嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點樣可以做mami做得好D呀?

呢兩日因為我
* D BB粥「縮」左都唔知, 我已試味, BB唔食,仲迫佢食
* 扶BB學行, 又不懂力學, 差D整親佢

我唔識揍BB, 人丁單薄,
唔識都係得我主力揍, 但揍到低低地甘,
情緒好緊張呀, 應該點算呀? 點樣可以做mami做得好D呀?

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 點樣可以做mami做得好D呀?

你是否 年輕 媽 + 全職媽?

唔洗自責, 慢慢做, 從錯誤中學習, 一定有進步.

我自己都係估估下咁湊, 煲爛飯仔都唔係次次成功, 同亞b換片又唔係次次都記得同佢用濕紙巾扶, 成日都冇危機感. (可能係囝, 所以好求其)

黎緊, 好有可能做全職媽, 我而家都好驚到時湊唔掂嫁, 但囝囝慢慢大個, 我估到時佢都會明我講野多d, 咁就易湊d.

努力呀.

大宅

點解D粥會"縮"? BB粥要即日整即日食﹐唔好隔夜喎。

我係全職媽﹐無工人﹐婆婆中風所以幫唔到我﹐都係人丁單薄﹔我都唔係主婦材料﹐亦唔識湊細佬﹐唯有信任自己0既母性本能﹐睇多D書﹐上BK同其他媽媽交流。

阿女個醫生成日叫我唔好緊張﹐佢話上帝造BB係好紮實﹐唔使成日就住就住﹐用常識湊仔就得。佢亦話唔使太擔心要教BB呢樣0個樣﹐BB自然會觀察模仿﹐只要唔係身體機能有問題﹐到時到候就會識行﹐識講野﹐唔使教。

大家一齊努力﹐有問題post 上BK﹐梗有媽咪會答你呀。

男爵府

聖人都有錯啦, 我地只係 c9 咋 ! 唔使太緊張喎! 你知道出事原因, 下次小心D 咪得囉!
下次有唔開心 / 唔順利的情況, POST上來大家一齊傾下, 就會識多好多野架啦!

060228 寫道:
呢兩日因為我
* D BB粥「縮」左都唔知, 我已試味, BB唔食,仲迫佢食
* 扶BB學行, 又不懂力學, 差D整親佢

我唔識揍BB, 人丁單薄,
唔識都係得我主力揍, 但揍到低低地甘,
情緒好緊張呀, 應該點算呀? 點樣可以做mami做得好D呀?

男爵府

多謝晒,
以後我會多D上來問!

有時真係緊張到訓唔到。
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

畀面勳章

放鬆心情 睇D資料都可以幫助你了解你的BB
有D野就要你去試先知道得唔得 有冇問題
有問題就上來呢度問人....

男爵府

我都係新手嘅full time mami而且亦都無人幫到我手,
初頭真係咩都唔識連尿片都唔識著, 但係慢慢嚟放鬆d,
邊學邊做有唔明唔好怕醜問吓人, 好快就可以上到手嫁
喇, 我都係不斷喺錯誤中學習, 唔經唔覺囝囝都十個月大喇

一齊努力 唔好咁快氣餒呀

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

開頭個個都唔識架啦, 咪邊學邊做囉, 加油

大宅

bk 哩度真係好有用, 可以學到好多野, 又多媽咪可以傾下. 尤其係月份的媽媽會, 可以睇到差唔多月份的其它bb在學甚麼或分享下心得.

圖書館d書同 健康院都有d免費 course, 知多d野都好呀,

一齊加油

別墅

無話做得好同唔好,每人定義唔同,唔好比咁大壓力自己,咁對bb 同你都唔好,你有壓力就開始有脾氣,你有脾氣bb又會唔開心。 開心d,bb 大過o左都會係一個開朗同活潑小朋友。 咁先多人鍾意。 我覺得重緊要係你做o左做媽媽責任,唔好掉底小朋友唔理。 又邊個生出黎咩都識,唔知唔明就發問同睇書。 你用心機、精神同時間比bb,bb 會知+。 唔駛唔開心。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

大宅

好媽媽勳章

愛BB多D, 愛自己多D!
對BB好時, 都要多照顧自己!
趁佢瞓緊時多D上嚟BK傾下計, 輕鬆好多嫁!
又可以有多D話題同老公傾計!
放鬆D啦!

洋房

Hello 我之前都有試過好緊張 自責
當然現在仍覺自己吾係好店
不過
睇多D書同問人係好有幫助
再加上上BK D媽媽們好肯分享
真係開心D ga

一切努力
:-) 我愛這個家

洋房

另外
想請教下各位
兩日前開始
1 1/2 age 的仔仔突然吾飲水
一飲水就吐番出來玩
之前佢好鐘意飲水
不過飲奶就無問題
仲有 就算比維他奶佢都係吐出來玩
:-) 我愛這個家

民房

係啊! 我都係咩都唔識架! 我仲係一個大頭蝦媽咪來架!!
不過慢慢學就ok架啦!

洋房

唔洗擔心, 我個仔玩到吐自己d口水出來玩添!!! 有時仲會吐d粥出來玩, 見我地望住佢, 佢仲笑得好開心添.

[quote]
evan01 寫道:
另外
想請教下各位
兩日前開始
1 1/2 age 的仔仔突然吾飲水
一飲水就吐番出來玩
之前佢好鐘意飲水
不過飲奶就無問題
仲有 就算比維他奶佢都係吐出來玩

首頁

尾頁