育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

到底邊隻日本奶粉好???

for new born bb, 想買定奶粉, 又唔知邊隻好d? help...............

大宅

Re: 到底邊隻日本奶粉好???

haha.... 成日都有人問呢個問題. 其實四個牌子 (明治森永雪印和光堂) 都各有捧場客.

我個女一直都係食開雪印, 食到肥肥白白, 皮膚滑滑. o黎緊細仔都會食雪印.

子爵府

森永,出名對bb腸胃好,囡囡一直都食,day day便便順暢,吾駛“老“呀麻

複式洋房

my bb eat Meiji
3kg at birth
now almost 5 kg la (1.5 mth)
ng ng ok ar

大宅

甘如果對牛奶蛋白敏感又食邊隻好呢?

大宅

好媽媽勳章

其實我對仔女都大架啦,亞女就黎3歲,個仔歲半...其實都戒得奶~但個女出世到而家都好難去ngng,佢剛出世食過s-26,其間轉過好多隻,而家同個仔都食雅培,其實個仔大便都正常,但好多屁屁放,好似幾熱氣咁 個女難去ngng既程度係會屙到喊,屙到流血 :-( 逗住佢都屙唔到...會好硬好大舊...唔係日日有得屙,有次佢喊左成晚,佢又唔俾我地塞甘油條,要成家按住佢,最後屙左網球咁大既便便出來!!!做亞媽點會唔心痛...~睇過好多次醫生,佢話情況再係咁要照腸,睇下係咪佢大腸蠕動能力有問題...但我覺得係關奶粉事

睇雜誌話明治幾好,bb食左便便軟身 我見上網訂都係$160左右(大仔奶),唔算貴!!!有冇媽咪知道最少可以訂幾多??我想俾佢試下先

別墅

均均媽,

係re-on可以最小訂1罐

大宅

無錯,四隻都有人話好,我就揀最平個隻和光堂,食得好好喎,邊個話平野無好野,係日本都好多人食架!

大宅

好媽媽勳章

我個傻B都係食和光堂, NG NG 日日有 VERY GOOD!

大宅

畀面勳章

BB而家食緊森永細仔,ok喎,各方面都好好, 直得推介

侯爵府

我個仔都係啱啱轉咗和光堂一我 like 佢多啲 calcuim
btfoot 寫道:
我個傻B都係食和光堂, NG NG 日日有 VERY GOOD!

複式洋房

我個囡囡都係食和光堂, 便便好好, 皮膚又靚靚~
其實和光堂都有100年歷史, 應該都好既, 唔係都唔會出咁耐啦...
雖然我開頭都諗住俾囡囡食森永, 但見和光堂平幾十蚊一罐, 所以我試左, 又ok, 咁咪繼續食囉~

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

和光堂, 便便非常好

大宅

我BB食開香港雪印,啱啱轉咗日本雪印,唔知好唔好呢?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

均均媽,

我個仔果時同係個女一樣咁滯...又係便秘得好犀利,好嚴重~
之後我搵左好多BK舊資料睇到好多媽咪話食左森永大仔便便問題冇晒~有人話轉明治都係一樣屙硬屎...
所以其實係咁我建議你轉森永試下先~因佢有軟化便便成份~
我個仔果時3-4日先開一次大...成日都硬到好似舊石頭睇到好陰功...
之後我買左1 can森永大仔番黎慢慢轉,一餐餐咁轉,佢食第一日岩岩轉左一餐森永大仔佢果晚已經即刻開大喇...所以我用左3日,第4日已經同佢轉晒任森永到依家日日都有1-2次便便架~又唔硬~

P.S:我個仔之前食S 26唔得轉左A+愈食愈差之後8個月就轉左森永大仔~因佢一向冇咩野敏感我先8個月拿拿臨同佢轉左,佢終於有好日子過,唔駛日日都谷便便但成3日先屙到...

大宅

你8個月同阿仔轉左食大仔森永呀? 我以為你等佢九個月先同佢食大仔添....
kawai928 寫道:
均均媽,

之後我搵左好多BK舊資料睇到好多媽咪話食左森永大仔便便問題冇晒~有人話轉明治都係一樣屙硬屎...
我個仔果時3-4日先開一次大...成日都硬到好似舊石頭睇到好陰功...
之後我買左1 can森永大仔番黎慢慢轉,一餐餐咁轉,佢食第一日岩岩轉左一餐森永大仔佢果晚已經即刻開大喇...所以我用左3日,第4日已經同佢轉晒任森永到依家日日都有1-2次便便架~又唔硬~

P.S:我個仔之前食S 26唔得轉左A+愈食愈差之後8個月就轉左森永大仔~因佢一向冇咩野敏感我先8個月拿拿臨同佢轉左,佢終於有好日子過,唔駛日日都谷便便但成3日先屙到...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

因為我個仔一向冇話敏感果d所以我先敢8個月鬆d同佢轉喳~ :lol:
同埋真係好想快d同佢轉左係好既佢唔駛咁辛苦嘛~
不過當然如果bb本身有敏感情況梗係唔好學我啦,我呢d反而教材~

sweetiecoco 寫道:
你8個月同阿仔轉左食大仔森永呀? 我以為你等佢九個月先同佢食大仔添....
[quote]
kawai928 寫道:
均均媽,

[/quote]

大宅

哈哈...其實我都打算食埋手上o既奶粉, 大約九個月左右, 我就會同阿女轉大仔奶粉架啦...佢由人奶B轉做奶粉B之後都係食森永...而家都叫做唔錯囉...
係呢, 你知唔知道, 究竟BB每日應該要吸收幾多DHA先為之夠呢?

別墅

anyone know which web site (re-on, b&m...) will have stock for 和光堂 0-9? and no need to wait to ship from Japan?
And, anyone have the content of 和光堂? is it similar to 森永?

大宅

Click here
re-on

首頁

尾頁

跳至