母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔對人奶敏感

我仔仔一個月都未到就全身出濕疹,現在三個月,找尋原因,宜家開始懷疑我的人奶對bb引起敏感,好傷心.....令bb受咁多苦 :-( 因為是嚴重濕疹的關係,還要食抗生素,宜家停一個星期人奶,check 一 check是否源頭 :-( :-( :-( 如果係就要停,唔係呢,要繼續找尋下去,真係痛心....... :-(

男爵府

Re: 我仔仔對人奶敏感

如果你餵人奶都有嚴重濕疹, 餵奶粉問題應該會更嚴重
你自己2公婆係咪都有敏感?
我自己皮膚都係敏感的, 於是我仔都有輕微濕疹..

珍珠宮

你仔仔唔係對你o既人奶敏感,係對你食o既野敏感!!
你有無飲牛奶?? 另外,其他至敏食物都唔好食呀!!
cherrian 講得啱,如果你 bb 食人奶濕疹都咁犀利,食奶粉會更嚴重,你更加要努力!

係 glad o既資料庫有關於濕疹o既 post : click
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

如果你同你老公皮膚係屬於敏感型, bb 有濕疹既機會會高啲, 我個仔都有濕疹.
就算真係因為你個仔飲咗人奶而敏感, 並唔係因為人奶本身令佢敏感有濕疹, 你反而要考慮下你既飲食習慣. 可能你個仔對某啲食物敏感, 如果你食咗佢再飲你啲奶, 佢都會因而敏感, 所以你要食清啲.
不要懷疑最天然的食物啊! 加油!!

大宅

無錯,你吃奶粉可能更嚴重。你係呼吃了一些東西令小朋友敏感?

複式洋房

你仔仔唔係對你o既人奶敏感,係對你食o既野敏感!!YES YES!

pls keep pumping when you cannot direct feed, and mark down your food record to observe what kind of food cannot eat. you can also consult the LLL leaders too! Hope you can get well soon & feed the baby soon!

webjen 寫道:
你仔仔唔係對你o既人奶敏感,係對你食o既野敏感!!
你有無飲牛奶?? 另外,其他至敏食物都唔好食呀!!
cherrian 講得啱,如果你 bb 食人奶濕疹都咁犀利,食奶粉會更嚴重,你更加要努力!

係 glad o既資料庫有關於濕疹o既 post : click

男爵府

"你仔仔唔係對你o既人奶敏感,係對你食o既野敏感!! " 絕對應同.

你要小心自已既飲食, 試下停食以上物品:
花生, egg, fresh milk, oatmeal, chocolate, honey, nuts, cucumber, shrimp, crab, mango.

飲多些水, 都會有奶的.

如果你比人奶bb飲, 都有濕疹, 咁比奶粉會仲差, 如果真的要比奶粉, 可以試下雀巢能.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

仔仔錫錫你,

依你所說, 現在你是暫停了餵母乳, 對嗎?
建議你在暫停餵母乳的階段, 仍保持定時泵奶, 維持奶量. 泵出來的奶, 可以儲起來, 如果自己是可以接受到喝的話, 不妨飲母乳.

大家的分享都好值得你參考.

請你收私人傳訊, 我有pm給你.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

我囝囝都係有濕疹,每次我食蝦、花生、牛奶及牛肉等食物,佢都會出粒粒,有一排我唔夠奶要補奶粉,佢一食就變潤腸嘴,所以奶粉唔係解決濕疹的方法,既然你咁鍚你仔仔,不如你試下戒口啦

子爵府

好媽媽勳章

你o弟邊個醫生??

禁止訪問

大宅

咁多位:
試了三日停人奶,食醫生開的奶粉"pepti-junior"低敏奶粉之後,仔仔皮膚明顯改善了,咁即係話:我的人奶好可能引起他的敏感,但我唔會放棄,我忌口之後會再餵

洋房

我的小b濕疹又係好嚴重, 成身都係, 於是我試過兩星期只吃菜, 情況好轉少許;
其後試了一星期不停用美國靚花旗蔘煲水, 日日當水飲, 小b立時好了八成.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊