論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企唔大, 請咗姐姐就少咗空間.(同埋屋企未試過多咗個人喺到)..

請鐘點又怕唔可以長時間有人幫手...

其實價錢相差唔太遠,

有無人2樣都試過請過???有無好提議呀??

thanks

男爵府

回覆:有無人請過鐘點同家傭???

請鐘點啦!真係嫁,如果係執屋清潔,一定請鐘點,佢地好專業快手。之前幫我手嗰個女仔,黎幫我3個鐘,好過個姐姐做兩日,又唔駛包食宿。

我是一隻大草蚊

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請鐘點啦!真係嫁,如果係執屋清潔,一定請

原帖由 ChoMan 於 13-10-06 發表
請鐘點啦!真係嫁,如果係執屋清潔,一定請鐘點,佢地好專業快手。之前幫我手嗰個女仔,黎幫我3個鐘,好過 ...
你問係邊度請?thx.

明天會更好~~

男爵府

回覆:LongRyan 的帖子

我係朋友介紹嫁,我朋友知我未請到姐姐,所以叫佢黎幫手,佢本來係印尼姐姐,但而家嫁咗俾香港人,因為之前僱主有好多貓同湊過小朋友,所以好識打理動物同小朋友,但佢淨係做大埔咋。

我是一隻大草蚊

珍珠宮

2020勳章

可以打去家務通搵,你試左鐘點先,覺得有需要先再考慮工人

公爵府

如果唔使驚會獨留兒童在家,咁鐘點好好多,起碼 flexible 好多

請工人其實每月支出唔止 4K,你仲要包食包住包機票俾 agent fee,佢o係你屋企亂拎你 d o野食 & 用,水電煤暴升(鐘點唔會o係你屋企開熱水沖涼)。有乜要換人,隨時要賠 1 個月。鐘點做 1 次唔 like 都可以換,就算 through 公司搵要俾佣都少好多,而且仲可以自己上網搵

伯爵府

畀面勳章

如果屋企唔大, 唔想多個外人在家, 最重要小朋友有自理能力, 真係可以請鐘點.

我之前新工人未到, 舊的又走左, 我都係請左一排鐘點. 在家務通請, 有受過訓練, 真係好知邊樣用咩野清潔劑, 我由每次3小時加到4小時, 全間屋比佢大掃除咁正.

唯一請鐘點的缺點係.....間中我要獨留兒童在家!

複式洋房

zitzai 發表於 13-10-6 21:14
如果唔使驚會獨留兒童在家,咁鐘點好好多,起碼 flexible 好多

請工人其實每月支出唔止 4K,你仲要包食包 ...
係呀,,你講既睇法, 我都係咁唸..不過唔知有無打算錯呀..
同埋屋企唔大真係好大原因囉.

複式洋房

恩祺媽(carol) 發表於 13-10-6 23:57
如果屋企唔大, 唔想多個外人在家, 最重要小朋友有自理能力, 真係可以請鐘點.

我之前新工人未到, 舊的又走 ...
聽埋你咁講, 應該更加肯定咗自己既唸法,,唔該晒

複式洋房

係喎, 想問埋大家, 請鐘點, 你哋會一個星期用幾多日呢?

我依家想隔日嚟, 應該可以應付啩.

伯爵府

畀面勳章

回覆 vancat 的帖子

如果你屋企唔多雜物/家俱, 隔日黎都應該夠. 如果想鐘點幫你買埋餸, 洗好切好, 就比多一個鐘佢囉!

p.s. 我之前請鐘點, 都係隔日黎的.

別墅

回覆:vancat 的帖子

睇吓做咩工作,清潔中点ok但如果照顧小朋友而你要返工就要姐姐

男爵府

回覆 ChoMan 的帖子

可否PM啲資料俾我呀?我而家有請鐘點,不過手腳稍慢。Thanks.

複式洋房

恩祺媽(carol) 發表於 13-10-7 16:15
回覆 vancat 的帖子

如果你屋企唔多雜物/家俱, 隔日黎都應該夠. 如果想鐘點幫你買埋餸, 洗好切好, 就比多 ...
先前無唸過有買餸呢樣嘢喎, 我以為只係做家務咋.
係個個都幫買餸定係個別先肯做???

複式洋房

2013Fish 發表於 13-10-7 22:38
睇吓做咩工作,清潔中点ok但如果照顧小朋友而你要返工就要姐姐
係呀, 都明白架..如果揾鐘點當然要揾人照顧bb.
我算好幸福了...都係婆婆, 嫲嫲嚟幫手.

恩祺媽(carol)  有婆婆/嫲嫲幫手就最好, 唔使受制於外傭  發表於 13-10-8 15:27

伯爵府

畀面勳章

vancat 發表於 13-10-8 14:20
先前無唸過有買餸呢樣嘢喎, 我以為只係做家務咋.
係個個都幫買餸定係個別先肯做???
...

「樂活助理」協助僱主處理各項家居事務,服務範疇包括:

清潔
洗熨
煮食
植物護理
寵物照顧
外傭替假
教授外藉家庭傭工處理家務

你登記時, 講明要求個家務助理要幫你d 咩, 果個機構就會幫你搵合你要求的人. 當然如果你要佢買埋餸, 咁買餸的時間都計入工作時間啦.

如果個家務助理同你住得近, 可以叫佢地接放學tim.

同埋請呢d 會要求你幫個助理買保險, 我果時係 $40/week.

複式洋房

恩祺媽(carol) 發表於 13-10-8 15:25
你登記時, 講明要求個家務助理要幫你d 咩, 果個機構就會幫你搵合你要求的人. 當然如果你要佢買埋餸, 咁 ...

唔該晒..請問大約乜嘢價錢架???
全都係以鐘計???

伯爵府

畀面勳章

vancat 發表於 13-10-9 19:52
唔該晒..請問大約乜嘢價錢架???
全都係以鐘計???
呢度有薪酬參考:

http://www.erb.org/smartliving/pdf/suggested_wages_t.pdf

我請時係以鐘計, 月薪計另議.

複式洋房

回覆:恩祺媽(carol) 的帖子

thank you so mcuh

大宅

引用:屋企唔大,+請咗姐姐就少咗空間.(同埋屋企未

原帖由 vancat 於 13-10-06 發表
屋企唔大, 請咗姐姐就少咗空間.(同埋屋企未試過多咗個人喺到)..

請鐘點又怕唔可以長時間有人幫手...
我兩樣都請過,用鐘點,如有小朋友比較困身,如想出下去下下要搵人幫手睇,最後我請返工人,加上請鐘點都有激氣野。

首頁

尾頁

跳至