烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

點樣煲魚湯先會奶白色?

煲之前已煎過條魚, 不過都無奶白色, 唔知點解
請高手指教

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 點樣煲魚湯先會奶白色?

我就會煎耐少少, 然後即接o係"煎pan"度落水~ "咋" 一聲之後就會變奶白色啦!

之後先放落大煲(多d水)度再煲

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

叉燒媽咪 寫道:
我就會煎耐少少, 然後即接o係"煎pan"度落水~ "咋" 一聲之後就會變奶白色啦!

之後先放落大煲(多d水)度再煲

我都係差唔多.
我就只煎到條魚金黃色就落水la.

別墅

我之前煲定滾水, 煎到差吾多金黃色, 即刻倒落去, 甘就次次都100%白色, 好似鮮奶甘
babysing 寫道:
煲之前已煎過條魚, 不過都無奶白色, 唔知點解
請高手指教

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

--> 易潔鑊煎魚...係唔會變奶白色。

--> 煎好條魚之後放入另一個煲內...........係唔會變奶白色。

要--->用不秀鋼鑊/生鐵鑊煎魚, 唔好熄火, 加水入鑊煲滾佢。即係樓上講的方法一樣。如有需要先轉另一個湯煲。

別墅

明白晒, Thank you!

別墅

must be "big fire"

大宅

jpmorgan 寫道:
must be "big fire"

Sure
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

首頁

尾頁

跳至