佢地有喇, 到時安排有咪當係bonus loh!

男爵府

畀面勳章

Hi chloriswwl,

個堂由助產士講下分娩前徵兆, 入院安排同分娩方法同過程, 都好實用, 最緊要唔使$嘛!

我都係月尾覆診+飲糖水, D friend已經同我講杯野好難飲!

QE照超聲波我都唔預佢地有喇, 到時安排有咪當係bonus loh!

點解有糖水飲既??
我好似乜都冇,乜都唔知咁既??>m<
我35週先再去QE, 但係我又想o向35週前照多次個bb
可以點??係咪自己去診所照??

複式洋房

Hi, pigbb2007

聽你咁講, 個講座可聽可唔聽, 不過聽左好過無, 希望我下次可以book到啦 :-P

我今個月22號飲糖水, 下個月4號覆診, 你呢?幾多號呀, 唔知我地會唔會撞到呢?

yoed

好似唔係個個都要飲糖水架, 可能你一切正常, 咁就不用飲ga la, 我只知道如果你覆診係在婦產科, 咁就應該唔會有得照, 如果係急症室個邊就可能有機會有得照, 若你真的想照, 我諗你要去私家個道啦
baby

大宅

我係27/3飲糖水+覆診呀!

男爵府

畀面勳章

35週都冇得照....冇喇冇喇...唯一既希望都冇喇= =''

出去照咪好哂$...>m<[quote]

]

大宅

我由6wks睇呢個site 開始已知好多QEmami都冇得照, 所以我plan 好有限度晌C+照 u/s ->11wks(oscar), 20wks(structural), 28wks(4D) 同 33wks, 期間就番QE覆診做例檢, 慳得就慳!

大宅

大家近排身體怎樣? 我由20wks 開始D胃口冇大到仲細左, 加加埋埋重左12磅, 個肚又細, 心口生好多粒粒, 前個月仲因為nipples痕r到流血而睇E生, 近日天氣冇咁乾就好番, 過埋月尾飲糖水個關就可以安心等bb出來了!

複式洋房

嘩, 你plan得都幾好喎, 我上星期在c+照了一次, 無勿特別, 佢只係話我個b比正常size細左少少, 我諗我會再去睇多一至二次左右啦, 唔想睇太多啦.
我這半個月開始勁大食, 差不多每隔2個小時就餓, 但每次又唔係吃得太多, 我到現在重左15-17磅左右啦, 我d 朋友話我個肚唔算好大, 我問醫生佢都話ok啦, 唔算太細個, 咁我都放心d, 你下次睇醫生的時後可以問吓醫生你個肚會唔會太細 :mrgreen:
baby

男爵府

畀面勳章

照4d都幾貴gor wor....考慮中...
我男朋友就叫我唔好照喇,,,佢話哂$ wor *0*
我之前連oscar都冇照呀!!!>0<

我個b依家28週,,,104磅,,,未有bb個時就96磅,,
即係重左8磅喇!!*v*

大宅

Hello,

你地有冇qe走佬袋個list呀

複式洋房

yoed,

嘩, 勿你重得咁少咋, 你係咪吃唔到東西呀? 不過size唔重要, 最緊要係醫生話你個b正常就ok啦 :-P

走佬袋我都未pack呀, 都唔知要帶甚麼???
baby

首頁
12345...27

尾頁

跳至