嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: BB睪丸未落?!!

Daisy2006,
我個仔係17個月做第一次手術架, 醫生話最好2歲前做哂去喎.我地係政府&私家睇過都無叫過亞仔照u/s, 可能你仔仔粒睪丸走左去一d睇唔到既地方, 所以先要照.
唉....其實咁細過就要捱開幾刀真係好陰公 :-( :-( :-( :-(

大宅

我想問如果bb差唔多兩個月...醫生check到話好似有個有水囊...大d會唔會自己消失o架?佢都介紹我去顧國偉醫生check多次...知唔知佢收費幾多 ?o係邊間醫院做手術?
其實水囊係咪會令到bb去小便時痛呢?因為bb成日大喊但我又唔知佢喊咩呀.... :-(

大宅

問過3位醫生,都話2歲吾落先做手術.
冲涼時,你多d摸下佢,可能落番架!
我仔18个月時,我發覺佢有一粒蛋蛋有時摸吾到,e生話有d人有D情況下会這樣,未必真吾落,我就次次冲凉摸下佢,幸未到2yr.就摸到,之後,冇上番去

複式洋房

我bb出世時也是有一粒睪丸未落, 醫生說約一歲未落, 就很少機會再落, 而且要在二歲前做手術, 我bb在14個月時做, 也是找顧醫生幫我bb做此手術, 他很好及平實, 令你覺得有信心, Totally費用約兩萬元, 請放心吧!!

大宅

KKK2000,

TKS FOR YOUR INFO. 請問在手術前,顧醫生是否用U/S確定你BB的睪丸位置, 是由他親自照嗎? 診金是否包埋?

另外, 他在那間醫院做手術?

現在手術後BB的睪丸位置在那? 會否好似ERICBB咁只拉到中間呢?

HOPE YOU CAN ADVISE. TKS!

複式洋房

我bb不用照u/s, 只需用手便可確定位置, 但我知約睪丸位置很高及難以用手確定, 便要照u/s. Good Luck, 我bb手術後, 睪丸位置已正常. 而顧醫生在九龍法國醫院做.
祝你仔仔手術順利, If you have any enqiry, pls contact me. I really understand your situation and feeling because 我也是'過來人'

洋房

ykcde :
我仔仔九個月大,啱啱上星期做完手術;o琴日覆診,一切都好順利,傷口埋得好好,而家再等佢大D再觀察.
可能佢仲係細,唔係好覺痛喎,做完手術訓醒同平時一樣,玩得好開心....(我都擔心左好耐,點知比想像中好好多)
醫生話200個男仔大約有一1個會係咁,睪丸手術唔係一個"大"手術,但係一個精密手術;其實我仔仔都有排公立,但要成歲先再"檢查",之後仲唔知等到幾時,我同老公都覺得橫掂都要做手術,不如早D做,始終睪丸留o係體內咁耐咁高温都唔係咁好,所以決定做手術....(純粹個人意見)

首頁

尾頁

跳至