自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

私人屋苑泳池是否一定要有救生員 ??

小朋友參加的泳班剛好是救生員食飯時間, 老實講, 一個教練都未必可同時睇實咁多個小朋友, 又唔俾家長入去睇住, 如何是好 ?

已問過管理處, 話真係安排唔到救生員, 知否可以去那裡投訴(如康文署可以嗎) ?

男爵府

回覆 winho128 的帖子

任何泳池如果開放給泳客, 都一定要有救生員 .

子爵府

回覆:請教---私人屋苑泳池是否一定要有救生員

有開放一定要要

大宅

2021勳章

正常開放時間一定有救生員,所以泳班一定會安排係開放時間內上堂

如果上堂時冇救生員是很危險,唔建議係呢d時間上堂,問問可否改時間或安排救生員

大宅

好媽媽勳章

回覆 fancl413 的帖子

已問過管理處, 話真係安排唔到救生員, 知否可以去那裡投訴(如康文署可以嗎) ? 唔該晒 !

大宅

好媽媽勳章

回覆 hui.lai 的帖子

已問過管理處, 話真係安排唔到救生員, 知否可以去那裡投訴(如康文署可以嗎) ? 唔該晒 !

大宅

好媽媽勳章

hitmanlau 發表於 13-10-8 18:35
正常開放時間一定有救生員,所以泳班一定會安排係開放時間內上堂

如果上堂時冇救生員是很危險,唔建議係呢 ...

男爵府

引用:Quote:hitmanlau+發表於+13-10-8+18:35+正

原帖由 winho128 於 13-10-08 發表

...
私人屋苑點會同康文署投訴,你係投訴個屋苑or投訴教練!
你問教練點解無救生員你都落水,點解唔轉時間,管理署安排唔到唔係理由,佢可以close個池,佢開放,責任有佢份

大宅

康文署在關閉時間租水線比各游泳會教游水,都冇救生員當值啦!而家康文署都係咁做,你點投訴個處理署呢!

Kirsten  香港人文化~一味投訴你可以選吾學架覺得吾安全!  發表於 13-10-9 07:34

大宅

最尾打錯字,係管理署,同埋係顯徑游泳池,都試個有個教練等小朋友去左廁所,後尾個小朋友遇溺,有救生員都唔一定安全,都可以遇溺 ,如果係我,我又擔心同緊張小朋友安全,我會揀開放時間,同小朋友一齊入場跟緊d!純粹個人建議,唔鍾意,可以唔洗理我

珍珠宮

畀面勳章

我之前屋苑都有係無救生員時上課,暑假時更時常都係咁,但係家長可以進場睇住,講真,如果得老師二個都唔夠,係睇得無咁好,因我屋企望到pool 好清楚,記得上個月我睇住個老師點教小朋友,其中一個小朋友手游游下zone 手個水泡掉開左即刻沉入水中,但老師當時照顧緊令一個小朋友睇唔到,佢家人見到即跳入水抱返起佢,果時老師先見到立即游過去,但緊係佢家人快d la. 我見到都驚,即同自己講,小朋友學游水一定一定要有大人跟住。

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

擔心就自己入埋場睇實,一係就唔參加,免得心煩!

今晚又OT!!!!

禁止訪問

引用:+本帖最後由+winho128+於+13-10-8+19:33+編

男爵府

回覆:請教---私人屋苑泳池是否一定要有救生員 ??

一對四我自己都入埋場睇,工人都信唔過

洋房

你住邊個屋苑無救生員?而家好多都係咁架吽?
我屋企樓下果個泳池救生員放飯會關門,食完飯先開返

洋房

認識瑞士牛牛第一回

如果你們發現你所服務的泳池,沒有足夠的救生員,請從速致電到食環署舉報。但主管仍要繼續開池,供泳客及泳班使用,請不要猶豫,立即致電食環署舉報。最好拍照或攝錄,以作記錄.

winho128  唔該晒, 我已至電食環署查詢 。  發表於 13-10-9 19:21

洋房

認識瑞士牛牛第一回

winho128 發表於 13-10-8 19:36
回覆 hui.lai 的帖子

已問過管理處, 話真係安排唔到救生員, 知否可以去那裡投訴(如康文署可以嗎) ? 唔該晒 ...

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

好多時開泳班都會係關門時間
原來其他住客會投訴點解係開放時間有小朋友學習
阻住佢地游水

但康文處唔關事 因為唔係政府泳班
同埋政府泳班都有係關門時間開泳班的 (是沒救生員的)

你覺得危險就唔好學個個時間 轉第2個時間

大宅

私人的好似由食環管,或者打1823問下岩唔岩先。

winho128  唔該晒, 已至電食環署查詢 。  發表於 13-10-9 19:22

子爵府

2021勳章

唔啱你咪唔好學囉... !

投訴.....投訴.....投訴.....投訴

一味投訴.....有無病...?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

首頁

尾頁

跳至