自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

臉上仲有水痘印o既BB,有冇受到岐視/排擠??

其實今日已經係第二次了,我小B上個月中出水痘,臉上仲有4粒水痘印,今日搭地鐵時有個小朋友主動撩我小B玩,果位太太問我小B比蚊咬呀?我知道家陣係水痘高峰期,但我覺得冇必要逃避,直接答佢係水痘印,垂不知佢即刻阻止佢小朋友接觸我小B,背住我地,仲刻意行到第二度門落車,使吾使咁驚慌呀?好彩我小B仲細,如果吾係佢都吾知做錯咩事受到咁o既對待。 :-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

醒目開學勳章

Re: 臉上仲有水痘印o既BB,有冇受到岐視/排擠??

hehe..唔好唔開心啦,你bb得意先有人撩啫.
將心比己,果位太太應該唔係咩歧視小b,佢都係過份緊張咗自己小朋友啫,好多人尤其得一個小朋友o既都會咁 ....... 唔 ....... 不如你下次答多少少: bb 幾個星期前出水痘,好番晒嘞,依d係水痘印啫,要耐d先退晒. 可能聽到嗰個會冇咁負面反應囉.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

我覺得又不能怪她的,因為不到一個月就過年了,過年是家庭主婦最忙的時間,又要買年貨又要大掃除,如果自己的小朋友在這個時期被傳染,對一位母親來說真的很辛苦的啊

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我自己如果見到有小朋友面上有印,我都會問下....因為我係一個緊張媽媽....有D人真係唔知點諗ga...出緊水豆都照去公園玩....

My Two Princess

複式洋房

出水豆會有拼發症,而且潛伏期長,傳染性強,所以應該小心至上.
大部分媽媽都唔係醫生,根本憑d印不會知道是出緊或出完,既然你bb剛康復,我覺得應該多些休息,始終可能抵抗力會無咁好.

禁止訪問

複式洋房

LeeAnn'sMum 寫道:
[quote]
pigpig 寫道:
我自己如果見到有小朋友面上有印,我都會問下....因為我係一個緊張媽媽....有D人真係唔知點諗ga...出緊水豆都照去公園玩....

me too [/quote]

Me three
我遇到貓在潛水, 卻沒遇到你。 我遇到狗在攀岩, 卻沒遇到你。 我遇到夏天飄雪, 卻沒遇到你。 我遇到冬天刮颱風, 卻沒遇到你。 我遇到的豬都在結網了, 卻還是沒有沒遇到你。 我遇到所有的不平凡,卻一直遇不到平凡的你

別墅

多謝咁多位媽咪o既意見呀!

首頁

尾頁

跳至