嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Elomet cream

有無醫生開過呢隻cream俾你地的bb用呢? 用黎醫敏感或濕疹!
有兩個兒科醫生不約而同都話呢隻藥膏bb仔都用得, 但又聽聞有"類固純", 唔可以長時期用.
bb呢兩日皮膚敏感, 心大心細, 唔知用唔用好?

大宅

醒目開學勳章

Re: Elomet cream

此cream是類固純,不可長期用。

男爵府

有個兒科醫生開elomet cream 畀我小朋友。 後來轉另一個兒科醫生, 就話elomet 的類固醇比較強, 叫我唔好再幫小朋友搽。 我諗如果濕疹太嚴重先需要用elomet, 如屬輕微, 都係搽其他類固醇含量低的cream, 例如: hydrocortisone 之類比較適合, 因為類固醇用得不適當會有副作用!!

禁止訪問

別墅

我個醫生就開1%HC (不知是不是hydrocortisone) 同Uni-Cort Cream 1%。

大宅

PurpleB 寫道:
我個醫生就開1%HC (不知是不是hydrocortisone)
Ans.: Yes. correct.
同Uni-Cort Cream 1%。
Ans.: Yes. Universal/Unipharm manifactured med, = 1% Hydrocortisone.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

Hi Dr. Yonex,
You are so nice, 我在很多不同的TOPIC都見過你幫忙回答及提供專業的資料和意見, 實在幫左大家唔少.

我個仔由1月到現在7個幾月, D濕疹斷斷續續都未好過, 主要出現在膝頭背的屈曲位及手腕的摺位, 最近連身及腳踭都出埋, 我之前睇醫生開左1% HC 類固醇藥膏, 我自己好怕副作用無同佢查, 但奶奶就一見較紅就用 (因為快見效), 幾個月來已經查了2支. 其實點樣為之用得多會有副作用, 我咁樣又算唔算用得多呢? 因為我真係好擔心, 希望你可以幫忙比D意見. TKS!

大宅

Dr. Yonex,

bb四個月啦, 令我最煩既係佢啲皮膚, 真係好氣餒.
呢兩日天氣回潮, 但bb面仔啲皮膚仲係又紅又乾(集中係臉頰同埋額頭兩邊,仲有啲甩皮), 都唔知敏感定係濕疹
之前有醫生開了Elomet cream , 但我知此藥類固醇較強,而且包裝有標示每天用一次,
若否以Aqueous cream and Elomet cream 開稀塗患處, 每天一次的話, 是否可行的辦法呢?

請幫幫忙

大宅

ELOMET 是較強的類固醇, 不適宜搽面, 即使溝稀亦不好. 搽面最好先試 1%HC. 

大宅

Sorry, skip咗睇唔到tim~
Hydrocortisone 用得多都唔好,由其是如果患處面積大,steroid absorption is increased. So try using it if necessary for a few days, twice a day and then once a day and apply only as thin layer without occlusion(ie, do not cover the apllied area with another cream/ointment/plaster/tape!)

Daisy2006 寫道:
Hi Dr. Yonex,
You are so nice, 我在很多不同的TOPIC都見過你幫忙回答及提供專業的資料和意見, 實在幫左大家唔少.

我個仔由1月到現在7個幾月, D濕疹斷斷續續都未好過, 主要出現在膝頭背的屈曲位及手腕的摺位, 最近連身及腳踭都出埋, 我之前睇醫生開左1% HC 類固醇藥膏, 我自己好怕副作用無同佢查, 但奶奶就一見較紅就用 (因為快見效), 幾個月來已經查了2支. 其實點樣為之用得多會有副作用, 我咁樣又算唔算用得多呢? 因為我真係好擔心, 希望你可以幫忙比D意見. TKS!

大宅

lkyjoanne 寫道:
Dr. Yonex,

bb四個月啦, 令我最煩既係佢啲皮膚, 真係好氣餒.
呢兩日天氣回潮, 但bb面仔啲皮膚仲係又紅又乾(集中係臉頰同埋額頭兩邊,仲有啲甩皮), 都唔知敏感定係濕疹
之前有醫生開了Elomet cream , 但我知此藥類固醇較強,而且包裝有標示每天用一次,
若否以Aqueous cream and Elomet cream 開稀塗患處, 每天一次的話, 是否可行的辦法呢?
Ans.: No, Too strong is too strong in strengh and dilution is not the solution. Use Perderm/Cutivate cream once a day fo his face. If your doctor dispense Eldomet for his face, see another better doctor~ I am serious.

請幫幫忙

首頁

尾頁

跳至