自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該,想問吓大家意見

唔該,想問吓大家意見, 如果响籃球場嘅籃底比個籃球打碎一隻鏡片, 個籃球主人要唔要陪錢呢?(兩個都係中學生)

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 唔該,想問吓大家意見

人地打緊籃球...當事人點解係籃底既

大宅

個籃球場係我哋屋苑嘅設施, 所以個個住客都可以去打, 我個仔(中一)就係果日落去打籃球, 有個中四嘅男仔企响籃底, 但佢又冇帶波, 可能想等其他人嘅波跌落嚟果時, 可以打一兩球(好多小朋友冇帶波都係咁), 個籃球就响咁嘅情況下省中佢副眼鏡, 後來佢打電話比我, 要求我陪番一隻鏡片比佢(不過佢就斯斯文文, 唔係曳人)

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

我個人覺得...如果佢係場外比個波打到...你囝囝就有全責...但係如果果個人係係場內...佢自己都應該有責任囉...最多都係陪一半...係佢自己企係個危險位!!

大宅

唔該哂

別墅

Re: 唔該,想問

我想問,開始打波時有無警告/示意佢,企係藍球架底會有危險,類似既提示。如果有我認為無須負責,因為係佢自己選擇既。

另外,點解佢會有你電話既,係未另有原因

大宅

果日省中佢副眼鏡之後, 佢就要我個仔陪錢, 我個仔話比佢知冇錢响身, 佢就叫仔仔用佢個手提打番屋企搵我,佢响電話裡面話我知,佢冇士啤眼鏡, 聽日都冇眼鏡番學, 其實我當時心軟, 己經陪咗錢比佢。但同番老公講,佢話係佢自己企响d危險位, 唔應該陪喎。所以我想問吓大家我老公嘅睇法啱唔啱, 下次有同類事件, 使唔使陪比人。另外球場係冇任何提示叫d人唔好企响籃底。

洋房

其實,呢d雙方都有責任,你未一定要賠,有得講!!!以我所知,就無規定 / 任何指示叫人唔好企響籃底,因為其實好多人都知咁樣企係籃底係好危險。

大宅

你可以建議佢去小額錢債審裁處索償,等個官判。

子爵府

好媽媽勳章

道理上唔使賠,個波無眼唔識避,點知d人企响邊呀,同埋咁大個仔都知道果個位好危險架啦,自己攞黎衰.
人情上見佢學生哥咁可憐又無士啤眼鏡,我都會賠,但只比一半,事關唔係自己個仔錯晒,佢都唔啱,根本佢唔企係度都唔使破財 :evil:
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

你C6說得對, 佢都有錯在先
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

珍珠宮

以我識少少扮代表的理解,如果上庭打"tort", 樓主好大機會不用負全責,因為如貝貝所講"果個人係係場內.......佢自己企係個危險位",呢d所謂"contributory negligence"個官會考慮佢自己佔幾多責任,先至判賠或賠部分

比著我,私底下就頂多賠一半,因為我覺得佢係見細佬仔所以屈佢;試下整爛果果係大人,佢會唔出聲,返屋一五、一十同屋企人講,整番就算!

大宅

我都係陪番一半比佢, 佢自己出番一半。你講得啱, 我個仔果日真係好滕雞, 眼都紅哂, 拎住個波等我落嚟球場。 :-(

別墅

我覺得唔洗..人地打緊波點會企係藍底
正如你開緊車我唔會企係馬路等你撞..

首頁

尾頁

跳至