跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你們的小朋友的自理/ 獨立能力?

1/ 穿除衣服/ 鞋襪

2/ 表達上厠所/ 自己除或穿回褲子

3/ 食野/ 飲水

4/ 刷牙

5/ 自己玩一陣

6/ 其他

大宅

Re: 請問你們的小朋友的自理/ 獨立能力?

1/ 穿除衣服除衣服ok(開腔),穿未得(穿完一隻袖後搵唔到另外一隻袖)/ 鞋襪 ok

2/ 表達上厠所ok/ 自己除或穿回褲子ok(不過穿的話要一隻手扶住野

3/ 食野/ 飲水ok

4/ 刷牙ok,不過好求其,刷正面姿勢會較正確,我會再補飛

5/ 自己玩一陣ok

6/ 其他 沖涼時自己拿毛巾及玩具到浴缸~有時vv後會要求自已抺食飯時到廚房取自已的碗~收玩具及掉拉圾等...(由其係掉垃圾佢最拿手,我有用的佢有時都會話係[垃圾]然後拿去掉)

珍珠宮

環保接龍勳章

1/ 穿除衣服除衣服ok(開腔),穿未得(穿完一隻袖後搵唔到另外一隻袖)/ 鞋及短襪 ok, 長襪未得

2/ 表達上厠所ok/可自己除褲,但穿回褲子時要坐地下先穿到

3/ 食野/ 飲水ok

4/ 刷牙ok,不過好求其,刷正面姿勢會較正確,我會再補飛

5/ 自己玩一陣可以自己玩好耐都得

6/ 其他 有時vv後會要求自已抺食完飯將自己d食具放回廚房, 收玩具及掉拉圾等...(由其係掉垃圾佢最拿手,自己仲取紙巾抺咀, 抺手跟手就入廚房掉o左)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

1/ 穿除衣服/ 鞋襪 ~ 除衫,鞋襪可以自已做,穿衣服要他

2/ 表達上厠所/ 自己除或穿回褲子~ 自已識去厠所,著褲就
一時ok,一時不ok

3/ 食野/ 飲水 ~ 會自已飲水,肚餓就不雖要餵,不肚餓就要餵

4/ 刷牙 ~ 要我幫佢刷牙

5/ 自己玩一陣 ~ 可以自已玩一陣啦

6/ 其他 ~ 當做到一件事會讚自已Good Boy

男爵府

好媽媽勳章

1/ 穿除衣服/ 鞋襪---自己做,但睇心情,有時沒有耐性要人幫,著衫要幫,著褲自己

2/ 表達上厠所/ 自己除或穿回褲子--自己做到

3/ 食野/ 飲水--自己做到

4/ 刷牙--口頭提示下自己刷

5/ 自己玩一陣--可以

6/ 其他--有鼻涕自己用廁紙呻,沐浴則鐘意自己搽皂液及拿花酒

首頁

尾頁

跳至