嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

我個bb全身出濃泡.....

我個bb全身出濃泡.....
年尾我細bb的面頰有好似奶癣同天氣干燥...
年頭面上有油脂粒....
同佢去睇醫生....係皮膚敏感...油脂分秘問題...
之後發現身上有紅點同油脂粒...仲越來越多...剛巧表哥同姐姐分局地出水痘...於是帶BB去急証室...
醫生便send上了兒科隔離病房...不過證實唔係出水痘....不過怕BB帶有水痘病毒....所以都要住單人隔離病房...
皮膚科醫生話佢真真菌感染....應該係頭泥導致...住了兩晚...因為bb身上有多冇少..所以home leave了兩日...之後再番ward....不過身上好多粒粒...好紅....幫了BB抽了血...抽皮膚組織...結果都係冇 咩特別...皮膚都係有d真菌...免疫科醫生都來睇我的bb...仲抽埋我d血去驗都沒有問題...
最後...除了搽藥膏外..仲要將d衫弄濕比bb著住...結果紅同d粒粒退了...皮都慢慢脫下....一個星期了...bb身體白淨晒.... 只係單手仔腳仔....現在醫生唔比佢出院...只係以HOME LEAVE的做法.....每朝回醫院...等巡房...見埋皮膚醫生...如沒有問題便可回家...直至皮膚好傳...咁做的原因是怕有D咩事...唔使又入院....
今次真係多謝qm的兒科同皮膚科...
希望bb快D好番...晒.....
不過之後都要KEEP住覆診..因為怕係牛皮癣... :-( :-(
該用戶已被刪除

Re: 我個bb全身出濃泡.....

男爵府

希望你bb早日好番。

伯爵府

將d衫弄濕比bb著住咁咪好cool囉?
希望你bb快啲好番!

大宅

你都要好好保重身體啊!

侯爵府

hope you baby get well soon. God bless your BB.
:-D :-D :-D :-D

洋房

祝BB早日康復!醫生有冇話究竟係咩問題呀?問清楚以後都可以預防嘛

別墅

Poor.. Feel pitty for her/he. Hope she/he will get well soon. and can find out the root cause.

男爵府

好可憐呀!睇到我想喊 :-(
希望bb早日康復,你都要保重呀!!

男爵府

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

jannlly,
hope your bb get well soon.
take care!

洋房

jannlly,
希望你bb早日完全康復...
你自己都要保重身體...
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

複式洋房

Jannlly,
希望你bb早日完全康復 , 比心機 , 你自己都要保重身體 , 努力

子爵府

亞b一定好辛苦 :-( :-(
希望你bb早日完全康復啦

別墅

希望bb早日康復,你都要小心身體呀!!
小龍女

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

希望你bb早日完全康復啦

該用戶已被刪除

公爵府

好媽媽勳章

bb現在好番了不少∼∼∼
也白淨了許多∼∼
不過身上久唔久都會有紅粒、濃泡同之後脫皮....
其他身長情況都好好...
惟體重增長得好慢好慢....
weight about 5.17kg........lenght about 65cm
食量又唔多...係一日有一餐先肯食多過四安奶∼∼
有時完全唔飲...只係

公爵府

睇到你bb既情況都覺得好心痛, 何況你係佢媽媽... :-( 佢會唔會係覺得唔舒服所以食唔落野?

anyway, 祝佢快d完全康復, 健康快樂!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

作為一個母親,我都替你心痛呀...但你一定要保重呀,你阿b要你照顧架,佢一定會好番,肥肥白白的!
我諗佢唔肯食野係因為出牙仔同唔舒服,當佢好番d就會好d架啦..

大宅

好媽媽勳章

睇到你咁講我都"鄧"你心痛呀,祝你BB快D好番,你都要多D休息呀!

首頁

尾頁

跳至