興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

部HP檯式用左咁多年燒左都應該架啦~
但我應該點攞返啲相呢?
另外想買部手提電腦,大家有無建議?
我唔想再買返HP.覺得麻麻地...

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

回覆:selfpc 的帖子

大概咩價位呀?
自己拆得唔得啊?不過我對電腦都唔識

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

我就係文書處理就可以啦!!
因為我去問過價錢,佢好似想殺左我咁話要2000幫我攪.搵個識電腦嘅朋友整

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

上youtube打 how to replace your hard disk或類似字眼,就有video教你點拆HD

如果係廠機,可能螺絲批都吾駛用就拆到。
你部HP電腦是甚麼型號?

你部電腦可能只係燒左火牛,去新高登買個HP二手火牛(應該係百多元),就可能搞店。買新的火牛就要幾百元。

Hard Disk有兩種插頭,一種係ATA,係用很闊和扁的排線連接電腦,另一種係SATA,係用較幼的電線連接電腦。拆左Hard Disk出來,要找個arm插的底板先可以用得返。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

大宅

回覆:rayhong9 的帖子

既然燒左就唔要啦.太阻地方~我上youtube睇下

大宅

拆左出黎係咪要係第二部電腦攞出黎啊?要同型號嘅電腦定唔同型號都得?拆左出黎要唔要用特別嘅野保管好?

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

selfpc 發表於 13-10-8 20:04
回覆 yaching 的帖子

睇下你部腦舊成點,以前D硬碟有D用IDE排線,有D用SATA,唔同型號電腦都得,插線頭相 ...
如果係用IDE排線就比較麻煩,而家有啲底板冇ID接口。

大宅

回覆:skIII 的帖子

呢個係咩接口啊?你教下我.拆出黎要點保存啊?要唔要用咩裝啊

別墅

回覆 yaching 的帖子

個圖好細,好可能是SATA,拆除硬碟方法可以望望以下:

http://pcwack.pixnet.net/blog/post/34704141-%E8%8F%AF%E7%A2%A9-asus-cp5141%E9%9B%99%E6%A0%B8%E6%96%87%E6%9B%B8%E6%A9%9F%E4%BA%8C%E4%BB%A3-%E5%A5%97%E8%A3%9D%E6%A1%8C%E4%B8%8A%E5%9E%8B%E9%9B%BB

不過另一問題是你有冇另一桌面電腦可以駁硬碟?如果沒有可能要買一個硬碟外接盒,把硬碟經USB駁到手提電腦。

首頁

尾頁

跳至