跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人好似我咁BB32週已經5磅半

有冇人好似我咁BB32週已經5磅半???擒日去覆診...廣華醫院個醫生話我個B大左好多.....32週大...但SIZE 就37週.......我好擔心...走左去睇多次私家....私家醫生就CHECK到我個B已經5磅半...兩個醫生都叫我要戒甜同埋粉面飯......

個私家醫生仲話我個B未轉頭...BB咁大仲有可能開刀添.....

你地又點呀.....分享下...!!!!!

民房

Re: 有冇人好似我咁BB32週已經5磅半

我33週時CHECK到我BB已經有5.2磅,比較大左,都叫我要食少d甜同埋粉面飯,同埋叫我每日最少行30分鐘,但我之前CHECK又無血糖高,之後我睇另一個私家醫生,佢問我驗唔驗多次血糖,但我話我食少d甜同埋粉面飯,下次再睇下有無好到先再驗,因為後來醫生見我老公入來,話有可能bb似我老公d因子高大d(因我老公高180cm),但都叫我注意飲食.
但我個B轉左頭啦,我本身就重左30磅,但睇落自己唔太肥,可能肥曬落個B到

複式洋房

我去睇私家,32周但個b有35周大啦, 成5磅..,個醫生都話唔知點解o甘大隻wor..但轉左頭,我問會唔會早產,佢話無關係,但要36周再去check,睇下要唔要開刀lor..但又無叫我介sweet, 而政府就度我個肚話岩size..真係唔好信, 度下點會知幾大..下次再去政府到要比私家醫生晒到既相佢睇睇..
michellehung 寫道:
有冇人好似我咁BB32週已經5磅半???擒日去覆診...廣華醫院個醫生話我個B大左好多.....32週大...但SIZE 就37週.......我好擔心...走左去睇多次私家....私家醫生就CHECK到我個B已經5磅半...兩個醫生都叫我要戒甜同埋粉面飯......

個私家醫生仲話我個B未轉頭...BB咁大仲有可能開刀添.....

你地又點呀.....分享下...!!!!!

別墅

我舊年三月生, 記得八個月時私家醫生話bb出世一定超過8磅, 同埋bb都係比正常大三週, 但佢同政府醫生都冇叫我介口, 全程重左50多磅 (146磅) , bb出世3.98kg, 我得5尺高, 原先94磅, 醫生從來唔擔心, 只係話要開刀啫!

複式洋房

我都係俾廣華既醫生(10/f專科照超聲波)話我bb好大, 我bb係30週左右已經4磅, 佢話size太大,若果持續係咁要早d催生, 所以我開始食小左好多甜野,而2週後我再去大房(4/f)度睇, 另一個女醫生就用手+尺幫我check bb size, 佢又話冇特別, 所以我都好CONFUSE, 唉, 依家唯有等下週3(35週)再去專科度睇下佢點講啦...

複式洋房

我34週照u/s 醫生話bb 未夠4磅 係唔係太輕呢... 不過醫生話我bb 個size 屬於平均size囉, 唔算細......

別墅

My baby also weighs only 4 lbs at 34 weeks. Doctor said my baby is underweight since my husband and I are both quite tall and she put me on bed rest for a week. I am really worried.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我28週時有3lbs, 上星期係廣華醫生話正常size, 而家32週明日睇c+再返黎滙報b仔幾重

複式洋房

o甘你上次係邊到生, 政府定私家, o甘重bb政府係唔係叫你開刀?定都要等你試生唔到先開刀?
BB317 寫道:
我舊年三月生, 記得八個月時私家醫生話bb出世一定超過8磅, 同埋bb都係比正常大三週, 但佢同政府醫生都冇叫我介口, 全程重左50多磅 (146磅) , bb出世3.98kg, 我得5尺高, 原先94磅, 醫生從來唔擔心, 只係話要開刀啫!

複式洋房

BB大係好,健康先會夠大,最重要唔係因為糖尿病引致ge。
當然,大BB可能難D生,要睇吓媽媽盤骨夠唔夠大。
我33周BB已有5.8磅,我血糖正常,增重唔過25磅,全無問題,醫生無叫特別限制飲食,佢一直都叫孕婦少食甜嘢。

大BB好呀,好照顧ma :lol: :-P 。
scarlet

大宅

你地個個既阿b都咁重 我都有小小想 我32w5d 係政府檢查 阿b得1.9kg(4.16磅) 相比起你地既阿b 真係好輕 你地有食開d咩 令到阿b咁肥嫁?

別墅

你亞b咁勁
我33weeks, 亞b 都係得1.4kg (3磅多d)
係呢...你通常食什麼食物養胎ga?

別墅

我32weeks時,BB有4.6磅,唔知係咪囝囝會重d,同埋我朝朝都食一匙燕窩架~
細佬仔38週出世重3.29kg

複式洋房

我BB在30週時重2.4kg 即5磅幾, 我啲血糖亦正常 !!

複式洋房

食靚ge蛋白質跟適量ge澱粉質好養胎,而媽咪自己不易肥,正所謂長胎唔肥人。
最緊要少食甜嘢,
食甜嘢肥在自己度,BB無特別好處。
我早2、3個月一個月內勁食甜夾心餅、朱古力、糖果,一個月重咗7磅,醫生話重太多 ,之後少食甜,增重速度正常番。
早上一杯脫脂奶 + 一片芝士 + 一片全麥麵包,
下午茶一杯高鈣豆奶,
晚上有菜有肉有飯 + 魚湯或有肉ge老火湯都係唔錯ge養胎食物。
scarlet

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個都係大碼b, 34w5 已經6磅, 我1日只係食3餐, 無下午茶無宵夜, 血糖亦都無問題, 全部都係肥哂亞b 度, 真係想佢快d 出世, 我驚會太大好難生要開刀.

伯爵府

好媽媽勳章

哈哈, 咁我就好彩嘞, 35週家下話4磅11安士喎, 應該唔會太大舊都好好生
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

唉.....都唔知信私家好....定政府好.............私家就話要食維他命...........政府就話你個b咁大....夠晒營養....一d都唔洗食維他命.......

等我12號去廣華再照超聲波....睇下佢點講先....希望唔好有唔好既野啦

民房

My baby is also a big size baby. 5 pounds in 32 weeks. But u know I gain 45 pounds already. Just worry about how to loose weight!! :cry:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

32w4d, b仔重~4.6lbs, 醫生話係中等size, 唔知出世有幾重呢???

首頁

尾頁

跳至