自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教﹕結婚證書或出世紙被揉成一團仍有效用嗎?

由於申請某些手續需要出示有關證書,
之但係,此等證書曾被揉作一團,
攤返開來後有很多突突細紋皺摺,
但入面內容仍可以清晰辨認。
請問咁樣可以照用嗎?
又或是需要申請過另一份副本呢?

又可以用燙斗壓平嗎?會燒著嗎?
thanks..
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

珍珠宮

Re: 請教﹕結婚證書或出世紙被揉成一團仍有效用嗎?

我張出世紙都皺晒皮, d 摺位有 d 穿窿tim.......話晒咁多年歷史!
睇到應該ok 掛
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

webjen

謝謝你回覆呀,
我張結婚證書十年年期,皺成咁,好驚唔得(還有要俾外地有關機機睇),但申請一張副本連翻查費要440元。而且需時兩三星期....
:-( 真希望皺都可以用...
webjen 寫道:
我張出世紙都皺晒皮, d 摺位有 d 穿窿tim.......話晒咁多年歷史!
睇到應該ok 掛
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

伯爵府

一定可以用

但點解會被揉成一團

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

醒目開學勳章

kingawa 寫道:
一定可以用

但點解會被揉成一團

我都係咁話...只要d字睇得清楚就唔會有問題........但我估都好多人即時反應都係.....點解會咁"巢"ge????!!!!
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

祈禱丫, 皺都變直.

好難想像結婚證書會揉成一團. 太皺係用吾到. 最好call 去有關部門問下. d 大陸燦同仔女拎到香港出世紙就拿拿淋去過膠, 出世紙吾可以過膠架麻.
yywhk 寫道:
[quote]
kingawa 寫道:
一定可以用

但點解會被揉成一團

我都係咁話...只要d字睇得清楚就唔會有問題........但我估都好多人即時反應都係.....點解會咁"巢"ge????!!!![/quote]

大宅

想當年,因為我想同c6離婚咁制,嬲起上黎,差在沒有把它撕成碎片....
無諗過離唔成架嘛,真係該煨.... :cry:
kingawa 寫道:
一定可以用

但點解會被揉成一團

子爵府

醒目開學勳章

而家係咪覺得執番張"巢咗"ge婚書,好過得段"殘咗"ge婚姻呢?

如果唔想次次比人懷疑而解釋,不如忍痛比錢攞過張啦.....老公比錢喎.....
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

哈哈,傻豬,如果你唔見咗張身份証,你仍會是香港港人嗎?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 寫道:
哈哈,傻豬,如果你唔見咗張身份証,你仍會是香港港人嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果d字睇得清楚,一定無問題。
不如你試下放係床「肉」壓幾日,應該可以直返好多!

珍珠宮

yywhk 寫道:
而家係咪覺得執番張"巢咗"ge婚書,好過得段"殘咗"ge婚姻呢?....

咁就好好珍惜啦
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

首頁

尾頁

跳至