自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心 , 好想喊 , 好辛苦

每次睇到有關內地孕婦的新聞都會好唔開心 , 好想喊 , 好辛苦
真係估唔到會因為佢地開始懷疑自己有抑鬱症或恐懼症
我已有一個9個月大的小朋友...而我地兩夫婦都好希望有兩個小朋友...
但係好可惜香港政府及內地孕婦另到我唔敢生...
從前我地可以選擇在政府還是私家醫院生 bb...
冇錢或唔想用太多錢就到政府醫院
有錢或因生產問題要開刀 , 都可以隨時轉到私家
但現在我地已經冇得選擇...因為隨時都會冇地方比你生仔

內地孕婦有產前檢查証明就一定有地方比佢地生
咁我地香港孕婦又點呢...一知道有 bb 就要去 book 位...
問題係去到都未必比你 book 到...

如果係咁...係唔係一知道有 bb 就要落左佢.........

:-( :-( :-( :-( :-( :-(

別墅

Re: 好唔開心 , 好想喊 , 好辛苦

又唔洗咁悲觀,而且更加無謂為左班大陸禽獸而唔開心。為左佢地搞到自已心情唔好,就一d都唔值得。你同你先生想生多個咪生囉~~~政府總有分寸,唔會過份到呢個地步。如果唔係,大把香港女人唔妥佢!!!!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

嘩, 你唔好咁負面先........冷靜 D

你諗下, 如果有錢咪去山頂明德生囉, 我諗一定小好多內地孕婦~!!

仲有, 仁安都有打擊內地孕婦濫用措施. 乜都加錢, 等 D 內地孕婦唔會入住得太易.

我個婦科醫生成日強調仁安有足夠床位比HK孕媽媽, 放心啦.

別墅

我覺得無需要為

複式洋房

好多謝你地既安慰 , 但係有時 d 野唔講唔舒服...

我真係好驚自己再有 bb 時會有產前抑鬱...

大宅

因為我都打算生第2胎, 之前都諗過如果無位生點算, 都好嬲果D大陸人, 搞到香港女人人心惶惶. 不過政府無能, 我地又可以點丫. 我甚至有諗過如果到時有咩不平等待遇, 一於CALL記者黎影相搞大佢添~
不過我依家咩都唔理啦~我第一胎都係私家生既, 第二胎都會係, 依家唯有儲定錢, 如果一知道有左就即刻搵醫生BOOK位, 到時就算無位咪去頭等囉, 總之買D大陸人怕啦~
呢度好多人陪你架~唔駛咁唔開心~

愛笑媽媽 寫道:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

吾好咁擔心,有咩野事,一呼百應.我地好多人馬..話時話,我真係好憎佢地,我有個同十事上年年尾生,佢見紅入院,個護士話無位叫佢走wor~~後尾我同事叫佢check下咩野事見紅先啦,因為佢都到預產期前幾日架啦.點知原來係大件事,即刻推入去開刀生,連順產都吾得.成日話出生率低,又點會無位俾你生架??我同事一樣有做產檢,一樣係私家生lor~~呢個政府信佢一成都死啦....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

moonychan 寫道:
嘩, 你唔好咁負面先........冷靜 D

你諗下, 如果有錢咪去山頂明德生囉, 我諗一定小好多內地孕婦~!!

仲有, 仁安都有打擊內地孕婦濫用措施. 乜都加錢, 等 D 內地孕婦唔會入住得太易.

我個婦科醫生成日強調仁安有足夠床位比HK孕媽媽, 放心啦.

係呀,我e生都話仁安夠位,唔駛咁驚.另我有個fd啱啱係嘉諾撒生左1個月左右,佢話直頭見唔到d內地孕婦,不過順產要大約4萬.
點都好啦,唔好咁擔心啦,未至於差得咁緊要既,唔好自己嚇自己呀.

公爵府

好媽媽勳章

其實情況唔係差得咁緊要, 不過有時經過報導, 會放大咗少少.

如果你問我想唔想去私家生, 梗係想啦...樣樣都好好多嘛, 但冇錢冇計啦. 今鋪一定係公立.
如果你問我驚唔驚, 坦白講, 我唔會驚, 只係有d擔心, 擔心自己生產過程會遇到d未知情況; 但我仍然相信香港的醫療水平同醫護人員嘅水準.

平常心啦, 世界上冇野係完全在你掌握同預計之內; 做好心理準備接受second best, 你會覺得舒服D.

愛笑媽媽 寫道:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係比較悲觀的! 因為呢個問題,我已經對香港0既前景失去信心,我擔心的不止是在公共醫院生bb會面對何等待遇,更擔心的是小朋友的將來....

我地正值生育年齡,碰巧遇上了這個歷史遺留下來的問題,只能說一句:唔好彩! 但好多嘢我地都預計唔到,亦控制不了...可能生於另一個年代,甚至另一個地方,又會遇到另一種社會問題呢!

新聞又好,網上討論又好,盡量睇少d 有關呢個issue的報導或討論,睇少d,諗少d,自然會憂慮少d!!

首頁

尾頁

跳至