跳至

首頁
12345...43

尾頁

男爵府

Re: 1999 年開心媽咪part 2

Tin_tin
科學是學物野都好有興趣,分享下, 在那里學, 多少錢一堂, 教d 物野, 師生比例人數, 用英文教嗎

心心媽
學體操都好特別, 學d 物野的, 是否人都靈活d 呢

So
可能我有成日游水, 咪生得快d , 同d 仔女錫我, hei

大宅

各位好,我個女都升上k2,轉了校,一間比較近屋企的學校。多樣課外活動中,我個女最鐘意畫畫,成日不停畫,最唔鐘意彈琴,但當我彈,又會爭住彈,學校每星期都會派回自制書,有歌詞及音譜,我同個女一個彈,一個唱.

大宅

yinyin:
My son learns Science at Causeway Bay. It cost $200/lesson. Each lesson takes 1 hour and one lesson per week. 師生比例 is not more than 2:12, 用英文教.

The course provides knowledge in the three domains of science - Life, Earth/Space and Physical Sciences, with inquiry-based, hands-on activities integrating Science, Mathematics, Technology and Environmental Awareness. Children are immersed in an environment for understanding scientific concepts, and furnished with opportunities to apply scientific and mathematical information in their decision-making processes.
該用戶已被刪除

複式洋房

Horace'sMum

我個囡囡都係12月29日出生, 不過佢就是1997年的小朋友, 不然就會同年同月同日生了. 唔知有冇機會一齊慶祝呢.

大宅

各位99年的媽媽,

請問, 你地的仔女, 舊年在 K1 時在學校會否已經開始學寫字???

我仔仔今年讀 k2, 佢間學校今年至開學寫字, 但我朋友/同事的仔女的學校, 舊年已開始教....... 請問 k2 才開始寫字, 會否遲了些???? 請給意見, 謝謝!!!
Hei-Hei

子爵府

Hei-Hei 寫道:
各位99年的媽媽,

請問, 你地的仔女, 舊年在 K1 時在學校會否已經開始學寫字???

我仔仔今年讀 k2, 佢間學校今年至開學寫字, 但我朋友/同事的仔女的學校, 舊年已開始教....... 請問 k2 才開始寫字, 會否遲了些???? 請給意見, 謝謝!!!

Hei-Hei,

My girl has no writing in K1, only drawing straight/curved lines for practice. And the school designs some exercises to practice their fingers/hands for pre-writing preparation. That's very useful. Now, promoted to K2, she started proper English/chinese writing. I don't think it is too late, on the contrary, I do think it is too harsh to push K1 kid to write.

複式洋房

My son didn't have any writing in K1, teachers just gave them some practise on ldrawing line or dots. However, he needs to write when he is in K2. He can write 1-5, A-J and some simple chinese words now.

複式洋房

Thomasthetrain update :

1999年11月:
1) Thomasthetrain囝囝(thomasthetrain) 21/11 Lingnan K2
2) 希希(希希媽媽) ??/11 (將軍澳)
3) hhma (細囝) 02/11 荃灣聖母
4) 文文(Jackie) 11/11 嶺南幼兒園 (灣仔) k1
5) Bobo(BoMomMom) 23/11 ??
6)政南(靚靚媽媽)25/11 佳寶幼稚園(屯門)k2
7) Ingrid(IngridMaMa) 26/11 (上書房) K1
8) minghin(katiema) 26/11 (奧運站明我) k1
9) marco(marcomama)28/11 臻美秀華(油塘) k1

Thanks.

男爵府

yinyin
其實我之前都有俾政南學畫畫架,不過學學下佢唔肯自已入去畫,次次都要我係隔離先得,所以我都係要等佢大個d先再學啦!
直明月耀安
極星輝照長

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係K1應該唔好咁快寫字,其實教育署都有準則比幼稚園,3歲以下既小朋友盡量唔好寫字,同埋最好用好粗既三角筆。

Hei-Hei 寫道:
各位99年的媽媽,

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位,

我個女K1時已開始寫字,但好簡單的,"口/田/中/A/B"等等.

K2開始,每日除了一篇字要寫外,間中會有d填顏色,配對等工作紙.但就沒有默書及測驗.讀得幾輕鬆!我見"談幼稚園"內有d學校K2就默書喇!

我想問大家有沒有每日幫小朋友溫書架?或有否自己買習作要小朋友在家做呢

大宅

yinyin 寫道:
Michellemama

你好嗎?michelle 轉了去救世軍學校生活如何??佢習慣嗎??

我好好,不過工作就比較忙,唔係經常可以上黎. :-P
michelle依家已經習慣左喇,佢仲好鐘意返學而且各方都明顯進步左好多添.
不經不覺...佢就快4歲喇...
係呢...妳會唔會同妳個女攪生日會呀???侵唔侵michelle玩呀??? :-P :-P

男爵府

Horace'sMum >>
British Council又幾交帶喎﹗
每次上完堂, teacher 都會比張 notice我話比我聽教了什麼, 以便我可以跟個囝做 revision, 每個學期尾又會寄返 teacher 對我個囝的 comment and accessment report比我

Hei-Hei >>
我個仔都係今年先開始寫字,K1只要連線同油顏色。

心心媽 >>
每星期同佢
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

心心媽,

妳好呀...
我個女都開始寫字(用左手)喇.每日都會寫1至2版字,係晌返學時間已經完成,我淨係晌夜上簽番個名証明睇過就得喇,都好輕鬆. 不過下學期佢都開始要默書喇,不過好簡單.
我好少幫佢溫書架,因為我好懶.:-P 而且又要照顧小b,係少左時間照顧佢. :-(
不過就有買習作比佢做,因為佢好鐘意做,由其係玩迷宮,佢玩得好叻架,成日玩通架.

不過認字就好差,成日認唔到,又經常忘記,我想問有咩方法可以幫吓佢呢??妳地既小朋友有冇依方面既困難呀???

男爵府

心心媽 寫道:
各位,

我個女K1時已開始寫字,但好簡單的,"口/田/中/A/B"等等.

K2開始,每日除了一篇字要寫外,間中會有d填顏色,配對等工作紙.但就沒有默書及測驗.讀得幾輕鬆!我見"談幼稚園"內有d學校K2就默書喇!

我想問大家有沒有每日幫小朋友溫書架?或有否自己買習作要小朋友在家做呢

係呀之前在k2默書top 有發表以下心得, 不知你們是否有看過
小朋友適應力很強的, 只要你用遊戲的形式去教佢, 佢一樣會好開心

我當初為個女選此校時沒有想過是如此深, 因為是由pre-nursey 讀起, 而她又很喜歡此校, 星期六, 日都想返學, 直至目前都是,因此繼續去讀k1,k2.

由於她很投入學校, 我唯有想方法去幫佢,初初寫字迷捉佢隻手, 後來用dot dot, 最後用筆指比佢下筆劃的長度, 等佢多d 信心,目前有些新字佢可以自已寫, 太難的用筆指比佢, 我會在旁邊我也有一本薄同佢一齊寫, 佢真的不知如何寫, 我便會捉住佢寫在我本薄上, 有時我在彈琴佢寫字, 佢寫完叫我看佢的功課時, 佢又自已在練琴.

溫習是很開心, 因學校的書都是自制, 我會同佢一齊油顏色, 一齊讀, 用錄音機錄了同佢溫書的情況, 再播比佢聽, 隔2天又播, 刷牙時又播 , 沖涼時又播,搭車時又播,當時不是指定動作是看情況, 隨意做.

串字一人寫一個字母, 佢串先 or 我串先, 佢寫先or 我寫先
畫個公仔在旁比佢自已寫.

溫書及功課當然可以比工人同佢做, 不過同mami 做會開心d,不過只要不論成績, 在冇壓力的情況, 有時冇mood 咪, 寫得不靚也不要擦佢, 或同佢講d 鼓勵的說話, 不想溫書, 可以同佢唱下歌, 玩下電腦, 看下圖書, 也是學習的一種.

小朋友的學習能力及求知慾很強的, 只要花d 心機或同佢傾多計, 了解佢地的世界便可以見招拆招.

男爵府

michellemama
我會同sonia開生日會, 已在籌備中.

我個女之前是用左手寫字, 不過我k1遇到個好老師, 佢自己在是左手人, 不過是用右手寫字, 佢解釋用右手寫字會靚d, 易教d, 佢好有心機教我sonia 寫, 現sonia 的字都幾靚的
佢每天都好多功課,逢2,4都要黙書, 每月測驗1次

昨天中文是寫'水果'16個即32個字,英文寫
M同m各10個,U同u各14個.

So
我通常是佢寫完, 同佢傾下, 問下佢邊d 不靚, tum 下佢(通常寫完都有d candy比佢吃, 一路吃candy時心情是最靚)擦了再寫, 不會一路寫一路擦, 好hurt 佢的, 打擊佢自信, 當然也會看情況,如那天寫完佢又冇物心機or 已好夜便算了錯便擦, 不靚都不擦

因為如寫得靚是有3個印仔, 如有時佢只有2個印仔, 佢便知道自已要比d 心機下次寫靚d 了

別墅

各位靚靚媽咪,

我分享我教細女的心得:-

我個細女有學畫班和跳芭蕾舞,因她常要跟家姐學什麼,她又要學什麼,起初也擔心她有家姐的影子而不能發掘細女其它的天份;但現在細女又學得很好,起碼可以訓練到她的手指靈活和力度,現在她寫字寫得很好。

現在,細女還返公文英文,因我想六歲前給她學多些不同東西,因她的年齡最容易吸收。

到現在,她已學懂很多英文生字,例如:-
spider/watermelon/skirt/kitten/pancakes/whale/
eagle/helicopter/ambulance/fire engine/oven etc.
這時,我才發覺細女有語言天份呢? 老師也讚賞她。
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:

子爵府

Twins媽咪 寫道:

到現在,她已學懂很多英文生字,例如:-
spider/watermelon/skirt/kitten/pancakes/whale/
eagle/helicopter/ambulance/fire engine/oven etc.
這時,我才發覺細女有語言天份呢? 老師也讚賞她。

Twins媽咪,

Glad to you that your girl has 語言天份 & eagers to learn everything.....that's the most important element for the kid's whole-life learning.

BTW, you says that your girl 學懂 those English words, what is meant by 學懂? Is when she sees those words, she can speak out & know the meaning OR she knows the spelling as well? Or when you pronouns these words, she knows what you are saying & follows? I really want to know the standard of English of K2 kids?

Other mummies,

Will your kids talk in English? In simple sentence or just by individual words only?

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yinyin

好羨慕妳個女咁叻呀!我個女認中文字固然水皮,英文字如bag/book/boy/apple/girl都串唔好,數字都是最近先可自己由1數到100咋!

講開學琴,我個女已學了3個月,但進步不多,我想請教我是否應該買個電子琴比佢練習呢!

P.S. 妳個女間學校是否名校呀,咁深o既!

首頁
12345...43

尾頁

跳至