嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...81

尾頁

大宅

To : Dr. Yonex tk you

hi Dr. Yonex
我見都有好多媽咪都會請教你一d問題, 所以我私自開始topic, 希望各位媽咪同你都吾好介意, 麻煩晒了

今次我有d藥的想問下的.
我仔仔的傷風鼻室, e生分別開過以下三種吾同的藥比佢食, 想請教下你知吾知幾隻藥的成份同分別. thanks so much
1) Dimetapp
2) Uni-Prozine SYRUP 5mg
3) Uni-Ramine Syrup 2mg

:wave:  :wave:  :wave:

男爵府

Re: To : Dr. Yonex tk you

其實我都想問吓Dr. Yonex 關於打水痘針的問題. 我聽好多人話GSK廠的唔好, 話日本廠出的係最好. 想問吓你係唔係, 仲有可以係邊度打同幾多錢. 唔該晒.

大宅

[quote]
cailford 寫道:
hi Dr. Yonex
我見都有好多媽咪都會請教你一d問題, 所以我私自開始topic, 希望各位媽咪同你都吾好介意, 麻煩晒了

今次我有d藥的想問下的.
我仔仔的傷風鼻室, e生分別開過以下三種吾同的藥比佢食, 想請教下你知吾知幾隻藥的成份同分別. thanks so much
1) Dimetapp
Ans.:= Brompheniramine(An Anti-Histamine) + Phenylephrine+ Phenylpropanolamine.
2) Uni-Prozine SYRUP 5mg
Ans.: ?=Promethazine (An Anti-Histamine), but more sleepy
3) Uni-Ramine Syrup 2mg
Ans.: =Piriton (An Anti-Histamine)

Med.#1 has more effect in helping running nose and stuffiness. But some(not all) kids also experience cold hands /feet, sweaty, and poor sleep.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

雙子媽媽 寫道:
其實我都想問吓Dr. Yonex 關於打水痘針的問題. 我聽好多人話GSK廠的唔好, 話日本廠出的係最好. 想問吓你係唔係,
Ans.: I think that "Virivax"from MSD is OK in terms of protection (~95%). I know that the Japanese(Okasa) was claimed to be effective up to 99%.

仲有可以係邊度打同幾多錢.
Ans.: 其實個個兒科都有~ ~$450. Tell me where U live, PM U some reliable clinics to the best of my knowledge la~

NB. My daughter received Varilrix from GSK in 1996. She is OK all along. Injection skill is imortant also. It should be given as Subcutaneous injection.

大宅

Dr.Yonex
吾該晒你呀.
但因我d英文麻麻地, 我想再問一下....係未即3隻藥的主要成份 (An Anti-Histamine)都一樣, 但第一隻就會另人較眼訓的呢 ? 因e生都係開訓前食的.
仲有呢...抗生素/消炎藥係未一樣, 而且都係類固醇.. ?
thank you.

大宅

吾該晒你呀.
但因我d英文麻麻地,
Ans.:Sorry ar~我寫英文係因為我寫中文好慢. 係診所無時間ma!
我想再問一下....係未即3隻藥的主要成份 (An Anti-Histamine)都一樣, 但第一隻就會另人較眼訓的呢 ?
Ans.:Histamine 係發炎時出現嘅介體. 所以各樣發炎(incl.敏感性發炎) 都可以用Anti-Histamine(消炎藥)
因e生都係開訓前食的.
仲有呢...抗素生/消炎藥係未一樣
Ans.:Antibiotics (=抗生素), 消炎藥係一般人俗稱, 其實消炎的藥有很多, e.g. Anti-histamine and NSAID(止痛藥)
而且都係類固醇.. ?
Ans.: No, 抗素生不含類固醇.

大宅

(不論你係man or woman)真係要講聲Dearest Dr. Yonex,
完全明白了.
因我阿仔的睇開個e生, 怪怪地, 如果我問多句, 佢會覺得我吾信佢, 好似我問佢d藥有無類固醇? 佢會答 : 費時睬你..
我見阿仔暫時同佢都幾夾, 所以..
再次吾該晒. 可能日後仲有好多藥名上的野請教你的 :lol: .

大宅

(不論你係man or woman)真係要講聲Dearest Dr. Yonex,
完全明白了.
因我阿仔的睇開個e生, 怪怪地, 如果我問多句, 佢會覺得我吾信佢, 好似我問佢d藥有無類固醇? 佢會答 : 費時睬你..
Reply: 哈哈~原來可以甘答. 這個一定唔係我,因為我只會更簡短的答:"有/無"
我見阿仔暫時同佢都幾夾, 所以..
Reply: 正確咖 !夾就唔好轉啦~
再次吾該晒. 可能日後仲有好多藥名上的野請教你的

大宅

hi morning Dr. Yonex
我又有藥名想問喇... 我仔仔仲有隻喘藥係Slo-theo 50mg及zenmolin---common or not ? 有無類固醇呢 ?
thank you.

大宅

hi morning Dr. Yonex
我又有藥名想問喇... 我仔仔仲有隻喘藥係
Ans.:Slo-theo 50mg: Very commonly used brochodilator
zenmolin = Ventolin(Salbutamol)--Very commonly used brochodilator.
有無類固醇呢 ?
Ans.:無

男爵府

Dr. Yonex,

真係唔該晒. 我住大嶼山, 如可以係東涌打比較放便. 但我問過個頭的卓健 (因地鐵站附近得佢有註冊兒科醫生), 打GSK都要$500. 其他地區只要近地鐵站我都ok, 最緊要好.

其實我亞仔睇開中環萬年大廈的梁醫生, 佢個隻水痘針叫Advantise (佢姑娘無穿比我聰, 我自己拼音), $700. 我唔知邊度出同好唔好.

依你的專業意見, 係咪GSK都ok呢? 另聽聞有d水痘針要打2針. 係咪呢? thanks a million.

大宅

雙子媽媽 寫道:
真係唔該晒. 我住大嶼山, 如可以係東涌打比較放便. 但我問過個頭的卓健 (因地鐵站附近得佢有註冊兒科醫生), 打GSK都要$500. 其他地區只要近地鐵站我都ok, 最緊要好.

其實我亞仔睇開中環萬年大廈的梁醫生, 佢個隻水痘針叫Advantise (佢姑娘無穿比我聰, 我自己拼音),
Ans.: Aventis, 即係日本 Okavax
$700. 我唔知邊度出同好唔好.

依你的專業意見, 係咪GSK都ok呢?
Ans.: Ok la, my daughter received GSK 10 years ago. No problem ar~
另聽聞有d水痘針要打2針. 係咪呢?
Ans.: <14 years, 打一針.

Yonex

民房

您是指梁殷醫生嗎?
間廠應該是Aventis Pasteur即係 sanofi pasteur,
佢隻水痘針就係日本做的Okavax.
只是 Aventis 同 Sanofi 合併了才改了名。
我上星期先打完Okavax,個醫生解釋我聽。

www.sanofipasteur.com

民房

水痘針最新的建議是注射兩針。
一歲打第一針後四至六歲注射第二針。
是今年一月五日美國CDC才更改的最新建議。

GSK 廠的水痘針口碑不是很好......我見好多醫療集團同打針公司都是打GSK廠,$500打GSK廠唔值,好多診所打GSK廠都係三百幾,有D二百尾都有,點解要比成$500???

http://www.cdc.gov/nip/recs/child-schedule-color-print.pdf

看 Varicella 個行。

雙子媽媽 寫道:
Dr. Yonex,

其實我亞仔睇開中環萬年大廈的梁醫生, 佢個隻水痘針叫Advantise (佢姑娘無穿比我聰, 我自己拼音), $700. 我唔知邊度出同好唔好.

依你的專業意見, 係咪GSK都ok呢? 另聽聞有d水痘針要打2針. 係咪呢? thanks a million.

民房

Dr. Yonex

Hello! 見到你地傾緊水痘針多口想問一問,其實之前開了一個topic但無人覆。
我在屯門新都醫務見到
GSK廠水痘針 $320

但過兩個鋪的全康醫務(陳達兒科專科醫生)度就打
Sanofi Pasteur 廠水痘針要成 $500
姑娘話支針叫 Okavax 係日本做。

我在屯門問過其他診所打GSK廠的,間間都唔過$350
想問其實兩間廠有什麼分別,點解GSK廠既水痘針可以平成差唔多兩百蚊?

男爵府

係呀, 係梁殷醫生. 咁妳係邊度打同幾多錢? 唔該
candywty 寫道:
您是指梁殷醫生嗎?
間廠應該是Aventis Pasteur即係 sanofi pasteur,
佢隻水痘針就係日本做的Okavax.
只是 Aventis 同 Sanofi 合併了才改了名。
我上星期先打完Okavax,個醫生解釋我聽。

www.sanofipasteur.com

大宅

Conie_conie 寫道:
Hello! 見到你地傾緊水痘針多口想問一問,其實之前開了一個topic但無人覆。
我在屯門新都醫務見到
GSK廠水痘針 $320

但過兩個鋪的全康醫務(陳達兒科專科醫生)度就打
Sanofi Pasteur 廠水痘針要成 $500
姑娘話支針叫 Okavax 係日本做。

我在屯門問過其他診所打GSK廠的,間間都唔過$350
想問其實兩間廠有什麼分別,點解GSK廠既水痘針可以平成差唔多兩百蚊?
Ans.: 其實兩只針"單價" 係一樣. 但是醫生取貨有Terms; 買得多就平得多. Okavax Expiry date 近, e.g. Now we have Dec.,2007. 仲有Aventis (Okavax) 不設到期換貨, 跟GSK 好唔同..所以醫生一係買大Log GSK, 或買少量Okavax. 我識一個GP, GSK $440, Okavax $500.

Dr. Yonex

民房

Dr. Yonex
哦!我明啦! 即係GSK廠 d水痘針唔單止平,
過期仲有得換貨。
唔怪得知GSK廠d水痘針o甘多醫生用啦!

但我地做阿媽既,就唔會理間藥廠幫唔幫醫生換貨。
其實間廠換貨,我仲驚,我點知我在A醫生度打的針會唔會係之前B醫生所換的短期貨?
唔該晒 !
Thanks

民房

在將軍澳兒科專科羅醫生。$600

梁殷醫生係香港極老資歷的兒科專科醫生,而劉姑娘又勁好人。
我不在梁醫生度打水痘針唔係因為佢貴,只係因為我住西貢區,又唔得閒出中環。
其實係梁醫生介紹pasteur 呢間疫苗廠比我識,佢話佢所有疫苗都係用呢間廠。
梁醫生話Sanofi Pasteur (即Aventis Pasteur)係歷史最耐的疫苗廠,pasteur d 疫苗最有保證。今年二月香港母嬰健康院轉用的新四合一針全部都係sanofi pasteur 提供。
我覺梁殷醫生信得過,所以周圍搵都特登搵番Okavax打。

大宅

hi all
我仔仔2歲幾都打左水痘針了, 不過我當時都無留意邊間藥廠, 好似係$600-$700左右, 吾記得了. 但就係阿仔睇開個兒科e生度打, 我個人認為如果個e生係信賴得過的, 邊間藥廠都o.k.啦 (純粹是個人意見咋).
至於梁殷e生, 我阿仔個同學都係由細至e+睇佢, 佢都話佢係好老同好好的. 不過睇e生係要睇個人夾吾夾的 :lol:

首頁
12345...81

尾頁

跳至