烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 想整蘿蔔糕, 馬蹄糕同年糕

沙沙,
我照你做法蒸了蘿蔔糕,超好味又容易,謝謝。
請問芋頭糕做法又如何?

伯爵府

claudi-mama 寫道:
這是我媽媽的配方 :

馬蹄糕
====

材料 :
1. 新鮮馬碲 1斤
2. 馬碲粉 1碗 (可用泮糖牌或新三陽購買)
3. 沙糖 1碗 (碗 = 中國飯碗)
4. 水 3 碗

做法 :
1. 把沙糖用1 ½ 碗水煮溶做成糖水,備用
2. 將馬碲去皮,切粒備用
3. 用1 ½ 碗水開勻馬蹄粉
4. 把馬蹄粒放入糖水中煮至大滾,然後熄火
5. 將馬蹄粉漿倒入大滾之糖水中攪勻同時要用另一隻手向同一方向攪勻(這才彈牙)
6. 把完成的馬蹄粉漿倒入巳掃油的糕盆內,用大火把馬碲糕蒸45分鐘便可.

請問這個份量可以做到幾多吋的圓型錫紙盆??thx~

禁止訪問

大宅

我落左375g糯米粉,但係水就大約落左450ml到~
因為你攪時~係慢慢加水ga~~當你攪到d粉挑起即瀉下時~我就停手喇~~所以係有水淨ga~~我用高速煲蒸~~20min~~快靚正

多愁善感 寫道:
文妮,
想問你, 你整年糕個陣, 無落澄麵, 全部落晒糯米粉, 即係將澄麵個份量改為糯米粉, 抑或只係唔落澄麵, 但糯米粉照樣跟menu個一個份量呀?
我今個星期六 & 日應該會整呀! 希望我可以成功啦!
thanks!

男爵府

大廚勳章

唔該晒, 我會試下整!

[quote]
SEricsson 寫道:
請問大肚婆係咪唔好食咁多蘿白?

咁有冇芋頭糕的menu? Thanks.

近臨盆就唔好食。

芋頭糕
====

材料 :
1. 芋頭 3斤
2. 粘米粉 1斤
3. 臘腸 3條
4. 臘肉 半條
5. 蝦米 少許
6. 水 10 碗 (中國飯碗)
7. 五香粉 1茶匙
8. 鹽 少許 (調味)

做法 :
1. 蝦米浸軟,瀝乾備用
2. 把芋頭去皮切粒,少油落鑊炒,盛起備用
3. 再將臘腸、臘肉、蝦米切粒,少油落鑊炒,盛起備用
4. 粘米粉用1至2碗水開成粉糊,(水份量視乎把粘米粉調成粉糊便可)
5. 用8碗水加入芋頭粒煮至大滾,加五香粉和鹽調味,然後熄火
6. 將粉糊倒入芋頭水中攪勻
7. 把完成的芋頭粉糊倒入巳掃油的糕盆內,用大火把芋頭糕蒸60分鐘便可
8. 隨個人喜好,在蒸好的芋頭糕上灑上蔥粒及芝麻

[/quote]

伯爵府

沙沙 寫道:
蘿蔔靚煮時會煮出水的...D水唔使整出來..D汁好甜好香的麻..見到D材料熟..蘿蔔煮到出哂水變透明就可熄火..跟住慢慢落粉攪拌..攪至D粉好似膠狀剛包住D材料就夠..跟住倒入盆'鄧兩鄧...隔水蒸半個鐘就可..食時蒸返熱或煎都得.[quote]
多愁善感 寫道:
wingkiu,
唔好意思呀, 想問蘿蔔絲先出水呀, 之後係唔係倒出來, 水再待用呀, 還是蘿蔔絲出左水之後就落材料呀?
呢度我唔係好明呀?
[/quote]粘米粉使唔使用水開左先

大宅

沙沙,唔該哂。
但點解要煮熟d料先呢,既然跟住要蒸咁耐,無理由會唔熟?
不過我禮拜會試,因為個女好中意食芋頭,成功的話我會蒸多兩底。

別墅

this is the menu i copy from somone's blog
(sorry that i forget the link of her blog so i cant quote, hope she doesnt mind )

as this one has exact 份量, it would be eaiser for 新手 like me

蘿蔔糕 (可做 4 底 6.5”鍚紙兜)

材料 (可用我一半份量去整2底試下先)
蘿蔔 5斤半 (最重要當然係買籮白, 籮白要重手先靚)
臘腸 4條
瑤柱 適量
蝦米 適量
冬菇 適量
芝麻 少許
粘米粉 1包 (三象牌600g) (直接將粘米粉倒入蘿蔔絲中已可以, 因為蘿蔔刨絲已有水份, 唔駛用水開成粉漿)

調味料
鹽 3.5 茶匙 (如加臘肉, 可減小鹽份量)
胡椒粉 適量

做法 :
1. 蘿蔔去皮刨粗絲 (刨絲後會有蘿蔔水, 但不用隔去)
2. 冬菇, 蝦米, 瑤柱用水浸軟
3. 冬菇, 蝦米及臘腸切粒, 瑤柱meet絲
4. 先爆香臘腸, 再加入冬菇, 蝦米及瑤柱一同爆香
5. 蘿蔔絲煮至滾, 加入鹽及糊椒粉, 順方向搞均後熄火
6. 將粘米粉遂小加入蘿蔔絲內順方向搞均
7. 加入所有配料搞均
8. 將巳拌好的蘿蔔糕料傾入鍚紙兜, 抹平表面, 再加小量材料在糕面
9. 大火隔水蒸 1小時 20 分鐘 (這是1次過蒸2底既時間)
10.出爐時要立即灑上蔥粒及芝麻, 否則糕身冷凍後就黐不上

Tips:
1. 可以用竹簽或筷子插入糕內, 如果竹簽沒有沾上粉漿, 即表示糕巳熟
2. 買蘿蔔的斤兩會有出入, 如果多了少許, 可以自行加入適量粘米粉去控制糕身杰度
3. 芝麻用白獲炒 (即不用下油), 炒一會見到芝麻開始變色就要立即收火, 否則好易濃
4. 蒸糕期間要留意獲內水份, 要不斷加入水份以確保不會蒸乾
5. 唔駛加水, 因為蘿蔔刨絲自然會出水, 好甜架
6. 配料唔駛炒熟, 只係爆香已ok
7. 蘿蔔絲煮至滾, 即蘿蔔水微滾有煙出已ok, 而所有材料最後會被蒸熟

男爵府

大廚勳章

請問點先知個芋頭起唔起粉? 點揀至啱?

另蘿蔔係咪求其買都ok? 我見d蘿蔔白白雪雪, 好似幾靚, 點先至係靚蘿蔔呢?

複式洋房

蘿蔔要重身先至靚架.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

大廚勳章

又幾有道理喎, 因為有時買生果, 想多汁, 要買重身既, 如果輕身既就係冇乜水份, 所以要粉既芋頭要買輕既, 貪佢無水份, 蘿蔔反而要重身, 咁先至夠多水份!

謝謝!

大宅

約4底 (1 底 = 1細SIZE錫紙兜)
m琳琳 寫道:
[quote]
這是我媽媽的配方 :

馬蹄糕
====

材料 :
1. 新鮮馬碲 1斤
2. 馬碲粉 1碗 (可用泮糖牌或新三陽購買)
3. 沙糖 1碗 (碗 = 中國飯碗)
4. 水 3 碗

做法 :
1. 把沙糖用1 ½ 碗水煮溶做成糖水,備用
2. 將馬碲去皮,切粒備用
3. 用1 ½ 碗水開勻馬蹄粉
4. 把馬蹄粒放入糖水中煮至大滾,然後熄火
5. 將馬蹄粉漿倒入大滾之糖水中攪勻同時要用另一隻手向同一方向攪勻(這才彈牙)
6. 把完成的馬蹄粉漿倒入巳掃油的糕盆內,用大火把馬碲糕蒸45分鐘便可.

請問這個份量可以做到幾多吋的圓型錫紙盆??thx~[/quote]

禁止訪問

伯爵府

整一底要用幾多粘米粉(g)?

大宅

enbutter
粘米粉1包 (三象牌600g) 1包 (三象牌600g) (直接將粘米粉倒入蘿蔔絲中已可以, 因為蘿蔔刨絲已有水份, 唔駛用水開成粉漿)

粉漿係唔係<結撻撻>...??
另外你話你整4底要1包 (三象牌600g)..咁我試整2底=300g.半

男爵府

大廚勳章

各位:

我上個星期六試整左芋頭糕, 因為芋頭好"傑", 所以我係咁加水, 我試左沙沙既方法, 煮到d芋頭熟晒至加粘米粉, 但我諗我加唔夠粘米粉, 蒸完個底糕好粉, 而且好散, 以為失敗左, 點知等底芋頭糕凍左之後, 佢又實返, 之後煎黎食就好好味!

咁我下次係唔使再加多d粘米粉呢?

你地整成點? 成功嗎?

禁止訪問

伯爵府

我今日買左馬蹄喇,陣間開工整馬蹄糕

首頁

尾頁

跳至