跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 一歲紀念 DVD...報名啦!

Regine,

如果我聽日(星期日)放入郵局既郵箱,
你星期二(15/5)理論上應該收到呀呵?

唔該晒你呀! 辛苦晒

大宅

喂喂,我呢位傷者可否遲多幾日呀,我前兩日返到屋企部腦又釘左 我要搶救阿仔D相先呀,我盡快搞掂寄俾你丫

大宅

ccpccp and others,
明白你既苦況, 而且都有其他媽媽仲未搞得掂, 所以我諗延遲多一個星期, 唔知有冇人反對呢?

ccpccp,
你部腦又死左呀.. 有冇 backup 係 external usb hard disk 呀? e+ d hard disk 都好平喎, 咁你又可以帶住四處走! 諗諗佢啦

大宅

reginefhk 寫道:
明白你既苦況, 而且都有其他媽媽仲未搞得掂, 所以我諗延遲多一個星期, 唔知有冇人反對呢?

ccpccp,
你部腦又死左呀.. 有冇 backup 係 external usb hard disk 呀? e+ d hard disk 都好平喎, 咁你又可以帶住四處走! 諗諗佢啦
我部腦有3隻HD 不過最UPDATE既相放左o係C度,同我又會燒DVD,不過近排中左隻adware用野剷完入唔到Window 後尾我要裝window去另一HD再抄番D相出來又要Format番原本個HD,所以好煩.....呢兩日又入大埔拆線同湊仔所以未得閒住....我都想買隻120G external usb hard disk,但又想買個3.5in hd盒,但又驚HD易壞..都係諗諗先

民房

好野 , 可以遲多一個星期先交. 本來唸住今晚要攪通宵先攪得掂. e+可以有多d時間整好d啦.

reginefhk 寫道:

ccpccp,

大宅

Regine,
好嘢, 可以遲多一星期交 , 我都係做唔切, 諗住今晚通頂添, 唔該晒

洋房

謝謝regine, 多一星期時間好, 因為本來想用express去寄比你.
現在多一星期我可以過多2日先寄.謝謝

大宅

哎呀.. 溜左個 background music!
如果想我幫你整個 moive maker slideshow, 記住俾埋你隻飲歌, 否則會好齋架

大宅

For help of using movie maker, I have captured the following effects on photo/video and transitions, see whether it can help you to describe it.
>> Effects 1
>> Effects 2
>> Transitions 1
>> Transitions 2
>> Transitions 3
>> Transitions 4

大宅

imuran 搵到一個好 website 教人用 windows moive maker
http://www.ilc.edu.hk/extra/COE/INDEX.HTM
click Teaching Resources > Windows Movie Maker
it was based on a previous version.. but most of the things are similar;

or >> shortcut here

大宅

但係我試整完over size 咗
重未加background music & effect 喎 :tongue:
今晚又要再"洞"高牀板再整過

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我地一家三口病足一個星期 .. 仲諗住叫你地唔駛等我 .. 好彩你地延期姐 ..

我想問 .. 我整左個file有6.13MB .. 係咪太細呀 ? 我細佬仲未得閒幫我save落隻碟度呀.. 我又費事自己整 .. 驚佢唔like呀 ...

大宅

wing,
你唔識燒碟, 咁炒落 usb 手指又得唔得呀? 隻 usb 手指可以寄番俾你啊!

大宅

Q: 有人問個 video mov file import 唔到入 movie maker 內, 咁點算呀?

A: c6 幫我搵到個 freeware 可以由 mov 轉 avi format

Step 1: download "Rad Video Tools" in
http://www.radgametools.com/smkdown.htm

Step 2: install this freeware and the computer should also install a quick time player to decode the
movie for this freeware.

Step 3: After press "Convert", in "Video Compression" dialog, choose "Cinepack Codec by Radius" as compressor

Step 4: wait for conversion(quite slow), then the output avi file can be played in media player and can be imported into movie maker

**Note: Ttutorial in here
http://www.windowsmoviemakers.net/PapaJohn/22/Rad_Video_Tools.aspx

首頁

尾頁

跳至