論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請指教IN現成菲傭,問D咩問題好?

臨急請工人,IN無經AGENT介紹既工人,要問D咩同埋有咩要注意!

請指教!感激!
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

Re: 請指教IN現成菲傭,問D咩問題好?

大宅

我有個朋友就要求工人試工一天, 最多咪比番錢佢, 咁您可以睇下佢D野做成點! 佢好好彩, 佢地好夾, 個工人做左成6年!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mycathy,

問佢系 HK 做左幾耐,幾多歲、結左婚未?有冇小朋友,屋企做 mud、有 mud 人﹝大約知佢既經濟狀況,如果佢 d 細路讀緊書,証明佢等 $ 用﹞、有冇其他親戚、朋友系 HK 做。系唔系 finish contract ﹝呢樣好緊要,如果 no, 點解比僱主 terminate contract?如果 yes,點解唔續約?﹞仲有冇系其他地方做過?識唔識 English or Chinese?擅長 mud?﹝例如:湊 bb、照顧老人家﹞識煮 mud

複式洋房

如果需要湊 bb或者小朋友,最好比佢地見一見,看看他們合不合得來。我試過請一個現成菲菲,做4年同一的雇主,雇主評語不差,但是用落後完全兩回事。對小朋友無愛心,又懶。最後,一個半月的時間便炒了。

現在新請的現成菲菲又系4年同一的雇主,雇主評語都不差,對小朋友有愛心,只是做事慢少少。OK la.

我反而會問前雇主她的〞強〞和〞弱〞,最重要是弱點,看看我可不可以接受到。
Thanks god giving me a happy family.

男爵府

Just to remind you that pls verify the one talking to you is the real employer. Pls write a letter according to the contract address & ask the employer to call you, pls make sure to get the original contract, the maid should have it.

Good Luck!

首頁

尾頁

跳至