自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 你會點處理你/小朋友逗到既利是$

我細個時D利是錢入晒戶口(阿媽個個 )

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

因為仔仔重細..佢新年,生日,任何收入我都會入晒一個只放佢錢既a/c..但係個a/c重係我名既..

我想到佢升小學..就黎晒d錢出黎帶佢自己去銀行開a/c..再由果時開始比零用教佢理財囉^^

但係我諗..佢之後有乜收入..我都要佢將5份4入a/c...留5份1比自己用就夠...因為佢人仔細細..個a/c已經發緊光囉...

大宅

我已經幫豬妹買o左份保險, 佢所有利是都用利交保險, 唔夠我貼, 到佢20歲應該有筆錢可以讀大學了

伯爵府

我都係呀.....

陳美嬌 寫道:
我細個時D利是錢入晒戶口(阿媽個個 )

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

而家一份教育基金少極都要 $500,要貼好多喎!

男爵府

都係入落佢自己acct,佢既儲蓄保會係佢acct扣(但實際係扣一半我地再供一半)

大宅

my girl... GIA 1ct diamond for her... so using 利是$ each year!

my boy... gold coins .

禁止訪問

複式洋房

我小朋友得3歲,仲未識得收起啲利是錢,所以我會沒收,因為我有幫佢買基金.

侯爵府

佢滿月時既利是 $$$ 幫佢儲起咗 ( 開咗 kids account ) 所以都會入返去佢戶口, 等佢細細過已經識儲 $$$

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

老公成日都話要收返派利是D成本,
再將多左既兩公婆分左去,
個仔最後就只有我地2封利是收~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁

尾頁

跳至