跳至

首頁
34567...72

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

Re: 第二胎既媽咪, 請進 !

因為我本身都好肥, 所以唔係好覺d褲緊law :mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

Meisuen 寫道:
juliaCheng,

好呀, 搵1個星期五, 妳住邊架 ? 我住香港區, 但返工係九龍區.
妳就好啦 ! 有婆婆湊 ! 我念要比大仔轉讀全日, 然後train 工人湊 bb.

生仔保險,保d野都唔等洗, 我都係唔買啦 ! 成6千幾要1次過比,我請願留番比bb用 !

[quote]
JuliaCheng 寫道:

Meisuen
好呀,不過最好星期五,因為一至四都要睇功課 :mrgreen:

我都係婆婆湊(一齊住),工人考慮 / 安排中,可能 share 姑姐個工人(佢成日出 trip,工人好得閒),又要考慮大家居住問題(遠近)

生仔保險...保你咩??

[/quote]

Julia / Meisuen,
好ar, 我Friday都應該無問題 :-P

大宅

好野~~~終於得啦~~~
第一個囡囡而家11個月大

別墅

jooo02,
我聽人講話QE好ga wo, if you don't mind, 你個經歷係點ga
jooo02 寫道:
約左張國良2/12第一次檢查, 上次都係搵佢check, 到最後o向 QE 生, 但個經歷實在太恐佈, 今次堅決入私家生 (希望有位!!)

別墅

Hi Ellie,

唉, 一匹布咁長... :-(

我係05 年生大仔, 第一胎原本諗住私家生, 但又聽人講QE OK, 又想慳番D, 所以最後都係去o左QE!! 我係7月13號朝早覺得有小小胎水不停咁滲出o黎, 咪去QE檢查lor, 佢話我唔似生得, 但係張試紙變o左色, 都係入院啦! 我問試紙變o左色即係點? 佢話即係羊水穿o左, 但要等醫生 double confirm. 咁就入o左產前房。姑娘話我羊水穿o左小小, 所以唔可以落床, so far D 姑娘 ok, 幾nice, 產前房又唔太多人....

點知到第二日, 即係14號, 簡直係噩夢, 朝早醫生巡房話要同我催生, 因為羊水不停咁滲o左差唔多24 hrs, 但BB 一D作動都無, 咁8點有個又矮又瘦好似中學生o既四眼醫生黎幫D媽咪种豆, 首先係斜對面床, 我見兩隻手總共拮o左5, 6 次先成功, 個媽咪喊晒, 已經嚇死我, 到我時見呢個唯醫生手震震, 好明顯係見習, 好在突然有另一個醫生行過, 一路睇住同指點佢, 我好好彩只係拮o左兩下

推落產房, 一切好似好ok, 有成10個8個姑娘輪流黎打招呼, 又好nice, 個女醫生又好似好ok 咁, 我就放心啦! 等到唔知幾耐, 可能開始忙, 但都固定有兩個助產士黎睇我, 聽到佢地打俾醫生叫佢黎幫我穿水, 唔知醫生講咩, 但助產士o既答案已經令我好不安..."未做過都要做格, 個個都有第一次架啦, 你有學過咪得lor" --- 到個醫生黎到, 原來就係今朝种豆o個個, 我即刻驚到喊, 佢手震震咁慢慢伸支長拑入去, 我已經失控啦佢仲要夾親我, 我咪嗌救命lor, 咁個女醫生入黎問乜事, 兩下就ok o左.....

(sorry, 真係好長, 我用手寫板, 要抖一陣, 再續)

大宅

hi all,

我都係第二胎媽媽, 請大家多多指教

別墅

再續...

穿完水, 又吊o左咁耐催生藥, 仍然一D反應都無, 等到成1點, 先開得一度, 我問佢地我老公幾時入得黎? 女醫生話我 at least 夜晚先生得, 遲D先, 佢話我由尋晚開始唔食得唔飲得, 會好難捱, 不如打止痛針, 咁打完我就訓o左, 訓訓下突然好痛, 呀仔出緊黎, 即刻"責" 醒, 竟然成個產房一個人都冇, :-( 可能因為催生我痛得好急, 大約30秒一次, 我真係無能力搵到個救命鐘, 唯有又嗌救命, 根住有個助產士同一個著緣色袍o既女人入黎, 我第一時間求佢地俾我老公入黎, 助產士好好想幫我, 但綠色女人一口拒絕話"你咁麻煩凈係你都理唔掂, 仲點顧埋你老公!!" o個時下午2:30, 探到8度

我一直都好痛, 猛吸笑氣, 佢地無理過我凈係不停傾計, 我隱約記得佢地講尋晚食飯Do野, 我痛到後來忍唔住嗌, 個綠色女人好大力拍我塊面叫我收聲, 話個個都係咁生, 你唔好再嘈, 痛到9度我忍唔住出力生, 俾佢鬧到飛起, 當然痛到咁我已經唔知佢講乜....

終於3點幾生完, 佢地仲要特登講話隔離唔知邊間房個媽咪幾叻, 個爹D又幫得手, 咁點解唔俾我老公入黎? anyway 我就係咁'long" 住雙腳等連針等到5點!! :-(

催o左幾次等到5點幾終於有另一個女醫生黎連針, 但又係跟住同一個綠色女人! 佢一行埋黎就抔開我左腳, 話"縮開你隻腳啦, 阻住晒", 我o個o下真係火都黎, "long" o左成兩個鐘點郁到? 佢就無聲出行開o左。 最恐佈係, 我由5點鬆D開始連針, 見個女醫生不停咁連, 人地唔係話半個鐘度咩? 佢一直攪到6點, 我好驚D麻醉藥過, 咁呀助產士入黎, 女醫生竟然叫佢幫手睇下, 呀助產士話"我唔會幫你睇喎, 你係醫生黎架麻, 我幫你叫Dr. X 啦", 個女醫生竟然話唔好, 好在助產士無理佢, 原來 Dr. X 就係原本個女醫生, 佢探完後話 "你差唔多聯好晒先問有無搞錯, 真你唔得唔通拆開再聯呀?" 然後Dr. X 指o左一個地方叫佢補多針就算啦! 但係呀女醫生搞黎搞去都唔止一針, 過多5分鐘我忍唔住問點解咁耐? 一針之嘛, 佢俾我問多兩問竟然話好似漏o左個孔

最後, 我同佢講你放過我啦, 麻醉藥就過啦, 就算有個孔都係我o既事, 你俾我走啦, 佢先草草收工! 係呢個時候有個男醫生入黎同佢講 "我幫你攪掂3個啦你仲聯緊呢個?" :-( :-( :-(

我最後終於6:3x 出產房

大宅

jooo02 好慘啊 :-(

所以我點都要去私家生!

我經歷好開心! 預產期5月17日, 我16日 public holiday, 凌晨3 點幾宮縮好頻密, 但眼訓照訓... 早上7 點幾仲帶痛, 於是數時間幾多分鐘, 點知訓番! :lol:

10點幾去廁所見有少少血, 起身準備. 食LUNCH 時, 等焗豬飯已經5分鐘一次陣痛.

12點入到法國, 係產前房打麻雀GAME, 等到4點姑娘話我開得2 度不如催生.

4 點9到打完針, 姑娘篤穿水囊, 我終於感到第一下大陣痛, 手用力揸鐵通.
5 點到全部人包括老公走開晒(搬野去產後房). 突然我想生!

我叫姑娘, 姑娘一路CHECK 一路話打完針要3-6個鍾先可以開晒喎, 姑娘探頭望我下身, 大慌, 即刻叫嬸推輪椅黎! (如果政府無人望你, 唔信你生得)

阿嬸叫我夾實唔好跌個B出黎!

我惱左2 次,醫生到, 醫生叫我自己生一次, 我唔得!
醫生教我用氣方法, 第二次生左! 出世時6 點!

好正! 生完成晚唔訓得, 好興奮! 唔係好痛! 無十級, 我只有4級痛!

大宅

jooo02,

好慘痛既經歷呀!!!

不過我第一胎在瑪麗生, 佢地好好呀, 不論係姑娘, 嬏嬏同醫生都非常專業呀

我記得我開到兩度, 我同姑娘講我2-3分鐘痛一次, 佢就話推我到產房 (用輪椅), 因為佢地話試過有d 人特然開得好快, 趕唔切去產房喎 我上產房前打比我老公叫佢來醫院 (因為是晚上2點幾), 我老公一來到就比佢入產房同我一齊, 入到產房之後, 有時都無姑娘在旁, 但佢地都會5-10分鐘來睇睇你, 佢地見我好痛, 咁就話開到6度就比我用力, 咁我一路"文"住笑氣, 到6點幾姑娘就鼓勵我, 話"7點前一定生到o架啦", 咁真係7:10 BB出世了, 之後佢地抱BB比我老公睇, 同我出胎盤同縫針, 不過同我縫針o個個姑娘就"樂", 因為我怕, 所以成日"旭", 不過都真係半小時ok 啦 (不過我不是醫生同我縫針, 是助產士同我縫的), 縫完針, 姑娘又抱bb 比我餵奶 (因為佢地話要儘快比bb食人奶, 咁我會上奶上得快d), 咁我回到產後房都係約8-9點 (唔記得啦), 佢地叫我好好休息下, 我當然訓唔著啦, 但3個鐘後佢地就抱bb 來叫我餵奶了...

我在醫院住了三日, 在這幾日內佢地都好有心機教我點餵奶 (人奶/用奶粉補奶), 換片, 洗肚臍

我最深刻就係, 我bb因為要照黃, 所以要留院多一晚, 我喊, 咁o個d 嬸嬸仲同我講話, "你都無訓咁多晚, 你今晚回家好好訓一覺, 明天就出院o架啦, 放心啦!! 坐月婆唔好喊呀, 唔好o架...."

我本來都諗住第二胎在瑪麗生o架, 但老公話太遠了, 因為搬左, 所以我今胎都應在QE生, 聽完你講完個心都有D 驚 希望我唔會遇到你話o個班人啦....

侯爵府

睛靈勳章

jooo02 ,

妳上次係邊間生呀 ?

別墅

jooo02,
真係好慘痛既經歷呀 在政府生,真係好視乎遇著咩醫生。希望你今次在c+有好嘅經歷

rebeccachor,
我上一胎同你一樣,都是在瑪麗生,產房D姑娘/嬸嬸/助產士都好,產前房同產後房D姑娘就態度mama。臨走俾個護士長話我帶唔夠衫俾BB出院,點做人亞媽 :-( 我當時真係好傷心。終於之後有產後抑鬱 :-( 成日喊 :-(

但因為住得近,同唔洗錢(hubby是HA staff),今次都會返瑪麗。希望遇到好姑娘啦

子爵府

好媽媽勳章

當年我o係威爾斯都遇到好姑娘好醫生, 加上我女係早產兒, 第二胎都大d機會係, 所以我唔會考慮o係私家醫院生.
我有朋友隔離鄰舍個女係早產兒, o係私家醫院出世, 住o左一個月, 埋單要十萬.....
我想要9999呀...

別墅

abacc, 好羡慕呀

rebeccachor, 我生完幾個鐘未落得床同o岩o岩生完唔可以"mou", 想叫嬸嬸幫我挍低張床, 佢問我做乜唔自己挍, 我話未落得床同o岩o岩生完唔可以"mou", 佢話邊個話? 寧願黎扶我都唔肯挍, 然後話教我一次, 話個個叫佢邊有咁得閒wor, 我驚整親傷口唯有跪o向地 :-(

Meisuen, QE ar

Ellie, thanks!! 我都希望你今次開開心心

後來我老公知道後嬲到震, 但礙於阿仔每日都要俾姑娘抱走兩次, 每次一個鐘去打抗生素 (因為佢地遲幫我催生, 穿水太耐), 所以忍到出o左院先投訴, 一年後收到QE回覆, 淨係話有關醫護人員唔記得有咁o既事

侯爵府

睛靈勳章

jooo02,

好同情妳, 我個同事都係qe, 話d 姑娘好惡. 我係妳就唔忍, 仲要寫比d生果報攪大佢 !

好彩, 我係東區, 非常好, 所以今次都會!

公爵府

版主

jooo02
你個經歷好慘呀

一年後至覆

侯爵府

睛靈勳章

尼幾日個胃, 好辛苦! 好多胃酸, 又濟, 又胃悶. 妳地最近有mud反應呀 ?

別墅

JuliaCheng, Meisuen, 過o左咁耐我算數o左啦, 阿仔而家都歲半...所以我話今胎一定要去C+生

Meisuen, 我原本無乜唔舒服, 但星期一腸炎, 跟往就開始食唔落o野, 又好快肚餓, 日日都要諗到c先諗到夜晚食乜....同埋好累

今晚我食蒸雞 + 炒西蘭花 + 粟米湯

你地開始飲奶 & 食燕窩未?

大宅

jooo02,
聽完你講我都有D 驚呀 , 不過因為太遠, 所以我都無得選返瑪麗了...
我上次我在瑪麗有嬸嬸主動扶我落床同扶我去厠所, 但我唔洗教底張床喎...
我知道有左後已開始左飲奶了, 但未食燕窩呀
EllieTo,
產後房D 姑娘都OK 呀, 反而在兒科特別護理d姑娘就好惡, 因我個女要上去照燈, 不過可能真係一班班姑娘o架, 希望你今次遇到好姑娘啦
Meisuen,
我今朝先嘔完呀, 其實我今次好早就開始悶悶的, 又想嘔, 又唔想食嘢, 但有時又成日肚餓喎...真係估佢唔到呀...我上一胎都係2個月先開始係咁咋, 但估唔到今次咁早就咁... :-( :-( 都唔知等到幾時先會好d...
我今晚晚餐都係牛肉炒西蘭花 + 99昨日拿左d 炆羊肉(我老公食) + 蒸立腸

禁止訪問

大宅

BBclub2004,
你上大b 幾大呀?
我上一胎都係流啡呀, 但只係流左一日, 你快d 去睇醫生啦!! 訓多d 呀!

首頁
34567...72

尾頁

跳至