家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 結婚後是否仍然有俾錢娘家?

專家意見:
18% Savings + Insurance
12% Investment
16% mortgage
13% child
10% parents
31% others

自己:
3% insurance (no savings portion)
15% savings (retirement insurance savings)
12% investment
34% mortgage + car + amah
10% parents
13% child
13% others

男爵府

補充:

過年比double
各大節日比錢食飯兼送禮(父母親節,父母生日,聖誕節)
與兄弟姐妹一起年供父母保險

禁止訪問

大宅

10%, 係就好啦! 我就可以投資下, 為退休後之生活打算下, 可惜, 經過今次話題, 我發現原來好多BK媽咪, 同我阿媽一樣, 一聽到俾少D(注意, 唔係唔比!!), 已經好嬲, 什麼天經地義, 仁義道德出曬黎, 完全傾唔落去, 我只期望自己惟有慳D之餘, 現在供緊既強積金, 保險等有好D回報, 唔駛下一代要為我憂心啦! 現代人個個都生一個, 即是我們的細路一對夫婦要最少要養4個老人, 他們都好辛苦呀!

男爵府

好多野開左個頭就真係煩 呢個世界有好多野都係宜加難減

大宅

十分同意!

男爵府

人工例外

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

有呀, 人工既28%, 如果出雙量會同樣比佢地double!!

子爵府

agree

Wingmum 寫道:
10%, 係就好啦! 我就可以投資下, 為退休後之生活打算下, 可惜, 經過今次話題, 我發現原來好多BK媽咪, 同我阿媽一樣, 一聽到俾少D(注意, 唔係唔比!!), 已經好嬲, 什麼天經地義, 仁義道德出曬黎, 完全傾唔落去, 我只期望自己惟有慳D之餘, 現在供緊既強積金, 保險等有好D回報, 唔駛下一代要為我憂心啦! 現代人個個都生一個, 即是我們的細路一對夫婦要最少要養4個老人, 他們都好辛苦呀!

大宅

寧願自已節衣宿食, 父母個份一定要比, 就算他們不是等我個點錢開飯, 都要盡仔女的孝順.

我現在也頭痛緊這個年關, 因臨時有些意外, 超支了很多, 但都預了 平時3 倍錢比父母.

這就是貴任了.

吾明時下一些青年, 為了自己的享樂, 吾夠錢用時, 第一樣就想拖或 cut 父母個份. 咁就吾好啦. ?-(

男爵府

如果自己無做野,你地會俾錢娘家嗎?

男爵府

有, 而家無做野, 都有比 $3000, 少少地當比佢地飲茶

禁止訪問

大宅

見到呢個topic, 我都有感觸, 因我都是媽媽, 我自己當然都有呀爸呀媽啦, 比錢呀媽呀爸, 我始終都覺得好應該!
雖然有時真係覺得好大壓力, 自己唔食唔洗, 都會比呀媽爸, 自己家庭都有支出, 又呀仔讀書, 又請工人, 又供樓, 平時洗費又大, 但係我諗深一層, 父母係我細個時何嘗唔係好似我而家咁, 為左個家努力呀, 而家老左, 又無錢, 都真係幾慘..
自己盡下做人仔女既責任, 有錢出錢有力出力, 唔代表比錢就大晒, 有時間都應該陪下佢地..
講下我自己 : 以前給左婚, 自己出黎住, 我星期一, 三, 五, 日 返奶奶到陪佢食飯, 星期二四就返娘家, 都係留返星期六自己wet乍, 而家有左個仔, 都仍然每個星期兩邊返一次去食飯, 辛苦就辛苦d, 不過老人家見得有幾耐呀, 自己都會老, 以孝為先, 好彩我呀媽都開通, 我比幾多佢要幾多, 從來唔會話我多與少, (不過我都知道家家有本難唸的經), 不過我都想發表下, 大家努力呀~~
該用戶已被刪除

民房

Me Too
CF 寫道:
見到呢個topic, 我都有感觸, 因我都是媽媽, 我自己當然都有呀爸呀媽啦, 比錢呀媽呀爸, 我始終都覺得好應該!
雖然有時真係覺得好大壓力, 自己唔食唔洗, 都會比呀媽爸, 自己家庭都有支出, 又呀仔讀書, 又請工人, 又供樓, 平時洗費又大, 但係我諗深一層, 父母係我細個時何嘗唔係好似我而家咁, 為左個家努力呀, 而家老左, 又無錢, 都真係幾慘..
自己盡下做人仔女既責任, 有錢出錢有力出力, 唔代表比錢就大晒, 有時間都應該陪下佢地..
講下我自己 : 以前給左婚, 自己出黎住, 我星期一, 三, 五, 日 返奶奶到陪佢食飯, 星期二四就返娘家, 都係留返星期六自己wet乍, 而家有左個仔, 都仍然每個星期兩邊返一次去食飯, 辛苦就辛苦d, 不過老人家見得有幾耐呀, 自己都會老, 以孝為先, 好彩我呀媽都開通, 我比幾多佢要幾多, 從來唔會話我多與少, (不過我都知道家家有本難唸的經), 不過我都想發表下, 大家努力呀~~

別墅

me too & argee!!!
如果我唔俾$$佢地, 佢地就要做乞丐了!!!

CF 寫道:

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

好簡單.........只要掉轉頭想下,你想唔想將來自己老左,仔女會咁對番自己呢?!!!!
只要自己買少兩件衫,兩對鞋,出少D街食飯,呢D錢已經可以俾到父母啦!
唔好話因為要俾仔女學D乜乜,就第一時間CUT/俾少D家用父母,學0野都有平貴之分,最緊要係搵到仔女0既興趣&所長,集中資源培訓,總好過周身刀,冇張利,父母都要生活都要食飯,年老左病痛多左,睇醫生少不免,唔好咁對父母啦! 佢地內心會好難受的,.

民房

我好同意, 但通常女是會想盡方法都會俾家用屋企, 而做仔的好多時會因家庭負擔重就唔係俾家用父母, 其實父母年紀大左真係會無收入, 佢哋點生活. 唔通要佢哋乞. 唔通要同佢哋斷絕關係, 等佢哋申請老人院. 我都有俾家用

洋房

結婚同未結婚,有什么分別,他們都是自已父母,當然要俾家用啦!而且,有時間仲要多些陪伴他們,免得將來後悔莫及!!

首頁

尾頁

跳至