跳至

首頁
45678...54

尾頁

男爵府

Re: 有冇住青衣的靚媽咪呀~~一齊傾下講下~~~

yp26 寫道:
點解咁小人上黎咖.....青衣友去哂邊呀~~~ :-(

報到~~~ :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

美景花園友報到!

有冇小朋友今年報小學呀? 可以分享下!

男爵府

Elsamouse ,
我囡囡係青衣區讀P1...我初初同囡囡揀左荔枝角的小學,,,不過每天長途跋涉...加上個班主任的處事,學校太新未完善....所以讀左半年就轉到青衣區讀了.....依家學校程度較高,亦多元化...老師也關愛學生.......好過之前好多
我都好滿意依家間學校

複式洋房

我住係宿舍,我想問吓,有咩Playground好介紹????
我仔仔18個月大~
Thanks~~~

子爵府

貓狗褓姆

Barbielee

我都住係宿舍, 宏福Playground好似幾好.

複式洋房

joetsang:

Hi ! 我住A座架你哩???
係咪宏福花園嗰間,定青怡嗰間???

子爵府

貓狗褓姆

Barbielee

我都係住A座, 其實係同一學校不過playgroup 多數宏福花園嗰間上.

複式洋房

Joetsang:

Sorry Sorry 手快快打錯左, 我係住B座~
青衣D學校我完全唔熟,我只係去過荃灣南豐中心問過D playgroup(有朋友讀過),其實我想近近地向附近俾仔仔去玩下, 因今年佢要考幼稚園,所以俾佢同D小朋友玩下,等佢過下D群體生活~

子爵府

貓狗褓姆

Barbielee,

其實我仔仔考幼稚園前冇係青衣玩過PLAYGROUP only 係康傑讀Nursery.但我都去過宏福睇過都ok la.

複式洋房

Joetsang:

我個仔仔係10月份出世, D幼稚園10左右就考,SO我咪諗住縕PLAYGROUP lu~其實讀NURSERY辛唔辛苦架????

子爵府

貓狗褓姆

你個仔仔係細仔冇計啦真係要玩playgroup先得,讀NURSERY唔辛苦架我又唔係讀全日亞仔不知鍾意康傑 D 老師.多口問句你想考邊間幼稚園呀??

大宅

法子
請問是邊間小學咁好??
san :-P

複式洋房

Joetsang:

我諗住俾佢考九龍塘區既幼稚園,根德`ST.CAT`劍鳴`學之園等,我首選係根德,因為我之前向九龍塘區教小朋友(補習`小一面試等),所以我對嗰區D學校就清楚D,你有冇好介紹??
你仔仔而家幾大, 讀緊K幾定P幾???

男爵府

sanli77 寫道:
法子
請問是邊間小學咁好??

我女女在聖公會青衣主恩讀了數月,(因她是下學期考入插班生),

我看學校課程內容,相對之前學校的豐富.除了書寫,還有思維邏輯創造聯想辨斷等等..現在的老師也關愛得多..
上星期外藉老師和小朋友開ice cream party,老師給小朋友雪條,一邊吃一邊party....真快樂呢.

家校互動方面,我知學校有供家長的課程,計分學位制的...而近期有talk講"九型性格與管教"

每間學校都有長短,冇100%好/壞學校..我也再看看學校有什麼不足/優越之處...再回來和大家分享!

大宅

大家好,打過招呼先

請問邊樹有playgroup for 歲半b呀??

CHIEKO

子爵府

貓狗褓姆

Barbielee,

亞仔讀緊根德k1.

複式洋房

Joetsang:

咁你覺得你仔仔考根德時算唔算難呀???

子爵府

貓狗褓姆

Barbielee,

其實考根德時有兩個老師一個問我野,一個問佢野我只睇到少少, 個老師比本圖書佢不停問, 又要做配對, 最後叫佢玩駝螺同歌唱(必要),因亞仔讀過nursery對佢都唔太難. 最好笑我記得入去考之前叫佢唱生日歌,但老師叫佢唱佢唔肯唱,老師問我點,最後我同佢講想唱咩歌都得,點知佢就唱月亮代表我的心笑到d老師拍手.

複式洋房

Joetsang:

我有D擔心,我個仔係細仔,如果同D同年既大仔爭,始終有D遜色~ ?-(

子爵府

貓狗褓姆

Barbielee

其實冇話細仔遜色,我所知根德都收好多細仔,比d信心仔仔啦.我覺得最緊要都係老師對佢的感覺,最緊要有禮貌.

首頁
45678...54

尾頁

跳至