跳至

首頁

尾頁

子爵府

頂...........比我99激到就快爆血管﹗

今日帶栗子仔落去奶奶到比佢睇住,落到去3點3,我同佢講話3點9比bb食奶,點知我返到去5:00時見佢係到餵緊奶,我當堂呆一呆,我問佢點解5:00先比佢食奶?佢話阿b訓左,所以無叫佢起身食,佢次次都係咁架,有時3個鐘到話阿b唔肯訓就係肚餓,跟住又無拉拉開奶比佢食,我已經同佢講左好多次,我話如果佢真係訓左,咁你最多遲大半個鐘先比佢食都ok,但就唔好相差咁遠,或者佢末夠鐘食奶,早3個字比佢食都得,唔好早得太多,因為我要就番佢臨訓食果餐,通常係12:00左右,如果佢唔跟我個時間比佢食我好難就到,因為我驚阿b如果唔係果段時間比佢食,佢會唔知果餐係last一餐,所以我次次帶比佢睇住都好緊張同佢講個飲奶時間,點知佢次次都唔係跟我講果個時間,咁問黎做咩喎﹗

咁都算啦,我次次都忍佢,點知今日真係好離譜,我去到見到佢係到餵緊奶,但係唔知點解支奶入面好油,有几個油"pot"係到,跟住我梗係好緊張咁問點解支奶咁油架?佢竟然話係呀,有小小油,跟住我話,唔係小小喎,係好油喎﹗即刻叫佢停止,但係支奶阿b已經食左4安半啦,佢重話佢係用我帶比佢d水開奶架,唔知點解會咁,我心諗,我唔知點解會咁,但係佢見到支奶咁油都應該開過啦,有乜可能照比阿b飲落肚架 ﹗我一直都好擔心阿b會肚痛,今晚阿b唔知係咪唔舒服,一番黎不停咁訓,又不斷紮醒,一醒就不斷大喊,都唔知係咪真係肚痛架﹗我同我老公講,以後都係盡量唔好比我99餵奶啦﹗時間唔跟都算啦,支奶咁油都照比個bb飲我就真係忍唔到﹗一句講哂嬲到震,係到發下癲先,因為我老公都係幫佢老母架啦﹗

別墅

Re: 頂...........比我99激到就快爆血管﹗

你好慘呀 !
:-(

大宅

我都有差唔幾o既經歷...
我、臭b、臭b老豆每個星期五六日都會返去9962度..
每次都係我負責餵臭b..
點知有一次, 我有事星期五晚無去到...
星期六, 臭b一喊...
9962就話"臭b緊係肚仔餓喇, 你仲唔餵佢?"
(我剛剛一個鐘頭前才餵完呢...)
我緊係無餵啦, 佢兩老竟然開奶水俾臭b飲...
星期六晚, 臭b老豆同我講...
"你個仔呀, 都唔知佢做乜, 成日喊, 哄佢又喊, 咪開d奶水俾佢囉...."

星期日返到屋企...臭b食奶o既時間完全變晒....
攪到我...唉!!!

複式洋房

好鐘意你個公仔表情,簡直係我對我99

大宅

sumyiuma & 水怪

所以~~, 我原先SAY返工後比99揍的, 上星期已決定找經驗EE揍, 無眼屎乾淨盲. 現已在同區找到, 比$3000 揍日頭.

大宅

我奶奶間唔c 會來我屋企探亞b. 每次都好緊張. 她來之前, 我會remind 老公好多o野一定唔可以比奶奶做. ie: 喂奶, 沖涼...

我唸唯一method 係remind 老公同佢亞媽講. 有時我o地會~係奶奶面前嘈亞b do野, 等佢知我好有要求, 唔好亂離

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

唉!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

sumyiuma,
very poor ! u need to find other method la !
dun make worry relationship /c ur husband and ur 99!

子爵府

係呀係呀,我99又成q日懶醒架,佢唔識又唔問,同佢講完下次又唔記得,我同佢講開奶開170ml,佢竟然開水150ml,我問佢點解,佢話加咪d奶粉落去咪就係170ml囉﹗吹脹........跟住我話唔係咁架,同佢解釋過一次,跟住下一次又係咁,跟住我又再講多次比佢聽,佢竟然"係咩,原來係要開水170ml架"好似我重來無講過咁﹗

[quote]
sumyiuma 寫道:
好鐘意你個公仔表情,簡直係我對我99

別墅

我99又係好唔掂, 琴晚八點一個電話都無就上嚟, 佢同BB玩嗰陣, 我提老公問佢有無洗手, 佢竟然話出門口洗咗, 所以嚟到唔駛洗!!! 由北角去荃灣都可以唔洗手!!!!我幾想問佢, 咁佢下晝食咗飯夜晚係咪唔駛食??!!!我老公又唔敢話佢, 叫我算數! 我都好唔鍾意我99, 佢一上嚟我心情就會好差, 因為佢勁煩, 成日要我哋跟佢方式做嘢, 三十幾年前嘅湊BB方法唔work

大宅

Hi 水怪,

有關開奶時間, 唔知我個做法你會唔會都啱用

由於我每朝都等BB醒先俾BB食第一餐奶 (由6:00至8:00不等), 返工時就由奶奶揍BB (我叫奶奶每隔4個半鍾餵一次, 但你都知la, 點都有出入), 所以每晚我放工都會問奶奶上一餐幾點食, 再照正常隔4個半鍾俾BB食, 但不論臨睡前一餐幾點食都好(7:30-9:30不等), 我都會12:00俾BB食最後一餐, 咁就唔會影響到bb同我的訓覺時間la

至於奶奶其他習性....

大宅

係呀, 係呀 ...
我都好似swisslady咁..等臭b醒左就餵..
臭b來來去去都係6點幾鐘食第一餐..
之後我將臭b放在育嬰園, 就話個時間俾佢知,
佢會大約隔3、4個鐘倒餵臭b..
之後再話返最後果轉o既時間俾我知..
我就再隔4個鐘...
因為生命鐘的慣性..所以其實日日都差唔幾...

swisslady 寫道:
Hi 水怪,

有關開奶時間, 唔知我個做法你會唔會都啱用

由於我每朝都等BB醒先俾BB食第一餐奶 (由6:00至8:00不等), 返工時就由奶奶揍BB (我叫奶奶每隔4個半鍾餵一次, 但你都知la, 點都有出入), 所以每晚我放工都會問奶奶上一餐幾點食, 再照正常隔4個半鍾俾BB食, 但不論臨睡前一餐幾點食都好(7:30-9:30不等), 我都會12:00俾BB食最後一餐, 咁就唔會影響到bb同我的訓覺時間la

至於奶奶其他習性....

民房

我開始放個b係99度,真係好激氣,她竟然俾糖冬瓜煲紅蘿蔔水俾bb飲,她話bb唔肯飲水,但bb2個幾月,唔知受唔受得,又話bb唔駛介夜奶,鍾意幾時飲便俾她飲,第一日便頂唔住,唯有忍一忍先,叫老公出聲啦。

子爵府

糖冬瓜煲紅蘿蔔水---bb咁細個得唔得架?

baby191106 寫道:
我開始放個b係99度,真係好激氣,她竟然俾糖冬瓜煲紅蘿蔔水俾bb飲,她話bb唔肯飲水,但bb2個幾月,唔知受唔受得,又話bb唔駛介夜奶,鍾意幾時飲便俾她飲,第一日便頂唔住,唯有忍一忍先,叫老公出聲啦。

男爵府

我唔係同62,99住, 佢地平時都唔會打來or黎我屋企睇b, 取左月頭個幾日~ 月尾同月頭個幾日佢會打比我老公, 問ar b 呢排點, 跟住話好掛住ar b, 好想見ar b, 講完2句之後就同我老公講, 今個月過左$$比佢未~~ 跟住成個電話內容都係講$$$~~ . 當我老公比左$, 家用之後, 佢2老就好似人間蒸發, 唔再掛住個孫~ 電話都無個

不過我都唔想見到佢地, 上2次佢見到我, 問我同bb介左片未, 叫我"逗" bb "ngng" 唔好哂左b片wor~~ 我話bb腰骨未可"逗"佢呵&天氣咁冷,我怕冷親bb, 佢話唔怕wor~ 佢話佢個孫(我大伯個仔, 佢湊的), 係醫院返屋企3朝就介左wor!!! 你地信唔信!!!

and ar b 自己個幾月時介左夜奶, 佢就話我痴線, 仲咩咁快幫ar b 介夜奶.

別墅

你個99都幾得下...唔係時候介片就叫佢介, 應該開始介夜奶就叫你唔好介...

男爵府

簡直係經典, 超cute tim la

cspc7 寫道:
你個99都幾得下...唔係時候介片就叫佢介, 應該開始介夜奶就叫你唔好介...

大宅

629,

你向邊區呢?
如何搵經驗EE??

629 寫道:

所以~~, 我原先SAY返工後比99揍的, 上星期已決定找經驗EE揍, 無眼屎乾淨盲. 現已在同區找到, 比$3000 揍日頭.

大宅

陪月勳章

現在, 我bb是我媽媽照顧, 晚上自己湊. 其實, 我媽媽上兩個星期, 亞b三個月的時候開始"逗" bb "ngng". 初頭, 我都怕bb腰骨未可"逗"佢, 但我媽媽話bb腰骨ok, 可以試, 加上, 我及我弟弟bb的時候, 她都是這樣做. 後來發現, bb真的可以"ngng", 有時bb會發出"ngng"聲, 她真是想去大大, 我媽媽便除片, "逗" bb "ngng", 我覺得這方法也不錯. 當然, 天氣冷的日子, 我媽媽都唔會做. 有時, 看到我媽媽的做法, 都不大相信, 但有時都work ka, 但要自己分析.

大宅

TSING YI .
朋友介紹

im_csb 寫道:
629,

你向邊區呢?
如何搵經驗EE??

629 寫道:

[/quote]

首頁

尾頁

跳至