夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 男仔27結婚係咪好早?

幾多歲唔係問題,最重要係佢心智同埋經濟能力如何?一個出色的男人,廿歲都嫁得過,哈哈

男爵府

BK Milk勳章

恭喜晒~好羨慕呀,我都同男友拍左2年幾, 都係23乍我仲大佢少少添, 但叫佢一齊save $佢唔多肯, (更加冇可能開聯名) 咁樣即係唔成熟定點? 定係佢冇諗過我地將來? 朋友話迢個男孩唔要得, 都唔知點 (唔係only唔save $) 佢咁樣我有d hurt, but都好比我知道佢冇咁o既心我都唔敢諗同佢有將來 !
瑤瑤~ 寫道:
好似大家咁講....最緊要思想成熟同埋清楚了解對方啦

我同未婚夫今年年尾結婚....雙方都係26歲....我覺得都係適當時機啦....不過無你地拍左咁耐....我地而家拍左1年半多d

複式洋房

我諗佢現時未有諗過結婚LAW!有D男人唔鍾意早婚..!!我聽過有D "CASE"個男人覺得30YRS結婚都算早..!
我同我隻佬就30YRS結婚LAW..我叔仔仲早23YRS結婚..!!但我有6個堂細佬..全部都未婚(個個都起碼25YRS以上)..所以結唔結婚係睇男方D思想係點諗..!你叫佢開聯名戶口前...應該收下風先...!
而我本人覺得最好25以上先好諗下係咪真係認定左對方做終身伴侶呢?

男爵府

BK Milk勳章

因為我想26歲結婚, 我曾經嬲嬲地講過我一到26邊個要我我都嫁左佢~ 我男友都有話過比6年時間佢, 6年.....我都到30啦~唉~註定有緣無份..
松鼠仔 寫道:
我諗佢現時未有諗過結婚LAW!有D男人唔鍾意早婚..!!我聽過有D "CASE"個男人覺得30YRS結婚都算早..!
我同我隻佬就30YRS結婚LAW..我叔仔仲早23YRS結婚..!!但我有6個堂細佬..全部都未婚(個個都起碼25YRS以上)..所以結唔結婚係睇男方D思想係點諗..!你叫佢開聯名戶口前...應該收下風先...!
而我本人覺得最好25以上先好諗下係咪真係認定左對方做終身伴侶呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meian 寫道:
恭喜晒~好羨慕呀,我都同男友拍左2年幾, 都係23乍我仲大佢少少添, 但叫佢一齊save $佢唔多肯, (更加冇可能開聯名) 咁樣即係唔成熟定點? 定係佢冇諗過我地將來? 朋友話迢個男孩唔要得, 都唔知點 (唔係only唔save $) 佢咁樣我有d hurt, but都好比我知道佢冇咁o既心我都唔敢諗同佢有將來 ![quote]
瑤瑤~ 寫道:

我同未婚夫今年年尾結婚....雙方都係26歲....我覺得都係適當時機啦....不過無你地拍左咁耐....我地而家拍左1年半多d
[/quote]
多謝你^^

你男友唔肯一齊儲錢? 想問下你地感情好唔好架? 有無plan幾時結婚?

咁佢自己有無剩錢架?? 定係個個月清袋先?

如果佢係有儲0係佢自己a/c...只不過未想開聯戶既話...我覺得都ok...可能佢覺得23歲仲係細...未確實plan幾時結婚就唔想將d錢咁快同你擺埋一齊

但如果佢係個個月都清袋既話我就覺得佢理財好有問題啦(除非佢份人工好低啦)...咁既男人會好無安全感囉...婚前都無錢剩...咁婚後仲多支出啦...到時點算呢?

其實我而家都未開聯戶架...結婚後先會開咋

大宅

都OK啦,冇話早唔早嘅,老公同我結婚時得22,而家就24啦!

男爵府

BK Milk勳章

佢之前做過下野, 之後想讀書一讀就讀左2年, 上年先出返尼做野, 又話人工咁低, 又話岩岩先出尼做唔想save住~聯名更加唔洗講, 但我講明聯名o既邊個like放錢入去就放, 唔放都得, 但佢都好唔想, 其實我只係想睇下佢會唁會想同我一齊擁有一樣野姐, 真係恨佢d錢咩, 我只係叫佢一個月save2,3百都唔肯...我好hurt, 我已講明save尼唔係marry, 係大家個個別有事時先囉出尼, 並唔係威脅住大家要結婚, but佢都唔肯, 但我又知佢唔係唔愛我, or佢真係仲細啦, 我都唔係好開心~你地男友or老公幾時先開始肯save錢架? (一齊save or分開save都好)我想聽下意見~

男爵府

BK Milk勳章

佢之前做過下野, 之後想讀書一讀就讀左2年, 上年先出返尼做野, 又話人工咁低, 又話岩岩先出尼做唔想save住~聯名更加唔洗講, 但我講明聯名o既邊個like放錢入去就放, 唔放都得, 但佢都好唔想, 其實我只係想睇下佢會唁會想同我一齊擁有一樣野姐, 真係恨佢d錢咩, 我只係叫佢一個月save2,3百都唔肯...我好hurt, 我已講明save尼唔係marry, 係大家個個別有事時先囉出尼, 並唔係威脅住大家要結婚, but佢都唔肯, 但我又知佢唔係唔愛我, or佢真係仲細啦, 我都唔係好開心~你地男友or老公幾時先開始肯save錢架? (一齊save or分開save都好)我想聽下意見~
瑤瑤~ 寫道:
[quote]
meian 寫道:
恭喜晒~好羨慕呀,我都同男友拍左2年幾, 都係23乍我仲大佢少少添, 但叫佢一齊save $佢唔多肯, (更加冇可能開聯名) 咁樣即係唔成熟定點? 定係佢冇諗過我地將來? 朋友話迢個男孩唔要得, 都唔知點 (唔係only唔save $) 佢咁樣我有d hurt, but都好比我知道佢冇咁o既心我都唔敢諗同佢有將來 ![quote]
瑤瑤~ 寫道:

[/quote]
多謝你^^

你男友唔肯一齊儲錢? 想問下你地感情好唔好架? 有無plan幾時結婚?

咁佢自己有無剩錢架?? 定係個個月清袋先?

如果佢係有儲0係佢自己a/c...只不過未想開聯戶既話...我覺得都ok...可能佢覺得23歲仲係細...未確實plan幾時結婚就唔想將d錢咁快同你擺埋一齊

但如果佢係個個月都清袋既話我就覺得佢理財好有問題啦(除非佢份人工好低啦)...咁既男人會好無安全感囉...婚前都無錢剩...咁婚後仲多支出啦...到時點算呢?

其實我而家都未開聯戶架...結婚後先會開咋 [/quote]

男爵府

我老公27歲結婚, 拍拖3年, 一點也不早, 時間啱啱好

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meian,

其實我就覺得起碼都要為自己儲錢....就算無拍拖or無plan結婚都要儲的...結婚只不過係一個長遠目標令自己更有動力去儲 :mrgreen:

睇你既形容你男友似係月月清袋....佢係咪好大洗or好鍾意追求潮流野0個d人呢?

儲兩三百佢都話唔肯我就覺得離譜左d啦....你覺得佢份人工係咪真係低到連兩三百都拎唔到出黎呢?

但係有d唔明你話佢去進修左兩年....但進修完人工都仲好低?

你都叫佢唔放錢入去都得...佢都仲唔肯開聯戶...呢下好怪囉

我男友都係同左我一齊先開始儲錢咋...因為佢以前個女友拍拖時個個月都用晒我男友d錢黎買野(佢係d好貪慕虛榮既女仔)...但另一方面佢ex又叫過我男友儲錢...佢想結婚...但我男友唔想同佢結婚....所以一直都唔肯儲錢...因為唔儲錢就唔洗結啦(因為個女仔都係月月清袋既人)...最後拍左幾年都飛左個女仔囉

別墅

無話早唔早,結婚唔係睇幾多歲,最緊要大家思想成熟,想法接近,覺得時機成熟咪結o羅!我結婚o個陣老公26,我23咪一樣咁幸福,今年重多左個女tim.當然時間長左大家o既感情會變成習慣,但大家心入面仍有對方咪得o羅!

伯爵府

我老公上年同我結婚果陣,佢得21歲咋~我仲大佢少少tim~不過依家佢o岩o岩做埋人爸爸lu~佢諗野仲成熟過我既~其實27歲,拍左5年都唔算早啦~一齊係開心既咪得囉~~~

侯爵府

我老公結婚時未到22yrs tim ar

複式洋房

話早唔早, 人品好有正當職業, 千祈唔好一身債, 草番幾年錢生bb就啱啱好 :mrgreen:

子爵府

好媽媽勳章

meian, 唔駛唔開心呀, 我覺得男人有時就係咁, 你一定要佢做佢唔肯就範, 到你唔理啦, 佢又反而緊返.

我老公同你男友一樣係咁.

我同老公響大學Yr1就拍拖, 出黎做野幾年我都覺得係時候要諗諗將來, 我同佢傾結婚問題, 佢就一味唔理唔理, 成日話無錢(但又年年要我同佢去長途旅行, 又駛幾萬蚊去買錶), 每逢屋企人問(不論佢或我屋企), 佢都會話過多5年先啦(5年? 我3字頭喇). 見佢咁我心諗即係唔想結婚啦, 算數, 以後都唔問, 最多過搵另一個. 之後我真係一句都唔問佢, 同埋因工作關係有段時間我成日都唔響香港, 我個男上司又咁o岩追我, 佢知道後忽然之間好緊張, 又飛黎搵我, 又話要同我結婚叫我問屋企人拎時辰八字, 又迫我轉工. 當時我仲以為佢講笑無理佢, 點知佢好認真, 好積極去籌備婚禮, 就係咁我就結左婚喇. 我老公結婚果時26歲咋~

所以我覺得你問過講過佢都無反應就算數, 再問盞佢以為自己無佢唔得, 非君不嫁懶巴閉. 我反而會keep好自己, 就算佢真係唔想同自己結婚, 我都可以最好姿態去迎接自己既真命天子.

複式洋房

我23歲就結婚~ 老婆個時22歲~ 大家都係讀完U出黎做野冇幾耐, 對呢d都冇嘜經驗, 加上老婆知我鍾意買野同自由, 驚一結婚就箍住唔太好, 所以即使佢想佢都冇要求
直到有bb之後就迫住(對我黎講係迫住, 因為結婚約2個月就有左)開個聯名lor~
其實你男友唔開聯名a/c都係人之常情既, 人工唔多仲要o岩o岩出黎做返野就要儲錢,又唔係有d咩目標, 一個月儲2,3百不如咪開~如果我係佢就會咁諗... 俾d時間佢啦, 佢定落黎個時再開都未遲既
We need not worryas we are no longer two, but one flesh,and God will make with the test a way out of it, so that we may be able to go through it.

大宅

我同我老公都拍左拖5年,佢結婚時24歲。

民房

我同我husband就25YRS結婚

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同我老公都拍左拖7年,佢結婚時28歲。
33歲做爸爸~

男爵府

BK Milk勳章

阿早, 你講得岩~既然佢冇反應, 我都忍住唔會再同佢講任何有關將來o既事, 你都算好, 起碼有人追你, 佢就緊返你, 我同佢一齊之後都冇乜同自己朋友玩, 好似與世隔絕咁, 佢就算知有人想date我食飯, 佢都係話"唔好去啦"......
so聽完咁多意見都係keep返自己最穩陣!!!

阿早! 寫道:
meian, 唔駛唔開心呀, 我覺得男人有時就係咁, 你一定要佢做佢唔肯就範, 到你唔理啦, 佢又反而緊返.

我老公同你男友一樣係咁.

我同老公響大學Yr1就拍拖, 出黎做野幾年我都覺得係時候要諗諗將來, 我同佢傾結婚問題, 佢就一味唔理唔理, 成日話無錢(但又年年要我同佢去長途旅行, 又駛幾萬蚊去買錶), 每逢屋企人問(不論佢或我屋企), 佢都會話過多5年先啦(5年? 我3字頭喇). 見佢咁我心諗即係唔想結婚啦, 算數, 以後都唔問, 最多過搵另一個. 之後我真係一句都唔問佢, 同埋因工作關係有段時間我成日都唔響香港, 我個男上司又咁o岩追我, 佢知道後忽然之間好緊張, 又飛黎搵我, 又話要同我結婚叫我問屋企人拎時辰八字, 又迫我轉工. 當時我仲以為佢講笑無理佢, 點知佢好認真, 好積極去籌備婚禮, 就係咁我就結左婚喇. 我老公結婚果時26歲咋~

所以我覺得你問過講過佢都無反應就算數, 再問盞佢以為自己無佢唔得, 非君不嫁懶巴閉. 我反而會keep好自己, 就算佢真係唔想同自己結婚, 我都可以最好姿態去迎接自己既真命天子.

首頁

尾頁

跳至