跳至

首頁
12345...43

尾頁

子爵府

Re: 1999 年開心媽咪part 2

tin_tin,

My girl has 介夜片 successfully long time ago. Sometimes she will wake up & go to my room to ask for veevee in the midnight. But sometimes, no veevee through the whole night.

Perhaps boy's learning is a bit slower than girl. Try to give your boy diapers & regularly pick him once to veevee in the midnight. Only if his diaper is dry in the morning, you can try to get rid of it. It makes much trouble if getting all wet especially in the winter.

男爵府

Michellemama

你好嗎?michelle 轉了去救世軍學校生活如何??佢習慣嗎??

靚靚媽媽
政南的情況我想你同班主任談一下, 你看如何幫他?

Tin_tin
Sonia 是3yr 生日後同佢講, 3yrs 大個女要介夜片片, 1星期左右便介了, 初初是每晚半夜起身去廁所, 另外晚餐後不要飲太多去, 臨訓時去了廁所先.
不過 人人進度是不同的多d 鼓勵下佢la

多利事
請問你邊度報音樂班呀

hinhei
好橋wor 我個女也是1999年不過是12月, 而個仔都是2002年6月
你大仔讀邊間叫什麼名?邊間幼稚園?

So
我都好希望可以自已我都好希望可以自已揀, 我個女當時成日說比進度細了, 預產期是12月24日, 但超聲波是1月1日, 我幾恨是2000年出世, 不過後期又話胎盤老化, 終於早了1星期12月17日出世了.

Yuetmama
Bbq 果日因為有d 事來不了, 好可惜跟你同so 緣慳一面

別墅

Please update

1)Anselm(vivianyip) 13/1 1999 聖母無玷聖心幼稚園(大圍) K2

Anselm學緊中國舞&小蜜蜂囉, 而家等緊考小提琴:-P 妳地呢??

Thanks a lot! :-P
Vivien

男爵府

yinyin
其實上個月都見過家長架啦,政南係學校入面都係咁,佢係好唔集中,班主任讀佢就跟住讀,叫佢自已讀佢就唔識架啦!都唔知有咩方法可以幫到佢!

直明月耀安
極星輝照長

複式洋房

Hello, all mumies

有好多"老相識"喎. 囝囝是5月28日出生, 那天好像沒有什麼特別事發生. 不過生佢好快手, 我在早上5:00左右感覺到陣痛, 才收拾行裝, 吩咐工人, 然後再行去醫院, 那時我住得好近醫院, 平常行10分鐘左右便到, 那天當然超過20分鐘, 因為, 我一開始痛就停, 痛完再行, 去到醫院初診時已經開了2度, 入了房, 醫生未巡到我, 我已經要生了, 入了產房才發現未穿水, 要人工穿, 好快順產生了囝囝, 前後不足2小時, 之後成個人散哂, 記憶猶新. 本來我以為要開刀生的, 因為大女是開刀, 而且相隔不夠17個月, 所以, 囝囝都算乖而且輕磅, 不用我開刀, 無咁辛苦.

囝囝學緊自衛武術, 11月9日會考黃帶, 佢其實十分害羞, 都唔知佢到時會唔會乜都唔做, 企係度添. 因為佢都幾坐唔定, 所以佢唔鐘意彈琴. 其餘係在學校的興趣班學畫畫及拼音, 不算多吧?

男爵府

Yuetmama >>
tszyuet個生日都好好記喎﹗連時間都有個九字,掂呀﹗

yinyin >>
我係叫醫生幫我催生的,出世都有成8磅呀﹗ (個e生仲估呀軒只有6磅幾)
咁你最後要開刀定自己生sonia?
重有大把機會見面。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。
該用戶已被刪除

別墅

Hi Horace'sMum,
我想知妳對British Council有咩comments?我都想報呀!
Horace'sMum 寫道:
我個囝囝是細仔, 12月出世, 現就讀 k2, 自從升了 k2後, 我覺得佢比在 k1時成熟了很多, 起碼懂得和我分享學校所發生的事情, 不過我現在開始擔心明年 interview P1 的時候, 很多校長都喜歡收大仔, 所以我考慮比呀囝讀多一年 k2, 但佢班主任話我個囝在學習上可以跟其他小朋友 pick up 到, 所以我都不知怎算, 唯有現在同佢講多 D , 訓練多些

現在他的課外活動有學鋼琴, 學畫畫及返英國文化協會學英文, 遲些足四歲, 我打算比佢學公文式 (英文), 你們的寶具怎樣呢?
Vivien

男爵府

Horace'sMum >>
我之前都想報英國文化協會學英文,但一定要係金鐘上堂,實在太遠了。咁你覺得好唔好?

Vivianyip >>
Anselm有無學開琴的?定係一開始就學小提琴?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

Hi So,
Anselm無學開琴的,其實係我驚Anselm得三分鐘熱度,所以唔想投資咁大,到時就煩啦!剛 剛報香兒喳,要下月先考試,希望pass la!
So 寫道:
Horace'sMum >>
我之前都想報英國文化協會學英文,但一定要係金鐘上堂,實在太遠了。咁你覺得好唔好?

Anselm有無學開琴的?定係一開始就學小提琴?
Vivien

男爵府

我都係咁唸,唔想投資咁大,最重要唔洗買個琴返屋企阻"訂"。:-P 其實幾個月前打過去問香兒,係咪要學過先可以入小提琴班的?留咗電話,佢

男爵府

Vivianyip 寫道:
Please update

1)Anselm(vivianyip) 13/1 1999 聖母無玷聖心幼稚園(大圍) K2

Anselm學緊中國舞&小蜜蜂囉, 而家等緊考小提琴:-P 妳地呢??

Thanks a lot! :-P

update 左了,參加小蜜蜂好不好玩?是否小朋友會守紀律d

男爵府

靚靚媽媽 寫道:
yinyin
其實上個月都見過家長架啦,政南係學校入面都係咁,佢係好唔集中,班主任讀佢就跟住讀,叫佢自已讀佢就唔識架啦!都唔知有咩方法可以幫到佢!

個班主任都比不到意見你呀??
如果學校程度都是很淺, 都沒有所謂, 如學校情度深, 你便要考慮一下佢做細仔可能好吃力, 因男仔發展比女仔慢.

學琴及繪畫可以培養專注力.

男爵府

祖雅及so
我是順產物生個女及仔, 都好快生個女時, 去到醫院已開4度, 由於我堅持要吃完才生(太為食), 因此姑娘說只可以給我1小時間食野, 因此我由入院到生個女出來都是2小時入完成.

生個細仔重快1小時內搞店

其實佢地未上小學有時間返多d 興趣班都不是問題, sonia 都有學彈琴及繪畫佢又好有興趣

男爵府

Horace'sMum 寫道:
我個囝囝是細仔, 12月出世, 現就讀 k2, 自從升了 k2後, 我覺得佢比在 k1時成熟了很多, 起碼懂得和我分享學校所發生的事情, 不過我現在開始擔心明年 interview P1 的時候, 很多校長都喜歡收大仔, 所以我考慮比呀囝讀多一年 k2, 但佢班主任話我個囝在學習上可以跟其他小朋友 pick up 到, 所以我都不知怎算, 唯有現在同佢講多 D , 訓練多些

現在他的課外活動有學鋼琴, 學畫畫及返英國文化協會學英文, 遲些足四歲, 我打算比佢學公文式 (英文), 你們的寶具怎樣呢?

hi 你仔仔幾月幾日出世及邊間幼稚園, 我幫你update下

老師說pick up 到便不用擔心, 細仔細女都是花多d 心機去幫佢, 我都有你同樣的煩惱,怕考不到top的小學??
不過又同自已講好,見步行步la, 除了讀好d 書, 要寫靚d 字, 練大個膽, 有d 專長, 跟住便可以叻過d 大仔, 果d 資優兒童都是跳班la,

如果跟不上咪讀d band 2 學校, 如跟不上又不上讀band 2 學校才考慮留班.

大宅

yinyin:
我個囝囝都有學彈琴及繪畫, 又好有興趣. SARS前學過三個月溜冰, 依家可以自己係冰上行, 但交

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

煦程媽咪

我個女係零晨2時出世. 妳就好,有得住二等房,我住大房咋!我只是記得我的床位近窗,其他都唔記得了!

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位媽咪

我隻兔女亦順利升上K2,不過她很水皮,只識A-Z大/小階,0-10,田/中/大/人/天/火等幾個字!

至於課外活動,她玩緊溜冰/芭蕾舞/鋼琴/體操/英文拼音/晝晝.咁多樣活動中,她較不喜歡鋼琴及晝晝.

男爵府

yinyin >>
我以為我生仔快,點知你重勁。:-P

tin_tin >>
連尿片褲都唔肯

大宅

各位99年的媽媽,

請問, 你地的仔女, 舊年在 K1 時在學校會否已經開始學寫字???
Hei-Hei

首頁
12345...43

尾頁

跳至