論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章

老公概講法

前兩日同老公講,工人會游行爭取加四百蚊人工,我話唔同意加外傭人工,四百蚊寧願比香港政府。。。
老公話,香港政府有幾千億外匯儲備,大把$,四百蚊雇員再培訓計劃果D培訓本地人概$理應由香港政府羅出黎。。。如果果四百蚊比工人可以令到巨地養多兩個老家D小朋友讀書,點解唔比巨地呢。。。
聽到巨甘講,我都
我知老公呢D諗法一定會比呢度媽咪
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

Re: 老公概講法

水晶宮

2020勳章

唔好甘激動先,我唔系話雇主應該羅多幾百蚊出黎比工人,而系講而家政府收緊果四百蚊咩咩費概用處 冇收呢份$果時呢份$系工人人工入邊,個個雇主一樣要羅出黎
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

問題點解我地要比多四百元,政府大把水,外傭人工全亞洲最高(計埋假期)

複式洋房

你估佢哋攞$3400唔夠洗呀,個個(我屋企個賓)不知幾富貴,寄完錢返歸仲可以每次放假買一袋二袋,初黎報到就一個喼,
而家就多到幾個喼都放唔哂,放假仲塗指甲油,唔知仲以為佢係闊太.

佢哋响菲律賓賺HK$600,香港攞HK$3400都仲話要加人工,一於唔好用佢哋;叫佢哋返歸睇佢哋點賺HK$3400,又要人工高又無咁既質素.

我寧願HK$400俾香港政府都唔可以俾班少丙.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至