論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有事求救-我個工人無還款,我應該點做???

印尼工人來香港咪要每個月還$3000俾training o個間agent o既!
我個印尼工人o黎左兩個月,理應要還款$6000,但我上個禮拜收到o個間traning公司o既信,話我個工人已經兩個月欠款,第一個月佢只入左$300,而第二個月仲未入錢,於是我問返工人,佢話兩個月都有入,我問佢攞返入數o既receipt,佢話第一張receipt袋左入褲袋無攞出o黎然後洗衫洗爛晒!第二張receipt放左入銀包,因為放假時漏左個銀包係朋友度!我話agent話你第一個月只入左$300,佢話肯定係$3000,佢問會唔會銀行搞錯!
我覺得佢好大話,連幫我請佢o既agent都話佢講大話,agent話好多印傭都試過唔入錢,追o個d印傭時多數都會認無入,解釋自己等錢使,遲d入返,好少好似我呢個印傭咁,明明無入仲堅稱自己肯定有入!
我個工人聽日放假,我叫佢:
第一,去銀行出返張第一個月o既receipt,証明你當日有入過$3000
第二,去你個friend度攞返第二個月o個張receipt
如果佢聽日出示唔到,我係咪應該即炒佢呢?因為佢誠信真係好有問題,agent仲話,如果佢再唔還款,佢會請收數公司收,到時咪會影響我地o既家人囉!究竟我應該點做?
其實真係好煩,呢兩個月我真係覺得佢做野同埋湊我個女都幾好o架!只係試過有一次唔見左我俾佢用o既八達通,不過我都無扣佢人工,只係叫佢下次小心d,而家諗返,都唔知係咪佢吞左! :-|
希望大家俾d意見我!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 有事求救-我個工人無還款,我應該點做???

呢個係佢同agent既私事,您唔可以因為咁炒佢唔補$$架.
如真係有收數黎,您就報警.睇下您工人會唔會自己辭職啦.
唉,呢家野好煩. 但您要留意.
1. 您唔好上身幫佢還.
2. 您唔好答應agent幫工人扣起d $$比agent,您要照出人工比工人,佢地既問題您唔好介入呀,如果唔係,工人告您扣佢人工,您就大件事啦.

子爵府

印印之前有無係香港做過野架?? 一黎到香港咁等錢駛, 唔還agent錢, 仲講大話, 我覺得好唔要得喎~

比著我.. 做得幾好都係假, 大拿拿2年contract, 財政上既誠信好緊要架, 費事日後搵野比自己煩, 我會一了百了早炒早著

子爵府

我當初印印還agent錢都係幫佢入錢架喎?? 然後比番張slip佢架 ?-( ?-(

子爵府

yoyobb 寫道:

我當初印印還agent錢都係幫佢入錢架喎?? 然後比番張slip佢架 ?-( ?-(

我都係咁做

大宅

唔好咁做呀﹐俾足人工佢簽收﹐之後叫佢入完數俾返張存款單你證明佢還咗錢穩陣d。

veronica1210 寫道:
[quote]
yoyobb 寫道:

我都係咁做[/quote]

大宅

FA,yoyobb,
我一定唔會幫佢還,不過agent話再唔還就要俾收數公司做,因為咁即係等同借錢唔還,乜我都唔可以用呢個理由解僱佢o架?
我呢個工人第一次o黎香港,之前係新加波做過,都唔知點解佢咁等錢使,一個月都唔還都夠膽c,最好笑係佢當我地傻咁,作好多大話出o黎呃我地,以為作完就唔使還咩?!
就算佢今次知錯還返條數,我都無信心再用佢,因為佢真係太多大話喇!

公爵府

[quote]
yoyobb 寫道:

勞工處法例一則:
根據《僱傭條例》外傭僱主如非法扣減僱員工資,(例如將部份工資轉交予職業介紹所或其他第三者,作為外傭償還拖欠該介紹所或人士的債務之用),亦屬違法,最高可被罰款10萬元及監禁1年。外傭與介紹所或第三者的借貸及償還安排,應由他們自行處理,僱主不應牽涉其中。

要記住保障自己呀))))))))

大宅

你不如帶工人去agent到,堂面講清楚,等你都知到邊個講大話,至於點還錢,你就唔好加咀,尤得工人同agent交接,你只係聽,就得,都係等自己知道發生什麼事,如果咁樣你亦要留意下工人有無借財務, 小心...............

禁止訪問

大宅

babesiu 寫道:
工人唔還錢係佢私事唔炒得.但如果佢因為咁引致收數公司騷擾僱主,咁又炒唔炒得呢?

我都好想知!

我頭先都問左勞工處,佢地話我個case係可以炒佢,但點都要補足一個月俾佢,因為呢個係佢同training centre之間o既瓜葛,與我無關!所以我就算炒佢都要補足!
明明係佢有問題,而家變左我係收害者! :-(

大宅

FA8866,
如果相方協議,工人簽晒授權書,授權個僱主可以扣起佢部分人工作還款用途,係咪都係違法o架?

公爵府

QutieBaby 寫道:
FA8866,
如果相方協議,工人簽晒授權書,授權個僱主可以扣起佢部分人工作還款用途,係咪都係違法o架?

唔得,您都係唔可以插手,勞工處答得您啱,因呢個係佢地之間既私事.
如收數上黎,您就報警.無計.

男爵府

agency 應該唔會屈工人,我相信係妳工人真係無還,否則,點會諸多籍口呀。
唉,好多時就係俾d工人嘅事煩c。

男爵府

你唔講真係唔知喎, 初初我工人黎嗰陣, agent仲叫我唔好出嗰$3000比佢, 要直接幫佢入銀行添

FA8866 寫道:
[quote]
[quote]
yoyobb 寫道:

勞工處法例一則:
根據《僱傭條例》外傭僱主如非法扣減僱員工資,(例如將部份工資轉交予職業介紹所或其他第三者,作為外傭償還拖欠該介紹所或人士的債務之用),亦屬違法,最高可被罰款10萬元及監禁1年。外傭與介紹所或第三者的借貸及償還安排,應由他們自行處理,僱主不應牽涉其中。

要記住保障自己呀)))))))) [/quote]

大宅

帶工人上AGENCY到,待他們雙方說清楚;工人如果真有TRAINING費就應理要還,僱傭公司不會大話;但你千期不可作中間人,代交收
最多出完人工現金支票後,同工人一起上去看交收...
很小事,個個工人咪CREDIT LOAN OR TRAINING FEE...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

首頁

尾頁

跳至