跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有比日本奶粉BB吃的媽咪?

如題

複式洋房

Re: 有沒有比日本奶粉BB吃的媽咪?

我b女食和光堂

民房

我B仔依家吃 S26, 想同佢轉,和光堂好唔好,同幾錢?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

sweetcouple 寫道:
我阿b由出世至今都係食森永...

metoo,食得呀B肥肥白白

複式洋房

我b女食得幾好呀, 便便日日都有1-2次, 皮膚又白雪雪...
我自己就去東西買, $154/can,
如果自取就$200一個印仔, 儲夠10個印仔減$200...

如果你想試一罐睇下o唔ok, 我可以讓一罐俾你試下架,
因為我次次都即買即扣埋印仔, 而家屋企都有十幾罐o係度...

Maylay 寫道:
我B仔依家吃 S26, 想同佢轉,和光堂好唔好,同幾錢?

複式洋房

Beamstalk

複式洋房

人奶+A+ >>>>森永

大宅

日本雪印

別墅

我亞仔都係食"和光堂" 都ok唔錯, but D 便便都幾臭

複式洋房

明治 ~$350 at SOGO; but $210 at reon.com

複式洋房

係呀係呀!! 我都覺呀~~
不過我未試過其他奶粉, 所以我唔知道係咪因為隻奶粉先咁臭臭...
仔媽你有無試過呀? 係咪和光堂先係咁架?

仔媽 寫道:
我亞仔都係食"和光堂" 都ok唔錯, but D 便便都幾臭

別墅

hi torawing,

我無試過其他奶粉, 唔知係唔係都一樣咁臭呢??
仲有d便便, 開頭係 "綠色" 到尾先係 "黃色", 唔知係唔係正常呢????

複式洋房

仔媽,

咁我bb d便便又無綠色啵, 全黃色的,
我有見過有d mami話食森永便便綠色係正常, 我諗綠色應該係無問題掛...

大宅

我係日本明治, bb 好吸收!

別墅

我小b係食森永,便便好好,又吸收!

洋房

我bb都係食開森永, 不過想問下你bb食森永有沒有痰, 我bb食到一個月大時啲痰多得不得了, 多到哽住連食奶都食唔到,佢平時三個鐘頭一餐, 食少啲都拆晒天, 結果搞到連食都食唔到, 真係嚇死我地, 最後我要帶佢去睇醫生, 食化痰止咳同氣管約先好少少. 到而家佢依然係有少少痰响喉嚨, 不過好在都可以食到奶. 所以我諗住同佢轉奶粉, 諗住轉雀巢能恩, 貪佢完全冇甜咪, 同埋係低敏. 可唔可以比啲意見!謝意
lcbb

洋房

聽人地講bb啲便便黃色同綠色都係正常, 唔洗担心, 不過綠色係因為bb所食的奶粉含有鐵質, 而bb未能吸收的就會轉成綠色便便排出, 所以你不用太心!!
lcbb :-P :-P :-P

別墅

我阿b食日本雪印. d便便綠+黃色. 但唔係日日都有.

係呢, 我想問下大家, 你地開奶時, 奶粉和水的比例係點? 例如, 要開6匙奶粉, 你地會:
1. 120ml 水 再 加 6 匙奶粉 (沖完可能有130-140ml)
2. 水加奶粉, 最後到120ml 的 刻度

大宅

早期是 2.的開法(有機會濃左d)因之前bb腸仔有風,e生話開奶方法1.有機會是~~濃左, 結實腸仔,出不到風, 所以但後來用 1. 的方法(e生話d奶稀少少ok的).

首頁

尾頁

跳至